• Views141

Με 36 ψήφους εναντίον και 19 αποχές καταψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο που προβλέπει κούρεμα των καταθέσεων. Με μεγάλη πλειοψηφία η Κυπριακή Βουή καταψήφισε το νομοσχέδιο για το «κούρεμα» των καταθέσεων. Κατά τάχθηκαν 36 βουλευτές από το ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ, Οικολόγους και τον ανεξάρτητο Ζαχαρία Κουλία.

Στο ευρώ υπό προθεσμία βρίσκεται ουσιαστικά από χθες η Κύπρος, μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου για την φορολόγηση καταθέσεων στο νησί. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με επίσημη ανακοίνωσή της αναφέρει ότι θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στα κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα μέσω του ΕLΑ με βάση τους ισχύοντες κανόνες.

Τραπεζικές πηγές της Φρανκφούρτης αναφέρουν ότι αυτό σημαίνει πως η κεντρική τράπεζα απλά αγοράζει χρόνο διαπραγμάτευσης και στις δύο πλευρές, έως ότου βρεθεί μία λύση. Ξεκαθαρίζουν, όμως, ότι η ρευστότητα μπορεί να συνεχίσει να παρέχεται μόνο αν υπάρχει προοπτική εξυγίανσης μέσω της υπογραφής μνημονίου. Λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι πέρασε τις πύλες του προεδρικού μεγάρου το κλιμάκιο της τρόικα προκειμένου να συναντηθεί, όπως είχε προγραμματιστεί, με τον Νίκο Αναστασιάδη. Προηγήθηκε συνεργασία του Κύπριου προέδρου με τους πολιτικούς αρχηγούς παρουσία και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη. Αμέσως μετά το τέλος της, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στυλιανίδης είπε: «Εχει μεταφερθεί ομάδα τεχνοκρατών από κάθε κόμμα στην κεντρική τράπεζα προκειμένου να εξετάσουν ένα plan B που υπάρχει με στόχο την χρηματοδότηση των 5,8 δισ. ευρώ».
Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Σωκράτης Χάσικος σε δραματικούς τόνους δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του Mega ότι η τρόικα δεν έκανε αποδεκτό το σχέδιο Β που κατέθεσε η κυπριακή κυβέρνηση, ενώ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του και για το μέλλον των δύο μεγάλων τραπεζών της χώρας, της Λαϊκής και της Κύπρου.
Στη διάθεση του κράτους θα είναι ολόκληρη η περιουσία της Εκκλησίας σύμφωνα με όσα είπε ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, προκειμένου η Κύπρος να σταθεί στα δικά της πόδια, να μην καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα του τόπου και να στηριχθεί ο κυπριακός λαός.Ο Μακαριώτατος, σε δηλώσεις του, ύστερα από 45λεπτη συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας νωρίς το πρωί, είπε ότι του υπέβαλε συγκεκριμένη πρόταση εξόδου από την κρίση, η οποία προνοεί την έκδοση κρατικών ομολόγων.Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι ο λαός θα στηρίξει την προσπάθεια αυτή, ενώ σημείωσε ότι μπορεί να υποθηκευθεί όλη η περιουσία της Εκκλησίας, η οποία, όπως τόνισε, είναι τεραστίων διαστάσεων, και το αντίτιμο να επενδυθεί σε κρατικά ομόλογα.Προσέθεσε ότι όλες οι Μητροπόλεις, τα Μοναστήρια και οι ενορίες θα πάρουν ομόλογα. Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η όλη κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.
Σε πλήρη εξέλιξη το διπλωματικό παιχνίδι, μεταξύ Ρωσίας -Γερμανίας και Κύπρου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία με Κύπριο ομόλογό του Νίκο Αναστασιάδη, τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Μόσχα. Οι δύο ηγέτες ανέλυσαν το πρόβλημα και την οικονομική κατάσταση που προέκυψε στην Κύπρο ως αποτέλεσμα των προτάσεων του Eurogroup, για έξοδο απο την κρίση. Ο Πούτιν από την πλευρά του εξέφρασε την ετοιμότητα της πλευράς του για τη λήψη μέτρων που θα βοηθούσαν να λυθούν τα προβλήματα των Ρώσων, νομικών και φυσικών προσώπων.
Αναφορικά με τις εξελίξεις την Κύπρο οι κύριοι , Βενιζέλος ,Κεδίκογλου και Στουρνάρας έκαναν τις εξής δηλώσεις.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=6lt-ktq4v6Q[/tube]

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments