ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 24 Ιουνίου 2013
  • Views188

Στο στόχαστρο 4000 μεγαλοοφειλέτες

Για πρώτη φορά, το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιεί μαζικά τις διατάξεις για πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, βάζοντας στο στόχαστρο 4.000 φυσικά πρόσωπα που χρωστούν στην εφορία πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά τους χρέη αγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη. Ο γενικός γραμματέας έχει δώσει εντολή να προχωρήσουν μέσα στον Ιούλιο οι πλειστηριασμοί στοιχείων έξι μεγαλοοφειλετών, με συνολικές οφειλές 95 εκατ. ευρώ. Από τους έξι, η μεγαλύτερη οφειλή φτάνει τα 28 εκατ. ευρώ και η μικρότερη τα 3,5 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα στους έξι, σύμφωνα με την εφημερίδα, βρίσκεται και πολύ γνωστός επιχειρηματίας που βρίσκεται στον Κορυδαλλό τους τελευταίους μήνες για χρέη στο Δημόσιο. Οι διαδικασίες αναμένεται να συνεχιστούν για τους υπόλοιπους οφειλέτες το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Απειλείται με ισόβια ο Παπακωνσταντίνου

Την Ερχόμενη Πέμπτη θα καταθέσει ο πρώην υπουργός, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Τον «καίει» το πόρισμα του ΣΔΟΕ και τα έγγραφα των γαλλικών αρχών. Στις 4 Ιουλίου αναμένεται το πόρισμα της επιτροπής Η πιο κρίσιμη μέρα για την προανακριτική που εξετάζει την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, είναι η ερχόμενη Πέμπτη, καθώς είναι προγραμματισμένο να καταθέσει ο πρώην «τσάρος» της οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο πρώην υπουργός θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις τόσο για την αφαίρεση των τριών αρχείων με λογαριασμούς συγγενών του από το στικάκι, όσο και για την μη αξιοποίηση της πολυσυζητημένης λίστας. Τα πράγματα έχουν δυσκολέψει εξαιρετικά για τον Γ. Παπακωνσταντίνου μετά το πόρισμα του ΣΔΟΕ, το οποίο αναφέρει ξεκάθαρα το γεγονός της φοροδιαφυγής των συγγενών του αν και αυτοί το αρνούνται. Σύμφωνα με πληροφορίες το πόρισμα θα στηριχθεί στα ευρήματα της έρευνας που διενήργησε η διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών της αστυνομίας στο στικάκι, αλλά και σε υπολογιστές του πρώην υπουργού οι οποίοι κατασχέθηκαν.

Με «εγγυήσεις» θα δίνει το ΙΚΑ «πράσινο φως» για υπαγωγή στη ρύθμιση χρεών

Μόνο με «εγγυήσεις» για τη διασφάλιση της είσπραξής των οφειλών θα δίνει το ΙΚΑ το «πράσινο φως» για την υπαγωγή όσων χρωστούν στις νέες ρυθμίσεις χρεών από ασφαλιστικές εισφορές που συνολικά φτάνουν τα 7,9 δις. ευρώ. Σύμφωνα με την Ημερησία, με εξαίρεση τους οφειλέτες που χρωστούν έως 5.000 ευρώ (οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το χρέος τους έως και σε 100 δόσεις), οι υπόλοιποι καλούνται να υποβάλλουν, μαζί με την αίτηση, πλήρη στοιχεία για την οικονομική τους κατάσταση και εγγυήσεις ότι θα είναι σε θέση να πληρώνουν τις δόσεις: 48 με τη ρύθμιση της «νέας αρχής» (αφορά οφειλές έως 31/12/2012) και 12 με τη «πάγια ρύθμιση» (για οφειλές που δημιουργήθηκαν από 1/1/2013).

Στο μικροσκόπιο 350 τέλη

Προς κατάργηση οδεύσουν, σύμφωνα και με όσα προβλέπονται στο Μνημόνιο, περί τα 140 με 150 τέλη από τα συνολικά 350 που εισπράττονται υπέρ τρίτων από υπουργεία και φορείς του Δημοσίου. Θα «ψαλιδιστούν», με την κυβέρνηση να ετοιμάζει σχέδιο εξορθολογισμού όλων των μη ανταποδοτικών χρεώσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, απέστειλε σχετική εγκύκλιο σε όλους τους φορείς ζητώντας μέχρι τις 15 Ιουλίου να ενημερώσουν το Γενικό Λογιστήριο για τα τέλη, τις εισφορές και τους φόρους χωρίς ανταποδοτικό χαρακτήρα που εισπράττουν, αλλά και ποιες δαπάνες καλύπτονται από τα συγκεκριμένα έσοδα.

Ανακοινώνεται από τους 2 πολιτικούς αρχηγούς η νέα κυβέρνηση

Τα χρονικά περιθώρια που πιέζουν ασφυκτικά άλλαξαν τα σχέδια των δύο πολιτικών αρχηγών οι οποίοι πρώτα θα ανακοινώσουν τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν στην δημοσιοποίηση της προγραμματικής συμφωνίας. Προς το παρόν θα αρκεστούν να συμφωνήσουν, πιθανότατα προφορικά, στους βασικούς άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση.

 

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments