ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 17 Ιανουαρίου 2013
  • Views151

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=I-qVIhO5GyI[/tube]

Στον προϊστάμενο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νίκο Παντελή, διαβίβασαν σήμερα τη δικογραφία για την επίμαχη «λίστα Λαγκάρντ» οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς, Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης.
Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αναμένεται εντός της ημέρας να διαβιβάσει, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, τη δικογραφία στη Βουλή.
Στον φάκελο που οδεύει προς το κοινοβούλιο, οι δύο εισαγγελείς συμπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το επίμαχο στικάκι, αντίγραφό του αλλά και εικονικό αντίγραφο που, κατόπιν παραγγελίας τους δημιούργησε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το οποίο μπορεί να «αναγνωστεί» αλλά δεν επιδέχεται καμίας παρέμβασης.
Σε τέσσερις ισόποσες δόσεις, θα παρακρατηθεί από τις συντάξεις των ασφαλισμένων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), το ποσό της νομοθετημένης μείωσης που αναλογεί στις συντάξεις Ιανουαρίου του 2013 και εφαρμόζεται σε συντάξεις που ξεπερνούν αθροιστικά τα 1.000 ευρώ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του Οργανισμού, η παρακράτηση θα γίνει από τις συντάξεις των τεσσάρων επόμενων μηνών, δηλαδή από τον Φεβρουάριο έως και τον Μάιο του 2013.
Η διοίκηση του Οργανισμού τονίζει, επίσης, ότι οι συντάξεις του ΟΑΕΕ θα συνεχίσουν να καταβάλονται κατά την πρώτη εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα.
Στο μεταξύ, στις 14 Ιανουαρίου άρχισε, με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, η λειτουργία Τμημάτων Εκκαθάρισης Συντάξεων σε τέσσερις περιφερειακές διευθύνσεις του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).
Η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία είναι αντιμέτωπες με ένα σκληρότερο 2013 από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως, την ώρα που η αναπτυξιακή προοπτική της Ιρλανδίας, που εθεωρείτο το μοναδικό “φωτεινό” σημείο ανάμεσα στις πιο ευάλωτες οικονομίες της 17μελούς ευρωζώνης, ο προβλεπόμενος φέτος ρυθμός ανάπτυξης υποχωρεί, για πρώτη φορά το τελευταίο έτος σχεδόν.

Δημοσκόπηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς που δημοσιεύθηκε σήμερα σε ένα δείγμα 46 οικονομολόγων καταδεικνύει ότι η λιτότητα στις οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου ώθησε σε ύφεση πολύ βαθύτερη εκείνης που προέβλεπαν οι κυβερνήσεις, την ώρα που η ανεργία θα αυξηθεί κι άλλο και η βελτίωση στη δημοσιονομική προσαρμογή θα είναι αργή.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, μετά τον Ιούνιο του 2011, όταν έγινε η πρώτη τέτοια δημοσκόπηση, η προοπτική για την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα επιδεινώνεται σχεδόν σε κάθε τριμηνιαία δημοσκόπηση.

Η δημοσκόπηση καταδεικνύει ότι η Ελλάδα, η Πορτογαλία κι η Ισπανία πρόκειται να βγουν από την ύφεση το 2014, όμως ο αναπτυξιακός ρυθμός θα είναι τόσο βραδύς που δεν θα αρκέσει για να αντιστραφούν οι τεράστιες κάμψεις στην παραγωγικότητα, καταγεγραμμένες αφότου το 2010 η κρίση χρέους άρχισε να κατατρύχει την ευρωζώνη.
«Θεωρώ ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών από την έρευνα των Οικονομικών Εισαγγελέων διαμορφώνουν μία τελείως διαφορετική εικόνα από αυτή που υπήρχε όταν έγινε η πρόταση της προανακριτικής», τόνισε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου από το βήμα της Βουλής. Και πρόσθεσε: «Με απλά λόγια, δεν εμπλέκομαι για τον πολύ απλό λόγο ότι το usb από το οποίο λείπουν τα ονόματα δεν είναι αυτό που εγώ παρέδωσα. Παρ’όλα αυτά, προφανώς και οφείλω να απαντήσω στα ερωτήματα που τίθενται».

Για το ερώτημα αν αλλοίωσε τα αρχεία και «έσβησα» τα ονόματα συγγενικών του προσώπων, Ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι «δεν αλλοίωσα απολύτως τίποτα. Εκτός από το γεγονός ότι μία παρόμοια πράξη θα ήταν αντίθετη στις δικές μου αρχές και αξίες, θα ήταν παράλογο και βλακώδες αν γινόταν με τον τρόπο που φέρεται ότι έγινε. Δεν είχα λόγο να το κάνω, αφού στις καταθέσεις τους στον οικονομικό εισαγγελέα οι συγγενείς μου προσκόμισαν στοιχεία ότι τα χρήματα αυτά ήταν νόμιμα και φορολογημένα». «Η διαγραφή των 3 και μόνο ονομάτων των συγγενών μου παραπέμπει σε προσπάθεια ενοχοποίησής μου.Αυτό που πραγματικά συνέβη είναι πως έμαθα για τα 3 αυτά ονόματα που έλειπαν την ίδια ημέρα που το έμαθε όλος ο κόσμος, δηλαδή στις 28 Δεκεμβρίου 2012», συνέχισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments