ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 19 Νοεμβρίου 2012
  • Views131

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=mEt5fMqEOc0[/tube]

Αντιδράσεις, που το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταθούν, προκάλεσε η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να κλείσουν με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου οι εκκρεμότητες που υπήρχαν έναντι των πιστωτών της χώρας. Στην απόφαση αυτή αντιδρούν όχι μόνο στελέχη της αντιπολίτευσης, αλλά και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με το Βήμα, την Κυριακή -λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup της Τρίτης- η κυβέρνηση ζήτησε να ανοίξει το Εθνικό Τυπογραφείο ώστε να ρυθμίσει το ανοικτό θέμα που υπήρχε με τις προαπαιτούμενες δράσεις (prior action) που όφειλε έναντι της τρόικας.

Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου φέρνουν στην ατζέντα σκληρά μέτρα, που ουσιαστικά θέτουν την κρατική μηχανή υπό καθεστώς αυστηρής και καθημερινής επιτήρησης και σε βάθος χρόνου, ενώ ανοίγουν το δρόμο για απολύσεις, επιπλέον φόρους και νέα μέτρα σε μισθούς και συντάξεις.

Με επιπλέον φόρους θα επιβαρύνονται οι δημότες σε περίπτωση κακοδιαχείρισης των δήμων, όπως προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο και βάσει των ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Οι πολίτες ενδέχεται για παράδειγμα να δουν το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) ακόμη και να διπλασιάζεται σε περίπτωση που διαπιστωθεί απόκλιση της τήρησης του προϋπολογισμού ενός δήμου, σύμφωνα με Τα Νέα.

Με τις νέες διατάξεις, θα λειτουργεί σε μηνιαία βάση Παρατηρητήριο ελέγχου της εκτέλεσης των προϋπολογισμών των δήμων και των νομικών τους προσώπων.

Σε περίπτωση σημαντικής απόκλισης κατά 10% στους τριμηνιαίους δημοσιονομικούς στόχους και
εφόσον δεν συμμορφωθεί ο δήμος μετά τις επισημάνσεις του Παρατηρητηρίου εντός εξαμήνου, τότε θα υπάγεται αυτομάτως και υποχρεωτικά σε πρόγραμμα εξυγίανσης.

“Το υπουργείο αγωνιά προκειμένου να μην ακυρωθεί η προσπάθεια μεταρρύθμισης στο δημόσιο και κυρίως ανακάμψει η τρόικα με πολύ σκληρότερες απαιτήσεις, απ’ αυτές που συμφωνήθηκαν κατά την τελευταία διαπραγμάτευση”, όπως αναφέρουν συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη.
Γι’ αυτό το λόγο, από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τονίζεται ότι αν οι υπηρεσίες καθυστερήσουν να στείλουν τα στοιχεία, δεν «εξαιρούν» τους υπαλλήλους, καθώς με τη δημοσίευση του νόμου έχουν ήδη τεθεί αυτοδίκαια στο καθεστώς της διαθεσιμότητας. «Τα στοιχεία μπορούν να αντληθούν από τη βάση δεδομένων της απογραφής».
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι «προβλέπονται αυστηρές προθεσμίες για την υλοποίηση αυτής της διαδικασίας, τα αρμόδια όργανα και υπηρεσίες της διοίκησης που δεν τις τηρήσουν ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πειθαρχικές ποινές. Οι προθεσμίες αποσκοπούν στη γρήγορη μετακίνηση των υπαλλήλων. Η καθυστέρηση συνεπάγεται μόνο μεγαλύτερη παραμονή στο καθεστώς της διαθεσιμότητας».
Όπως σημειώνεται από το υπουργείο, οι διευκρινίσεις αφορούν όσους ενταχθούν άμεσα στο Πρόγραμμα Κινητικότητας, δηλαδή ενός περιορισμένου αριθμού υπαλλήλων, συγκεκριμένων ειδικοτήτων που θα μετακινηθούν σε υπηρεσίες όπου υπάρχουν επείγουσες ανάγκες σε προσωπικό για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ έρχεται στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup αποφασισμένη να θέσει το πλαίσιο για οριστική λύση στα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα, τη στιγμή που εντός του Εκτελεστικού Συμβουλίου αλλά και μεταξύ των εμπειρογνωμόνων του Ταμείου, επικρατεί προβληματισμός για τη διαχείριση της ελληνικής υπόθεσης και τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Ντόιτσε Βέλε από την Ουάσιγκτον, η κα Λαγκάρντ φέρεται να επιμένει μεν στην επίτευξη του στόχου, το ελληνικό χρέος να βρίσκεται στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, αλλά μπροστά στον κίνδυνο μιας ευρύτερης αποσταθεροποίησης που θα προκαλούσε η ευθεία σύγκρουση με την Ευρώπη και μια νέα αποτυχία στη λήψη απόφασης για την Ελλάδα, συζητεί την αποδοχή μιας λύσης που, σε πρώτη φάση, δεν θα περιλαμβάνει “κούρεμα” του χρέους, κάτι που εκτιμάται ότι θα επανεξετασθεί μετά τις γερμανικές εκλογές.
Τότε, θα είναι και πολιτικά εφικτό υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει αρχίσει να εφαρμόζει με επιτυχία τις μεταρρυθμίσεις.
Σε περίπτωση που αύριο επιτευχθεί συμφωνία, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει για να εκταμιεύσει την επόμενη δόση στις αρχές Δεκεμβρίου, το πιθανότερο στις 7 του μηνός, ενδεχομένως και λίγες ημέρες αργότερα, εάν η οριστική απόφαση του Eurogroup προκύψει τελικά την άλλη Δευτέρα.
Όλα για όλα τα παίζει πλέον ο Πρωθυπουργός προκειμένου η Ελλάδα να μην αφήσει καμία χαραμάδα αμφισβήτησης στο αυριανό Eurogroup από το οποίο φιλοδοξεί να λάβει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση της δόσης.

Τόσο ο Γ. Στουρνάρας όσο και ο επικεφαλής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών Π. Τσακλόγλου έχουν ήδη ενημερώσει τις Βρυξέλλες ότι όλα θα είναι έτοιμα μέχρι την Τρίτη, οι εκκρεμότητες θα κλείσουν και οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου θα έχουν υπογραφεί από τους υπουργούς της κυβέρνησης προκειμένου η Ελλάδα, όπως λένε στο κυβερνητικό στρατόπεδο, «να πάει με καθαρό το γήπεδο στο Eurogroup».

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της με αφορμή τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Ο κ. Σαμαράς όταν έλεγε ότι αυτά θα είναι τα τελευταία μέτρα, έλεγε τη μισή αλήθεια. Εννοούσε ότι θα είναι τα τελευταία που θα ψηφιστούν στη βουλή, διότι η βουλή ‘ εξορίζεται ‘ από την πολιτική ζωή του τόπου. Δεν μπαίνει απλά στο περιθώριο, καταργείται η λειτουργία της», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Πλέον οι τροϊκανοί επίτροποι με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, σαν αυτές που αποφασίστηκαν χθες, θα κυβερνούν ερήμην των συσχετισμών και των διαδικασιών στο ελληνικό κοινοβουλίου». Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην πρόταση του κόμματος για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πως έφτασε η χώρα στο μνημόνιο: «Την έχουν ‘ θαμμένη ’ σε κάποια συρτάρια 2,5 μήνες τώρα και πληροφορούμαστε ότι θα την φέρουν προς συζήτηση ταυτόχρονα με μια πρόταση που θα βγάλουν ως ταχυδακτυλουργοί από τα μανίκια τους και θα αφορά στο ίδιο θέμα χωρίς όμως να συγκεκριμενοποιεί ευθύνες».

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments