ΓΥΝΑΙΚΑ — 05 Μαρτίου 2013
  • Views342

3 μυστικά για αδυνάτισμα που μας έρχονται από την μακρινή Ιαπωνία.

1. Ξεκίνα με σούπα 
Η σούπα μίσο αποτελεί μέρος των περισσότερων γευμάτων, ακόμη και του πρωινού. «Γίνεται με βάση το ζωμό, σε βοηθά να μένεις χορτασμένη για περισσότερη ώρα και να ρυθμίζεις πιο εύκολα την κατανάλωση θερμίδων στη διάρκεια της ημέρας» λέει η Κάλλια Γιαννιτσοπούλου.

Σε μελέτη σε περισσότερους από 5 χιλιάδες ανθρώπους διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν σούπα 5 με 6 φορές την εβδομάδα είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υγιή δείκτη μάζας σώματος από αυτές που την επέλεγαν σούπα πιο σπάνια. Δεν τρελαίνεσαι στη σκέψη της σούπας πρωί πρωί; Ξεκίνα το μεσημεριανό ή το δείπνο με ένα μπολ (απλώς απόφυγε τις κρεμώδεις, που είναι υψηλές σε λιπαρά και θερμίδες).
2. Χρωμάτισε το πιάτο σου
Υπάρχει αυτή η παροιμία στην Ιαπωνία: «Το να μη βάζεις χρώμα στο πιάτο σου είναι σαν να φεύγεις από το σπίτι χωρίς ρούχα».

Οι Γιαπωνέζοι προσπαθούν να περιλαμβάνουν πέντε αποχρώσεις –κόκκινο, μπλε-πράσινο, κίτρινο, άσπρο και μαύρο– σε κάθε γεύμα. Η προσθήκη διαφορετικών χρωμάτων στο πιάτο σου σημαίνει ότι καταναλώνεις περισσότερα φρούτα και λαχανικά, που είναι χαμηλά σε θερμίδες και υψηλά σε φυτικές ίνες.
3. Σταμάτα όσο προλαβαίνεις
Σε αντίθεση με ό,τι μας έχει μάθει η μαμά («Φάε όλο το φαγητό σου»), οι Γιαπωνέζοι δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Στην Οκινάουα υπάρχει μια λαϊκή ρήση που λέει «Hara hachi bu», η οποία σημαίνει «Φάε μέχρι να είσαι 80% χορτασμένος».

«Αυτό εξηγεί γιατί οι περισσότεροι κάτοικοι της Οκινάουα διατηρούν σταθερό βάρος από τα 20 μέχρι τα 100, ενώ ο μέσος δυτικός παίρνει μισό κιλό το χρόνο μετά την ηλικία των 30» λέει η ειδικός. Άλλο, βέβαια, να το λες και άλλο να το κάνεις.

Όμως, η συμβουλή της βοηθά: «Βάλε στο πιάτο το μισό απ’ όσο θα έβαζες κανονικά. Μόλις τελειώσεις περίμενε 5 λεπτά πριν αποφασίσεις ότι θέλεις κι άλλο».

Print Friendly

Σούπα με μπακαλιάρο

Σούπα με μπακαλιάρο

Οκτώβριος 23, 2016
Σουφλέ με μελιτζάνες

Σουφλέ με μελιτζάνες

Οκτώβριος 02, 2016
Πιροσκί με φέτα

Πιροσκί με φέτα

Αύγουστος 19, 2016

Share

About Author

ΕΛΕΝΗ

(0) Readers Comments