ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 29 Νοεμβρίου 2012
  • Views153

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=H6vnTlTroNw[/tube]

Για την απόφαση του Eurogroup ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. «Ήρθα να σας ενημερώσω για την πολύ καλή απόφαση του Eurogroup» είπε ο κ. Σαμαράς, κατά την είσοδό του στο γραφείο του κ. Παπούλια.

«Τώρα είναι στο χέρι μας να βγούμε ενωμένοι από την κρίση και ενωμένοι θα το πετύχουμε. Πρώτα η ανεργία, πρώτα η ανάπτυξη, με σύμμαχό μας γι΄ αυτό τη ρευστότητα», είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι έτσι θα έχουμε ανάπτυξη, δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια και θα αλλάξουμε την ψυχολογία. Και κατέληξε: «Μπορούμε να το καταφέρουμε και θα το καταφέρουμε, ενωμένοι».
Από την πλευρά του ο κ. Παπούλιας, είπε ότι «είναι πολύ σημαντικό να τα καταφέρετε», επισήμανε την ανάγκη αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων και τόνισε ότι «πρέπει να κάνετε βήματα προς την κοινωνική δικαιοσύνη για να ελαφρύνετε όσους, ως αχθοφόροι, σηκώνουν τα βάρη».

Εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είναι ώρα για σκληρή δουλειά για να μπει μπροστά η μηχανή της οικονομίας για ανάπτυξη και είναι ώρα για σκληρή δουλειά για να μπορέσουμε να δικαιώσουμε τις πολύ μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού».

Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση της πρότασης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και ακόμη 70 βουλευτών του κόμματος, για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τις συνθήκες που οδήγησαν στην προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ και την υπογραφή των μνημονίων. Με την έναρξη της συζήτησης ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος διατύπωσε αντιρρήσεις για το γεγονός ότι δεν εισάγεται προς συζήτηση σήμερα η πρόταση του κόμματός του που φέρει, όπως είπε, τριάντα υπογραφές για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το Μνημόνιο.

Στο στόχαστρο της κριτικής του βάζει όλο και
περισσότερο την Δημοκρατική Αριστερά ο ΣΥΡΙΖΑ, η ηγεσία του οποίου εκτιμά
ότι το κόμμα του Φώτη Κουβέλη διολισθαίνει διαρκώς σε ρόλο υπερασπιστή των πιο
ακραίων πολιτικών και δίδει συγχωροχάρτι σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τις διαχρονικές
ευθύνες τους στην κρίση, που πλήττει τη χώρα.

Νέες αφορμές για τη μετωπική επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ
προς την ΔΗΜΑΡ είναι η στάση της απέναντι στην απόφαση του Eurogroup, αλλά και η
επιλογή της να μην ψηφίσει την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, που θα
διερευνήσει τις ευθύνες για την είσοδο της χώρας στα μνημόνια.
Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ανοίξει στο 5% την «ψαλίδα» από τη ΝΔ, αλλά ο Αντώνης Σαμαράς κερδίζει κατά κράτος στην μάχη για την καταλληλότητα ως πρωθυπουργός.
Η VPRC πραγματοποίησε νέα εκτίμηση εκλογικής επιρροής για τον Νοέμβριο, μετά την ψήφιση των μέτρων και του προϋπολογισμού, για λογαριασμό του περιοδικού Επίκαιρα. Σύμφωνα με αυτήν, εάν γινόντουσαν σήμερα εκλογές, τα κόμματα θα συγκέντρωναν τα εξής ποσοστά, σε μία τουλάχιστον οκτακομματική Βουλή:
• ΣΥΡΙΖΑ 31,5%
• Νέα Δημοκρατία 26,5%
• Χρυσή Αυγή 12,5%
• ΚΚΕ 6,5%
• Ανεξάρτητοι Ελληνες 6,5%
• Δημοκρατική Αριστερά 5,5%
• ΠΑΣΟΚ 5%
• Αλλο κόμμα 6%
Ο Αντώνης Σαμαράς την ίδια ώρα παραμένει σαφώς πρώτος στην αποδοχή των πολιτών ως ο καταλληλότερος πρωθυπουργός, με 16,8%, έναντι του Αλέξη Τσίπρα που μένει στο 9,5%.
Ερχεται νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.
Την προανήγγειλε χθες ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δίνει στους φορολογούμενους τη δυνατότητα να πληρώσουν τα χρέη τους προς την Eφορία σε περισσότερες δόσεις έως και 48 αλλά και μικρότερες ακόμη και της τάξεως των 80-100 ευρώ τον μήνα.
Οπως είπε ο υφυπουργός, υπάρχει περιθώριο για να βελτιωθεί το υφιστάμενο καθεστώς δόσεων, χωρίς όμως να ανατραπεί η διαδικασία που προβλέπεται στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments