ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 09 Ιανουαρίου 2013
  • Views187

Στη Βουλή κατατέθηκαν το απόγευμα της Τρίτης τροπολογίες οι οποίες μεταξύ άλλων οριστικοποιούν το καθεστώς συλλογής αποδείξεων.

Αναλυτικότερα, με τις κατατεθείσες τροπολογίες:

Μισθωτοί και συνταξιούχοι προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης φόρου, θα υποχρεούνται να συλλέγουν αποδείξεις για υπηρεσίες και αγορά αγαθών αξίας τουλάχιστον ίσης με το 25% του εισοδήματός τους. Το ανώτατο ποσό των αποδείξεων ορίζεται στις 10.500 ευρώ που σημαίνει ότι φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ, θα πρέπει να συλλέξει αποδείξεις αξίας 5.000 ευρώ. Ετσι το ίδιο ανώτατο ποσό αποδείξεων θα ισχύει και για φορολογούμενους με εισόδημα 42.000 ευρώ και άνω.

Διευρύνεται το πεδίο των δαπανών με αποδείξεις που αναγνωρίζονται από την εφορία. Θα προσμετρώνται πλέον τα δίδακτρα φροντιστηρίων ξένων γλωσσών, ενώ οι δαπάνες για ασφάλιστρα παραμένουν εκτός αποδείξεων. Στις αποδείξεις δεν περιλαμβάνονται επίσης ιατρικές δαπάνες, διατροφή ποτυ καταβάλλεται από διαζευγμένους και δωρεές.

Για την αξία των αποδείξεων που λείπουν από κάθε μισθωτό/συνταξιούχο θα επιβάλλεται πρόσθετος φόρος ίσος με το 22% της αξίας αυτής. Στις αποδείξεις θα αναγνωρίζονται εφεξής δαπάνες για υπηρεσίες ή αγορά αγαθών από χώρες της Ε.Ε.

Αναφορικά με την υποχρέωση των επαγγελματιών της οικοδομής (πχ ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί) να εκδίδουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών και να τηρούν βιβλία που και ενώ με την αρχική διατύπωση οι παραπάνω φορολογούμενοι με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 10.000 ευρώ απαλλάσσονταν της τήρησης βιβλίων και της έκδοσης αποδείξεων, η νέα τροπολογία προβλέπει τη μείωση του σχετικού ορίου στις 5.000 ευρώ και την.

Διεγράφη όλη η διάταξη που υπήρχε στην αρχική μορφή του νομοσχεδίου και η οποία αφορούσε στην αναβαλλόμενη φορολογία για τα πιστωτικά ιδρύματα τα οποία είχαν υποστεί ζημιές στο πλαίσιο του PSI .

Πηγή: ethnos.gr

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments