ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 19 Ιουνίου 2013
  • Views142

Του Μενέλαου Τασιόπουλου

Όταν ο Α. Σαμαράς και το στενό του επιτελείο διαπίστωσαν ότι οι χειρισμοί σε σχέση με την ΕΡΤ είχαν ανοίξει τον ασκό του Αιόλου ήταν πλέον πολύ αργά για να διορθώσουν την στάση τους. Ή τουλάχιστον δεν είχαν τα αντανακλαστικά ή και τη γενναιότητα να παραδεχθούν το λάθος. Πολύ περισσότερο γιατί η μεθοδολογία «ξαφνικός θάνατος» που αφορούσε την ΕΡΤ , δεν σχετιζόταν μόνο με την ΕΡΤ. Ήταν και είναι μια ευρύτερη μεθοδολογία, που μπορεί να λειτυοργήσει ως ανάσχεση, στην παθολογική αδράνεια που έδειξε ο εκλεκτός υπουργός της ΔΗΜΑΡ και προσωπικός φίλος του Φ. Κουβέλη , Δ. Μανιτάκης.

Γιατί όλα τα τελευταία χρόνια ισχύει το εξής οξύμωρο. Αντί οι τάχα κοινωνικά ευαίσθητοι από την Κεντροαριστερά και την συστημική Αριστερά, ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ, να επεμβαίνουν ή να διαπραγματεύονται με τους ευρωπαίους και την τρόικα , υπογράφουν στη βάση των Μνημονίων ότι τους βάζουν μπροστά τους , «δένουν» τους βουλευτές με κομματική πειθαρχία στις ψηφοφορίες για τα μεσοπρόθεσμα και την ώρα του «λογαριασμού», της εφαρμογής μετακυλύουν τις υποχρεώσεις στο χρόνο με αποτέλεσμα, να υπάρχουν περικοπές σε μισθούς- συντάξεις –δαπάνες, αλλά να μην επηρεάζεται δραστικά η κομματική τους πελατεία που βρίσκεται ‘διορισμένη» στον δημόσιο τομέα.

Η στρατηγική Μανιτάκη επιβεβαιώνει αυτήν την λογική, η οποία ταυτόχρονα «αδειάζει» τη Ν.Δ στο κεντροδεξιό της κοινό και την αφήνει έωλη στην μνημονιακή της πολιτική, αφού όλα τα βάρη επιπίπτουν στον ιδιωτικό τομέα, οπότε οι προβεβλημένες ως «μεταρρυθμίσεις» της νεοφιλελεύθερης κεντροδεξιάς , από τη δεκαετία του ’90, καταλήγουν «κενό γράμμα» και ιδεολογικοπολιτική ήττα.

Η επιλογή του μπλάκ-αουτ υπήρξε μια «αυταρχική» επιλογή , που είχε σαν στόχο την ανάληψη της ηγεμονίας από την πλευρά της Ν.Δ σε βάρος των δύο συνεταίρων της στην εξουσία, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Το λάθος ήταν στην εκτίμηση των αντιδράσεων από την πλευρά της Ευρώπης, αφού το Παρίσι και θεσμικά όργανα όπως το EBU, που μιλούν Γαλλικά ανέλαβαν την πρωτοβουλία και κυριολεκτικά «κονιορτοποίησαν» από πλευράς μηνύματος την κίνηση αποφασιστικότητας της Ελληνικής Κεντροδεξιάς, για πολλές μέρες. Τελικά η υποδοχή που περίμενε η Αθήνα ότι θα είχε η κίνηση αποφασιστικότητας της στην Ευρώπη εμφανίσθηκε λίγες ώρες πριν την τελική κρίσιμη σύσκεψη των 3 στο Μαξίμου την Δευτέρα, όταν πήρε το Βερολίνο την πρωτοβουλία των κινήσεων από το Παρίσι.

Πριν όμως την τελική έκβαση, η Γερμανία επί του ελληνικού εδάφους, είχε πετύχει μια αναστροφή του κλίματος τόσο στην εσωτερική κοινή γνώμη των Ελλήνων, όσο και στη διεθνή, που παρακολουθεί πάντα στενά και προβάλει στο μέγιστο βαθμό ότι συμβαίνει στην Ελλάδα, την «ανάμνηση» της δημοκρατικής και πλουραλιστικής Ευρώπης, που ήθελαν να υπάρχει τα έθνη και οι λαοί του ευρώ, πριν η «αυτοκρατορική» Γερμανική σχολή της δημοσιονομικής πειθαρχίας μετατρέψει το κοινωνικό κράτος σε ερείπια και την δημοκρατία, α λα καρτ.

Το Βερολίνο κατόρθωσε επίσης στο επίκεντρο της προεκλογικής περιόδου , να ακυρώσει με την περίτεχνη τακτική του το πολύ αρνητικό κλίμα, που δημιουργήθηκε για την «συνταγή» των Μνημονίων, ειδικά σε σχέση με την «ελληνική τραγωδία», από την διακήρυξη του «mea culpa» του ΔΝΤ, που κυριολεκτικά σάρωνε την αξιοπιστία των Μέρκελ-Σόιμπλε διεθνώς και στο εσωτερικό της Γερμανίας, επιτρέποντας σκέψεις και σενάρια για την αντικατάσταση του σκληρού Βαυαρού στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών από τον επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Πέτερ Στάινμπρουκ.

Όσο εξελισσόταν όμως η κούρσα «ανοχής» του Βερολίνου στις πολυεπίπεδες ευρωπαϊκές και διεθνείς διαμαρτυρίες, παραστάσεις και δημοσιεύματα για το μπλακ άουτ στην ΕΡΤ, τόσο η αγωνία και ο πανικός στο Μαξίμου, «ανέβαινε». Η Ν.Δ είχε βρεθεί «ξαφνικά» να απολογείται για πρακτική αυταρχισμού και συνθήκες εκτροπής που δημιούργησε στην Ελλάδα, μία μέρα μάλιστα μετά από την ατυχή κατάληξη της επιχείρησης απεθνικοποίησης της ΔΕΠΑ, σε κλίμα διεθνούς απομόνωσης.

Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, γνωρίζοντας το παρασκήνιο των συνομιλιών των εταίρων του Βενιζέλου και Κουβέλη στο εσωτερικό και το εξωτερικό για ζήτημα αλλαγής πρωθυπουργού, ως διέξοδο προκειμένου να μην πάει η Ελλάδα άμεσα, εντός του Ιουλίου σε εκλογές, πριν τις Γερμανικές και πιθανότατα επηρρεάζοντας με συνθήκες αποσταθεροποίησης το «καλό και ήρεμο κλίμα» που επιθυμεί με κάθε κόστος η Γερμανική Χριστιανοδημοκρατία μέχρι το Σεπτέμβριο, έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Ότι αν δεν υπάρξει συμβιβασμός των 3 , δεν θα δεχθεί και «κανείς δεν μπορεί να του το επιβάλει» συμφωνία για μεταβατικό πρωθυπουργό και θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Διέρρευσε μάλιστα και συγκεκριμένες ημερομηνίες στις 14 ή 21 Ιουλίου.

Από την πρότερη εμπειρία του ο Έλληνας πρωθυπουργός και επικεφαλής του με διαφορά μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος σε εκλογική επιρροή στην Ελλάδα , στην παρούσα φάση, γνώριζε ότι το Βερολίνο σε καμία περίπτωση δεν θα επέτρεπε εκλογές. Αφού είχε προσπαθήσει να πείσει την Γερμανίδα Καγκελάριο ο ίδιος προσωπικά, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ελάχιστες εβδομάδες πριν, όταν το ελληνικό “success story” μεσουρανούσε και αυτή κάθε άλλο παρά τον ενθάρρυνε.

Ελάχιστες ώρες πριν την κρίσιμη συνάντηση και ενώ όλοι στην Αθήνα μιλούσαν για ένα «μεγάλο συμβιβασμό», υπονοώντας ακόμη και την αλλαγή πρωθυπουργού εάν ετίθετο τέτοιο ζήτημα ειδικά από τον επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλη, από το Βερολίνο ξεκίνησε η επιχείρηση «αποκατάστασης της σταθερότητας» στην Ελλάδα. Αρχικά με τις δηλώσεις του επικεφαλής του ΕΛΚ , Μαρτένς , στη συνέχεια με την αναγγελία της επίσκεψης Σόιμπλε στην Αθήνα για την ίδρυση της Ελληνικής KfW, με στόχο την οικονομική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τέλος με την πρόσκληση Μέρκελ στον Α.Σαμαρά να βρίσκεται στο Βερολίνο στις 3 Ιουλίου.

Από τον εξώστη της Καγκελαρίας και τις συζητήσεις εκεί εκτιμάται ότι θα αποκατασταθεί το κύρος του Α. Σαμαρά, όχι μόνον ως προς τους εταίρους του στην κυβέρνηση αλλά και ως εγγυητή για τις «μεταρρυθμίσεις» που θα πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να διασφαλισθεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας από την Ευρώπη και φυσικά η παραμονή της στο ευρώ.

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments