ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ — 07 Μαρτίου 2013
  • Views149

Στους δρόμους κατεβαίνουν και πάλι στις 12 το μεσημέρι φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο «Αθηνά» και τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση που προωθεί η κυβέρνηση.

Η συζήτηση για τις ανακατατάξεις στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ ξεκίνησε χθες στη Βουλή με τον υπουργό Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο να παρουσιάζει το σχέδιο «Αθηνά» στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής τονίζοντας ότι «δεν έχουμε καιρό να χάσουμε με την ανεργία και την κρίση, βλέποντας γύρω μας τμήματα που δεν προσφέρουν συγκριτικά πλεονεκτήματα». Σήμερα συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η συζήτηση.

Χθες ο υπουργός τόνισε ότι για τις παθογένειες της Ανώτατης Εκπαίδευσης έχουν διαχρονική ευθύνη η Πολιτεία και οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, καθώς αρκούσε η βούληση ενός καθηγητή και η στήριξη ενός βουλευτή για να φτάσουμε στον άναρχο τρόπο με τον οποίο αναπτύχθηκε ο ακαδημαϊκός χάρτης.

Ο υπουργός τόνισε, επίσης, ότι η ανεργία και η κρίση δεν μας επιτρέπουν να έχουμε τμήματα ΑΕΙ που δεν προσφέρουν συγκριτικά πλεονεκτήματα και υπογράμμισε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι όχι μόνο η θεραπεία των παθογενειών, αλλά η παροχή ευκαιριών στη νέα γενιά και γι’ αυτό -όπως είπε- προηγήθηκαν διεξοδική μελέτη και διαβούλευση μηνών, η οποία έγινε χωρίς δογματισμούς, για το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Οπως ο ίδιος δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής στη Βουλή, στόχοι του σχεδίου «Αθηνά» είναι να μην υπάρξει δραματική μείωση των νέων ανθρώπων που διεκδικούν μια θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι εισακτέοι να φοιτούν και όχι να απέχουν, και να αποφοιτούν από ισχυρά τμήματα και ιδρύματα με ισχυρά πτυχία.

Τι ζήτησαν
Πάντως από την πλευρά τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΔΗΜΑΡ ζητήθηκε να γίνουν ριζικές αλλαγές στο τελικό σχέδιο «Αθηνά». Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, μιλώντας στην Επιτροπή δήλωσε: «Εχουμε ενστάσεις και επιφυλάξεις και ελπίζω τελικά να συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο το οποίο θα εξυπηρετεί συγκεκριμένα ακαδημαϊκά και αναπτυξιακά κριτήρια», ενώ ζήτησε από τον υπουργό να εξειδικεύσει τα μέτρα στήριξης που θα παρθούν για όσους φοιτητές μετακινηθούν από πόλη σε πόλη.

Περισσότερο σκληρή στην τοποθέτησή της η εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση, τόνισε ότι το σχέδιο «Αθηνά» δεν διέπεται από ακαδημαϊκή λογική και δημιουργεί τελικά πολλά προβλήματα στα Ιδρύματα, στους σπουδαστές και στις οικογένειές τους και ότι το υπουργείο έφτιαξε το σχέδιο «πίσω από κλειστές πόρτες» για να καταλήξει: Η χώρα χάνει άλλη μία ευκαιρία να μεταρρυθμίσει την Ανώτατη Εκπαίδευσή της.

Την αντίδρασή τους στο σχέδιο νόμου εκφράζουν και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Χθες ο δήμαρχος Λεβαδέων, Νίκος Παπαγγελής, με επιστολή του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, υπέβαλε την παραίτησή του «εάν και εφόσον το υπουργείο Παιδείας παραμείνει αμετακίνητο στην απόφασή του για την κατάργηση του Τμήματος Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας». Ανάλογη κίνηση προτίθεται να κάνει και ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Κρήτης, Δ. Κουνενάκης.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΕΝΩΣΕΩΝ
Αντιδράσεις από φοιτητές και καθηγητές ΤΕΙ
Συνεχίστηκαν και χθες, με συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας, οι αντιδράσεις φοιτητών και καθηγητών -κυρίως Τεχνολογικών Ιδρυμάτων- για το σχέδιο «Αθηνά». Οι φοιτητές μαζί με καθηγητές των ιδρυμάτων, που συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια, πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τη Βουλή. Στο Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης διοίκηση και εργαζόμενοι διατύπωσαν και πάλι αντιρρήσεις στο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Οι βασικοί λόγοι αντίδρασης αφορούν τη διοικητική μεταφορά των παραρτημάτων Κατερίνης και Κιλκίς στις Σέρρες, «ώστε να δικαιολογήσουν τον τίτλο του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας», η μεταφορά του παραρτήματος Μουδανιών στο Μεσολόγγι και η κατάργηση των τμημάτων Αυτοματισμού και Εργων Υποδομής μετά την πενταετή μεταβατική περίοδο.

Στη Λάρισα, σπουδαστές και διοικητικό προσωπικό του ΤΕΙ απέκλεισαν συμβολικά, χθες, για λίγη ώρα τη σιδηροδρομική γραμμή, ύστερα από συγκέντρωση και πορεία στη θεσσαλική πόλη.

Σε συνέλευση που προηγήθηκε αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας του ιδρύματος μέχρι αύριο, Παρασκευή.

Αντιδράσεις υπάρχουν και στα Τρίκαλα, που «χάνουν» δύο τμήματα, όπως και στην Καρδίτσα, όπου το τμήμα Δασοπονίας απορροφάται από το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.

Διήμερο λουκέτο στο ΤΕΙ Ηπείρου αποφάσισε η Γενική Συνέλευση του ιδρύματος, ενώ το ΤΕΙ Ηγουμενίτσας βρίσκεται από χθες υπό κατάληψη, με απόφαση των σπουδαστών του.

Στην Κοζάνη, φοιτητές και καθηγητές τού υπό κατάργηση Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του ΤΕΙ της πόλης πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία και στη συνέχεια οι διαδηλωτές μετέβησαν στα διόδια του Πολυμήλου, όπου απέκλεισαν συμβολικά για 10 λεπτά την Εγνατία Οδό. Διαδηλώσεις κατά των συγχωνεύσεων πραγματοποιήθηκαν ακόμη σε Κρήτη και Σάμο.

Ακόμη, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας εξέφρασε τη διαφωνία της ενώ, το Τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (ΦΠΨ) της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απορρόφησή του από το τμήμα του προγράμματος Ψυχολογίας.

Σε ό,τι αφορά στην περιφέρεια, κλειστός θα μείνει σήμερα ο Δήμος Ζακυνθίων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάργηση του ΤΕΙ Ιονίων νήσων, ενώ την παραίτησή του υπέβαλλε ο δήμαροχς Λιβαδειάς αντιδρώντας στην κατάργηση του πανεπιστημιακού τμήματος.

Print Friendly

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments