ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 31 Δεκεμβρίου 2012
  • Views166

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=05A2sKDYNbs[/tube]

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα πληρώσουν το μεγαλύτερο μέρος των επιπλέον μνημονιακών φόρων που ψήφισε η κυβέρνηση για το 2013. Ποδαρικό με αύξηση επτά σεντ το λίτρο επιβάλλεται από αύριο στην τιμή των καυσίμων κίνησης.
Κάνει ποδαρικό η φοροκαταιγίδα από αύριο με τις αυξήσεις στις τιµές των καυσίµων. Με τη µέση τιµή της αµόλυβδης να σκαρφαλώνει στα 1,33 ευρώ το λίτρο σπάζοντας το ένα ρεκόρ µετά το άλλο, οι καταναλωτές θα τρέξουν σήμερα να γεµίσουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκίνητων τους. Το παρήγορο είνα ότι δεν θα υπάρξει στο παρόν στάδιο αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Με διαδικασίες εξπρές φαίνεται πως θα καθίσει στο εδώλιο για τη λίστα Λαγκάρντ ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Σήμερα Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η πρόταση των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ευθύνες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου αναφορικά με την αλλοίωση της περίφημης λίστας με τους Έλληνες καταθέτες στην ελβετική τράπεζα HSBC.
Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο του κειμένου, η επιτροπή καλείται να διερευνήσει εάν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τέλεσε το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου και συγκεκριμένα εάν αφαίρεσε τα ονόματα συγγενών του, δηλαδή τις ξαδέρφες του από τη λίστα Λαγκάρντ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο κείμενο της κυβέρνησης επισημαίνεται πως έχει διαπιστωθεί η αλλοίωση της λίστας και πως ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε και τη δυνατότητα και το κίνητρο να προβεί σε αυτή την ενέργεια.
Το κείμενο – το οποίο θα αρχίσουν από το πρωί να υπογράφουν οι βουλευτές – περιγράφει την κατηγορία της νόθευσης εγγράφου, κατηγορία που επισείει ποινή έως και 20 έτη, καθώς και της παράβασης καθήκοντος.

Τι εστί Μνημόνιο 3 θα καταλάβουν με το νέο έτος οι υπάλληλοι τόσο του στενού όσο και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Σύμφωνα με τις διατάξεις, προβλέπεται νέο «ψαλίδι» στις αποδοχές των υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ οι οποίοι θα ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο, γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση των αποδοχών τους περίπου κατά 25%.
Παράλληλα, καταργούνται τα επιδόματα των εορτών και αδείας, ενώ κλείνει η στρόφιγγα για οποιαδήποτε τυχόν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος μέσω των υπερωριών και της αποζημίωσης από τη συμμετοχή σε επιτροπές.
Ταυτόχρονα, αναστέλλεται ως το τέλος του 2016 η χορήγηση των κινήτρων επίτευξης στόχων ή επίτευξης δημοσιονομικών στόχων, που είχαν θεσπιστεί ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις κυρίως των εφοριακών, οι οποίοι υπέστησαν και τις μεγαλύτερες περικοπές με το νέο μισθολόγιο.
Οι μεγάλοι χαμένοι ωστόσο μετά τα νέα μέτρα θα είναι οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ και των ΝΠΙΔ, οι οποίοι θα χάσουν πάνω από 25% των αποδοχών τους, καθώς από την 1η Ιανουαρίου εντάσσονται στο βαθμολόγιο-μισθολόγιο των υπαλλήλων του Δημοσίου. Σε αυτό το καθεστώς θα ενταχθεί το προσωπικό όλων των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών που δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. Στο ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο του Δημοσίου εντάσσεται και το προσωπικό της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Οι επικείμενες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος θα επιφέρουν νέες μεγάλες επιβαρύνσεις στου καταναλωτές.

Ωστόσο, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αναμένεται να διευρύνει τις προϋποθέσεις υπαγωγής των καταναλωτών στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ και να δώσει έτσι ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά.

Με τα Κοινωνικά Τιμολόγια της ΔΕΗ οι καταναλωτές μπορούν να κερδίσουν ονομαστική έκπτωση από 10% έως και 20% στον λογαριασμό του ηλεκτρικού, εφόσον η κατανάλωση είναι εντός του προκαθορισμένου, από το υπουργείο Περιβάλλοντος πλαισίου.

Σημειώνεται πως το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) αφορά αποκλειστικά σε κύρια κατοικία που το όνομα του λογαριασμού είναι στο όνομα του δικαιούχου ή συζύγου και παρέχεται υπό προϋποθέσεις, οι οποίες διαφέρουν ανά ομάδα δικαιούχων.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments