ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 01 Ιουλίου 2013
  • Views184

Στην τύχη του εγκαταλείπει το υπουργείο Οικονομικών κάθε φορολογούμενο πολίτη που δεν μπόρεσε να κλείσει τους «ανοιχτούς λογαριασμούς» του με την εφορία έως την περασμένη Τετάρτη 26 Ιουνίου, που ήταν ουσιαστικά και η τελευταία εργάσιμη για τις ΔΟΥ.

Μέχρι και σήμερα 1η του μηνός που ανοίγουν οι εφορίες ξανά μετά την 48ωρη απεργία της περασμένης Πέμπτης και Παρασκευής, ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Μαυραγάνης, δεν έχει δώσει παράταση προθεσμιών – ούτε καν για λόγους ισότιμης αντιμετώπισης των πολιτών – αφήνοντας περιθώριο σε κάθε έφορο ξεχωριστά να αποφασίσει αν θα δώσει ή όχι παράταση άλλη μια μέρα (το πολύ!) για φορολογούμενους και οφειλέτες του Δημοσίου που θέλουν, αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους τους εδώ και μέρες.

Το αλαλούμ και το βάσανο στο οποίο υποβάλλονται πολίτες και λογιστές είναι απίστευτο. Τα μόνα προβλήματα που «φρόντισε» να επιλύσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι:

1.       να ανακοινώσει λίγο πριν τα μεσάνυχτα (Τετάρτη 26/6 στις 10.10 μμ και ενώ η απεργία στις ΔΟΥ είχε ουσιαστικά ξεκινήσει) ότι παρατείνει την καταληκτική προθεσμία υποβολής δηλώσεων φυσικών προσώπων, έως και τις 30 Αυγούστου.

2.       να υπογράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου την Παρασκευή 28 Ιουνίου για να … διασώσει τους πολίτες που ήταν υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση Πόθεν Έσχες, οι οποίοι όμως δεν έχουν ακόμα υποβάλει δήλωση Ε1 στην εφορία.

Αυτά έγιναν ενώ οι εφορίες ήταν κλειστές ή υπολειτουργούσαν. Ωστόσο, πολίτες που πασχίζουν να βρουν χρήματα για να πληρώνουν τους αβάσταχτους φόρους, κινδυνεύουν πάλι τώρα με πρόστιμα, φυλακίσεις και κατασχέσεις, επειδή η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου δεν εννοεί να καταλάβει ότι οι εφορίες είχαν κατεβασμένα ρολά ή ελλείψεις προσωπικού επί 4 μέρες, με συνέπεια οι πολίτες να χάνουν την ώρα τους από τη δουλειά τους (όσοι έχουν πια) για να ασχολούνται πώς θα βρουν χρόνο και χρήματα να (ξανά)πληρώσουν την εφορία.

Με τα δεδομένα αυτά:

– κάθε έφορος μπορεί να δώσει παράταση μιας ημέρας, βάσει πάγιας διάταξης (ΠΟΛ 1101/2002), ανάλογα όμως με… τα κέφια του. Αν δηλαδή π.χ. θεωρεί ότι το διήμερο της απεργίας η δική του ΔΟΥ εργαζόταν άψογα, μπορεί να αρνηθεί να δώσει παράταση.
– «σιωπηρώς» μπορούν κάποιες να δώσουν παράταση και δύο ημερών στις προθεσμίες πληρωμών στην εφορία που έληξαν στις 30 Ιουνίου.
– το υπουργείο με τη στάση του όμως απαγορεύει από σήμερα σε όλους τους εφόρους να δεχτούν νέες αιτήσεις ή αιτήσεις επανεξέτασης για την παλαιά ρύθμιση χρεών με τις έως και 48 δόσεις. Αδιαφορεί δηλαδή για το ότι πολίτες που είχαν δικαίωμα και βάσει νόμου να κάνουν αίτηση έως τουλάχιστον 30 Ιουνίου, δεν μπόρεσαν να το πράξουν επειδή οι ΔΟΥ … είχαν τετραήμερο αργιών και απεργιών. Από 1ης Ιουλίου και εξής χάνουν τη παλαιά ρύθμιση – όπως την ήξεραν και είχαν συμφωνήσει – ακόμα και όσοι την πλήρωναν και την τηρούσαν, ενώ με το ζόρι πλέον το υπουργείο Οικονομικών τους ωθεί στην νέα ρύθμιση «λαιμητόμο» της «τελευταίας ευκαιρίας» που…. αν την χάσεις, έχασες!

«Κλείνει» και το Ε9

Επίσης, μέσα στην εβδομάδα, αναμένεται να κλείσει η ηλεκτρονική πύλη του Ε9 για τις αλλαγές στην ακίνητη περιουσία και του 2012, ενώ η εφαρμογή δεν θα δέχεται πια από σήμερα αλλαγές ούτε για το 2011.
Στην εφαρμογή του Ε9 μπορούν οι φορολογούμενοι να προβούν σε έλεγχο της ατομικής περιουσιακής τους κατάστασης για το 2012 (χρήση 2011) καθώς και να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες διορθώσεις. Με τα στοιχεία αυτά θα γίνει η εκκαθάριση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) 2012. Και τα χαράτσια αυτά αναμένεται να ταχυδρομηθούν μέσα στον Ιούλιο.

Η συμπλήρωση του Ε9 για το έτος 2013 (δηλαδή για την χρήση 2012) θα παραταθεί, διότι η εφαρμογή για την συμπλήρωση των στοιχείων δεν έχει ανοίξει ακόμα.

Ιδιαίτερα για τα νομικά πρόσωπα η παράταση θα είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι στα φυσικά πρόσωπα, πέραν του Αυγούστου, επειδή θα πρέπει να υποβάλουν εξ αρχής όλα τα ακίνητά που έχουν στην κατοχή τους την 1.1.2013.

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments