ΚΥΠΡΟΣ — 20 Μαρτίου 2013
  • Views224

Στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκε ξανά «κούρεμα» των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ. Οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές μέχρι την Τρίτη, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση στην αγορά. Σκληρή στάση συνεχίζει τηρεί η τρόικα η οποία απορρίπτει το ένα μετά το άλλο σχέδιο που της προτείνει η Κυπριακή πλευρά την ώρα που η Μόσχα δεν δείχνει μέχρι στιγμής διατεθειμένη να δώσει «χείρα βοηθείας» στην Μεγαλόνησο.

Δραματικές οι εξελίξεις στην Κύπρο

Στο προεδρικό μέγαρο βρίκεται αυτήν την ώρα ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, ενω αποχώρησαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Άμυνας, Παιδείας και Υγείας. Πληροφορίες αναφέρουν πως αύριο το πρωί στις 9:30 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς στο προεδρικό μέγαρο.

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας ενημέρωσε τους υπουργούς για τις τελευταίες εξελίξεις από τις επαφές που είχε τα τελευταία 24ωρα με ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και με την Ρωσία. Επίσης, υπήρξε συζήτηση για όσα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας με την τρόικα. Στο προεδρικό μέγαρο βρέθηκε και ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου Ευδόκιμος Ξενοφώντος, ο οποίος δήλωσε πως είναι απαράδεκτο να αγγίξουμε τα λεφτά των ξένων καταθετών.Όπως μεταδίδει το sigmalive, ενώπιον του υπουργικού τέθηκε και το σχέδιο Β με τα δύο νομοσχέδια, τα οποία βρίσκονται ακόμα υπό τεχνοκρατική μελέτη. Τα νομοσχέδια καταρτίζονται από τεχνοκράτες εκπροσώπους των κομμάτων. Στο «τραπέζι» και το πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες και υπό ποιους περιορισμούς.

Α.Νεοφύτου: «Δεν έχουμε δικαίωμα να μην βρούμε λύση»

Ο αναπληρωτής πρόεδρος Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, προχώρησε σε δηλώσεις έξω από το προεδρικό μέγαρο και τόνισε ότι «αυτή η ηγεσία θα πάρει τις ιστορικές της ευθύνες και θα σώσουμε τον τόπο μας. Δεν θα χαραμίσουμε την επόμενη γενιά. Δεν έχουμε δικαίωμα να μην βρούμε λύση απόψε δεν θα κοιμηθούμε. Το στοίχημα είναι να σώσουμε τον τόπο μας, δεν έχουμε άλλη επιλογή».

Ο κ. Νεοφύτου πρόσθεσε πως ο κυπριακός λαός δεν ασχολείται με τα σενάρια. «Ο πολίτης νοιάζεται για το μέλλον αυτού του τόπου και θέλει να βρούμε τη λύση, να μην καταστραφεί ο τόπος μας. Είμαστε καταδικασμένοι από την ιστορία να βρούμε τη λύση». Μάλιστα, σε ερώτηση για το ποιες είναι οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, ο κ. Νεοφύτου είπε: «Δεν υπάρχουν νέα από τη Μόσχα».


Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση στην αγορά, η οποία δείχνει να «βουλιάζει». Επιχειρηματίες προειδοποιούν ότι αν οι τράπεζες παραμείνουν κλειστές μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, η κατάσταση θα είναι απελπιστική.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι το γεγονός ότι μετά τη συνάντηση του κλιμακίου της τρόικας στη Βουλή οι βουλευτές- εκπρόσωποι των κομμάτων απέφυγαν να προβούν σε δηλώσεις. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Νικόλας Παπαδόπουλος, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, η βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα και ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments