ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 06 Αυγούστου 2013
  • Views173

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς στοιβάζονται περίπου 360.000 αιτήσεις για συντάξεις και εφάπαξ.

Ο χρόνος αναμονής για την έκδοση της… πολυπόθητης απόφασης μπορεί να φτάσει μέχρι και τα τρία χρόνια, με την υπομονή των ασφαλισμένων να δοκιμάζεται σε μία δύσκολη οικονομικά συγκυρία.

Ουσιαστικά στα Ταμεία είναι σε εξέλιξη μία άτυπη… στάση πληρωμών, με μεγάλους χαμένους τους υποψήφιους συνταξιούχους.

Στη χειρότερη μοίρα είναι όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση, καθώς τα προβλήματα στην «επικοινωνία» των Ταμείων διπλασιάζουν τον χρόνο αναμονής.

Ενδεικτικό του αδιεξόδου είναι πως μόνο στο ΙΚΑ εκκρεμούν τουλάχιστον 155.000 αιτήματα για κύρια και επικουρική σύνταξη.

Στα υπόλοιπα Ταμεία είναι σε εκκρεμότητα περίπου 150.000 αιτήσεις για κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενώ πάνω από 50.000 άτομα περιμένουν το εφάπαξ.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε αρκετά υποκαταστήματα του ΙΚΑ αντιστοιχούν πάνω από 2.000 αιτήσεις για σύνταξη σε κάθε υπάλληλο.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων, στα Πατήσια τέσσερις υπάλληλοι ασχολούνται με 8.200 υποθέσεις, στον Πειραιά 14 εισηγητές έχουν 25.000 φακέλους και στην Καλλιθέα 4 άτομα έχουν αναλάβει 9.690 αιτήσεις.

Με βάση τα στοιχεία της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία η κατάσταση έχει ως εξής:

* ΙΚΑ: Στα συρτάρια του Ταμείου στοιβάζονται περίπου 85.000 αιτήσεις για κύρια σύνταξη και 70.000 αιτήσεις για επικουρική σύνταξη.

Αρκεί να αναφερθεί πως ο χρόνος αναμονής συνήθως είναι 12 μήνες, ενώ στη διαδοχική ασφάλιση προσεγγίζει τους 22 με 24 μήνες.

Μάλιστα μετά την έκδοση της κύριας σύνταξης μπορεί να μεσολαβήσει ένα 8μηνο για την καταβολή της επικουρικής.

* ΟΓΑ: Σε 60.000 υπολογίζονται οι αγρότες που είναι στην αναμονή για τη σύνταξη. Για την έκδοση της απόφασης απαιτούνται έως και 12 μήνες, ενώ αν υπάρχουν πάνω από δύο Ταμεία η καθυστέρηση φτάνει τα δύο χρόνια.

* Δημόσιο: Από 12 έως 24 μήνες κυμαίνεται ο χρόνος αναμονής, ενώ σε εκκρεμότητα είναι 30.000 αιτήσεις.

* ΟΑΕΕ: Οι εκκρεμείς αιτήσεις είναι 15.000. Σε περίπτωση που όλα τα ένσημα είναι σε ένα ταμείο απαιτούνται 12 μήνες για την καταβολή της σύνταξης. Για τις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης χρειάζονται έως και 18 μήνες.

* Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ): Πάνω από 7.000 υποψήφιοι συνταξιούχοι θα περιμένουν έως και 16 μήνες για να εκδοθεί η απόφαση.

* Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ): Γερά νεύρα πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι συνταξιούχοι, καθώς η αναμονή ξεκινά από τους 12 μήνες και μπορεί να φτάσει τα τρία χρόνια. Μεγάλες καθυστερήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν μεταξύ άλλων οι υπάλληλοι εμπορικών καταστημάτων (ΤΕΑΥΕΚ) και οι δημόσιοι υπάλληλοι με διαδοχική ασφάλιση (ΤΕΑΔΥ).

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments