ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ — 13 Μαρτίου 2013
  • Views168

Με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή την Τρίτη 12 Μαρτίου, το συλλαλητήριο κατά της «επένδυσης» των Χρυσωρυχείων στην Θράκη.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών, των κοινωνικών και των επιστημονικών φορέων της περιοχής και σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 3000 άτομα. Φοιτητές, εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοδιοικητικοί και κοινωνικοί φορείς, αγρότες, διαδήλωσαν και τόνισαν πως η «αναπτυξιακή πολιτική» που ευαγγελίζονται τα Χρυσωρυχεία, δεν θα αποφέρει κανένα κέρδος στην εθνική οικονομία αλλά μόνο τεράστια κέρδη στους χρυσοθήρες, αφού και οι θέσεις εργασίας θα είναι ελάχιστες.

Η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, καλεί τις γυναίκες του Έβρου να πραγματοποιήσουν εξετάσεις, προσφέροντας ένα δώρο υγείας στον εαυτό τους και στις οικογένειές τους. Η Επιτροπή συνεργάζεται με το Γενικό Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου και το Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας. Προτείνει να καθιερωθούν ως ημέρες υγείας το διάστημα, από την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013 έως την Παρασκευή 12 Απριλίου 2013, προτρέπει τις γυναίκες να ευαισθητοποιηθούν και να πραγματοποιήσουν εξετάσεις για οστεοπόρωση, ψηλάφηση μαστού, μαστογραφία, τεστ παπ.

Αντίθετη με τα συνταγματικά δικαιώματα δύο εργαζομένων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης τους οποίους και δικαίωσε, διατάζοντας να επιστρέψουν στις θέσεις τους, έκρινε με την υπ’ αριθμόν 90/2013 το Μονομελές Πρωτοδικείο Ξάνθης. Πρόκειται για την τρίτη απόφαση Πρωτοδικείου μετά από αυτές της Αθήνας και της Λαμίας, που κρίνει αντισυνταγματική τη διαθεσιμότητα και έρχεται ως συνέχεια της σχετικής απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την εφεδρεία. Μάλιστα στην απόφαση, η διαθεσιμότητα, στην ουσία χαρακτηρίζεται προθάλαμος απολύσεων, καθώς, όπως αναφέρεται, «πιθανολογείται βάσιμα πως θα επιφέρει την οριστική απώλεια της θέσης εργασίας αυτών». Σύμφωνα με την απόφαση – καταπέλτη κατά τη διαθεσιμότητας του Πρωτοδικείου Ξάνθης με την υπαγωγή τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας πλήττονται καίρια τα συνταγματικά δικαιώματα των δύο υπαλλήλων που εργάζονται στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στον κλάδο ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων και ειδικότερα ο πρώτος στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και η δεύτερη στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. Μάλιστα, καταδικάζετε η Περιφέρεια ΑΜ-Θ «σε χρηματική ποινή ύψους εκατό (100) ευρώ, για κάθε ημέρα που δεν αποδέχεται τις υπηρεσίες καθενός από τους αιτούντες».

Στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας , δείχνοντας με τον τρόπο αυτό την συμπαράστασή του στην τοπική κοινωνία που αντιτίθεται στην εξόρυξη Χρυσού στην περιοχή.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=Qbdx_4L9WIo[/tube]

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments