ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΕΒΡΟΣ — 13 Μαΐου 2012
  • Views83

Το χάρτη με τα μονοπάτια διακίνησης λαθρομεταναστών φαίνεται πως προσπαθούν να αναδιαμορφώσουν για άλλη μία φορά τα κυκλώματα δουλεμπόρων. Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται στροφή προς το βόρειο Εβρο.
Οι διακινητές μεταβάλλουν τα δρομολόγιά τους επιλέγοντας όσο το δυνατόν πιο εύκολους δρόμους και αποφεύγοντας περιοχές του ποταμού όπου πρόσφατα είχαν σημειωθεί ένοπλες συμπλοκές με αστυνομικούς. Παράλληλα, όμως, ανησυχητικά είναι τα ποσοστά αύξησης και σε άλλες περιοχές της χώρας, γεγονός που δείχνει γενικότερη αλλαγή στις… διαθέσεις των δουλεμπόρων. Οπως εξηγούν αξιωματικοί, είναι πάγια τακτική των κυκλωμάτων να αλλάζουν συχνά τα δρομολόγια που ακολουθούν ειδικότερα στην περιοχή του Εβρου, όπου το τεράστιο μήκος της συνοριογραμμής τους δίνει μεγάλη ελευθερία κινήσεων. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο στην περιοχή της Ορεστιάδας οι συλλήψεις λαθρομεταναστών αυξήθηκαν κατά 100% το πρώτο τρίμηνο του 2012 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ αυξητικές τάσεις παρατηρούνται και σε άλλους νομούς, όπως η Δράμα, όπου οι συλλήψεις έκαναν άλμα κατά… 1.800%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το τρίμηνο Ιανουάριος – Μάρτιος του 2012 συνελήφθησαν στο βόρειο Εβρο, δηλαδή στην περιοχή ευθύνης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας, συνολικά 4.679 λαθρομετανάστες, ενώ πέρυσι το ίδιο διάστημα οι συλλήψεις ανέρχονταν σε 2.334. Στο μεταξύ, μείωση της τάξης του 15,4% καταγράφηκε στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, όπου το πρώτο τρίμηνο του 2012 συνελήφθησαν 2.967 παράνομοι μετανάστες, αντί για 3.507 την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ενώ σε όλη την ανατολική Μακεδονία – Θράκη το ποσοστό αύξησης των συλλήψεων αγγίζει το 30%.
«Φαίνεται πως οι λαθρομετανάστες ξεκινούν από Κωνσταντινούπολη, μετακινούνται προς Αδριανούπολη και από εκεί περνούν στο βόρειο Εβρο, προτιμώντας το τμήμα του ποταμού και όχι τα χερσαία σύνορα. Είναι ένα πολύ εύκολο δρομολόγιο για τα κυκλώματα. Επίσης, αποφεύγουν το τμήμα του ποταμού στο νότιο Εβρο, καθώς εκεί τον περασμένο Μάρτιο είχαν σημειωθεί ένοπλες συμπλοκές διακινητών με αστυνομικούς, με συνέπεια να αυξηθούν τα μέτρα τόσο στην ελληνική πλευρά, όσο και στην τουρκική», εξηγεί χαρακτηριστικά συνοριοφύλακας. Αξίζει να αναφερθεί πως, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2011, στην περιοχή των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Εβρο συνελήφθησαν συνολικά 54.974 παράνομοι μετανάστες αντί για 47.079 την αμέσως προηγούμενη χρονιά.
Επίσης, το συγκεκριμένο τρίμηνο συνελήφθησαν 19 λαθρομετανάστες στη Δράμα αντί για έναν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, δηλαδή καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 1.800%. Επίσης, αύξηση 171% σημειώθηκε στη Ροδόπη, όπου συνελήφθησαν άλλα 19 άτομα, ενώ κατά 97% αυξήθηκαν οι συλλήψεις στο Κιλκίς, όπου συνολικά 292 παράνομοι μετανάστες έπεσαν στα χέρια της ΕΛΑΣ, κατά 66% στην Πέλλα με σύλληψη 35 ατόμων και κατά 281% στις Σέρρες με σύλληψη 42 μεταναστών. Ανάλογα ποσοστά έχουν καταγραφεί και σε άλλες περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα αύξηση 1.900% σημειώθηκε στα Δωδεκάνησα, 85% στη Ζάκυνθο, 150% στην Αιτωλία, 1.712% στην Ηλεία και 40% στην Εύβοια.

Πηγή Αγγελιοφόρος

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments