• Views163

Στην αντεπίθεση με εκλογές

Με το αίτημα για πρόωρες εκλογές περνάει στην αντεπίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ, που δέχεται σφοδρή κριτική από τη ΝΔ ότι δεν διαθέτει εναλλακτική πρόταση για την έξοδο της χώρας από την κρίση.  Από την Μαδρίτη ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε έτοιμος να αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. εφόσον προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές φέτος και εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει στην εξουσία.  «Το πρώτο εξάμηνο του 2014 η Ελλάδα αναλαμβάνει την εκ περιτροπής Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γνωρίζουμε ότι η διακριτική ευχέρεια των χωρών που ασκούν την Προεδρία έχει περιοριστεί ασφυκτικά. Δεν είναι προκαθορισμένες μόνον οι ευρωπαϊκές προτεραιότητες για την προεδρεύουσα χώρα – συχνά είναι προκαθορισμένες και οι ενέργειες και οι αποδεκτές εναλλακτικές λύσεις» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «Πιστεύουμε βάσιμα ότι, εφόσον η συγκυβέρνηση Σαμαρά επιλέξει ή εξωθηθεί σε πρόωρες εκλογές φέτος – και εμείς επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία – ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα έρθει στην εξουσία».

Η ρύθμιση για στεγαστικά και ενυπόθηκα  δάνεια

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τις ρυθμίσεις των στεγαστικών και άλλων ενυπόθηκων δανείων και τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη (υπερχρεωμένα νοικοκυριά) αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος» Το κείμενο, όπως αναφέρει η εφημερίδα, κατατίθεται στη Βουλή μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τις 20 Ιουνίου και προβλέπει 48μηνη περίοδο με μηνιαία δόση μέχρι το 30% του εισοδήματος. Υπάγονται άνεργοι, φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και συνταξιούχοι) με καθαρό ατομικό εισόδημα 15.000 ευρώ, οικογενειακό 25.000 ευρώ και 30.000 ευρώ για νοικοκυριά με τρία παιδιά και πάνω, καθώς και με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή στο πρόγραμμα διευκόλυνσης είναι:
H εμπράγματη εξασφάλιση της τράπεζας να είναι επί της κύριας κατοικίας
Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας, η οποία είναι υποθηκευμένη, να μην ξεπερνά τις 180.000 ευρώ και για τις τρίτεκνες και άνω οικογένειες να μην είναι πάνω από 200.000 ευρώ.
Η αντικειμενική αξία της συνολικής ακίνητης περιουσίας να μην είναι πάνω από 250.000 ευρώ και 300.000, αντίστοιχα.
-Το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη να μην υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ και τις 15.000 ευρώ για τρίτεκνες και άνω οικογένειες.
-Το συνολικό ανεξόφλητο υπόλοιπο κεφαλαίου που έχει λάβει ο οφειλέτης να μην υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ.
-Το εισόδημα κατά την υποβολή αίτησης να είναι μειωμένα τουλάχιστον κατά 20% σε σχέση με το 2009.
-Εισοδηματικά κριτήρια. Το εισόδημα δεν είναι μεικτό, είναι καθαρό, δηλαδή αφαιρούμενων των κρατήσεων υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων, του παρακρατούμενου φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης. Τα ανώτατα όρια καθορίζονται κλιμακωτά.
Η τράπεζα, εφόσον ο δανειολήπτης πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις, θα πρέπει σε διάστημα το αργότερο 55 ημερών να τον καλέσει για να υπογράψουν νέα σύμβαση που θα περιλαμβάνει την καταβολή χαμηλών δόσεων για την περίοδο των 48 μηνών.

Εξόφληση χρεών μέσω τραπεζών και με περισσότερες δόσεις προωθεί το ΙΚΑ

Ένα ουσιώδες σχέδιο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών – μέσω τραπεζικών δανείων προωθεί η διοίκηση του ΙΚΑ. Στόχος είναι η αποπληρωμή των οφειλών των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία να γίνεται σε περισσότερες από τις 48 δόσεις που προβλέπει ο νόμος (και οι οποίες θεωρούνται λίγες, ιδιαίτερα για όσους χρωστούν μεγάλα ποσά). Πιο συγκεκριμένα, ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος πρότεινε με επιστολή του στις διοικήσεις της ΕΤΕ, της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank και της Eurobank, τη δημιουργία ειδικών τραπεζικών προϊόντων – δανείων που θα δίνουν στις επιχειρήσεις και σε εργοδότες τη δυνατότητα να μπουν σε ρύθμιση και να μπορέσουν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε περισσότερες δόσεις – έως και σε 72 και έναντι χαμηλότερου επιτοκίου από το 8,5% που ισχύει για τα ληξιπρόθεσμα.

 

Φακελώνουν 7,4 εκατ. ασφαλισμένους

Σε πλήρες φακέλωμα 4,2 εκατομμυρίων ενεργών ασφαλισμένων και 3,2 εκατομμυρίων συνταξιούχων προχωρεί η κυβέρνηση κατ’ απαίτησιν της τρόικας, μέσω της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να εκπονήσει άμεσα αναλογιστικές μελέτες σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία σχετικά με τη βιωσιμότητα τα ερχόμενα χρόνια του συνταξιοδοτικού συστήματος στη χώρα μας. Όπως αναφέρει η «Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία» με δύο άκρως εμπιστευτικά έγγραφα που απέστειλε η Εθνική Αναλογιστική Αρχή στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αιτείται από την Ανεξάρτητη Αρχή την άδεια ώστε να προχωρήσει στη συλλογή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων για 7,4 εκατ. ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές φακέλωμα αφού μεταξύ των στοιχείων που ζητούνται για επεξεργασία είναι το ΑΜΚΑ, το ΑΦΜ, η ημερομηνία πρώτης ασφάλισης, ο συνολικός ετήσιος μισθός, το σύνολο των ετήσιων καταβληθεισών εισφορών, οι πληρωτέοι μήνες έτους και οι πληρωτέοι μήνες καριέρας.

«Πράσινο φως» από το ΔΝΤ για τη δόση στην Ελλάδα

Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, ύψους 1,74 δισ. ευρώ έδωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η έκθεση αξιολόγησης του ΔΝΤ θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες . Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση «το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ολοκλήρωσε την τρίτη επισκόπηση της απόδοσης της Ελλάδος στο οικονομικό πρόγραμμα που στηρίζεται από την συμφωνία Διευρυμένου Πιστωτικού Μηχανισμού». Η ολοκλήρωση αυτής της επισκόπησης επιτρέπει την εκταμίευση των 1,74 δισ. ευρώ.

 

Print Friendly

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments