ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ — 20 Σεπτεμβρίου 2012
  • Views128

Στα 576 € θα κυμανθεί, φέτος, το ανώτατο επίδομα θέρμανσης στον νομό Καβάλας, όπως οριστικοποιήθηκε στις συσκέψεις της Τετάρτης ανάμεσα στον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη και των εκπροσώπων των κομμάτων. Σύμφωνα με τα κριτήρια που αποφασίστηκαν στις συσκέψεις αυτές, το πλαφόν θα ορίστεί στα 1900 λίτρα. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί στους δικαιούχους με την μορφή επιστροφής μέρους του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Το ίδιο ακριβώς ποσό (με το ίδιο πλαφόν) ισχύει και για τους 3 νομούς της Θράκης, ενώ για τον νομό Δράμας το ανώτατο επίδομα έχει οριστεί στα 900 €, με πλαφόν τους 3 τόνους. Αυτό διότι, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η Ελλάδα έχει χωριστεί σε 4 γεωγραφικές ζώνες, κάθε μια από τις οποίες δικαιούται ένα συγκεκριμένο ανώτατο ποσό επιδόματος θέρμανσης. Ο νομός Δράμας έχει τοποθετηθεί στην Α’ ζώνη, ενώ ο νομός Καβάλας και η Θράκη στην Β’ ζώνη.

Αναλυτικότερα (σύμφωνα με δημοσίευμα στο Έθνος)

Η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης θα γίνει στο 80% του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) που ισχύει σήμερα στο πετρέλαιο κίνησης, δηλαδή η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κινηθεί ανάμεσα στο 1,4 και 1,5 ευρώ το λίτρο.

Για τον ορισμό του επιδόματος πετρελαίου ορίζονται τα εξής:

– Το επίδομα θα έχει τη μορφή επιστροφής μέρους του ειδικού φόρου κατανάλωσης προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά από την εξίσωση των φόρων.

– Το εισοδηματικό όριο για την επιστροφή αυτού του φόρου είναι για τον άγαμο φορολογούμενο τα 15.000 ευρώ ετησίως και για τους έγγαμους 25.000 ευρώ, ποσό που θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ή 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

– Θεσπίζεται ανώτατο πλαφόν κατανάλωσης και επιστροφής φόρου ανά γεωγραφική ζώνη.

– Για να καταστεί κάποιος δικαιούχος της επιστροφής φόρου θα συνυπολογίζεται η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας.

Έτσι επιστροφή φόρου θα δικαιούνται μόνο οι άγαμοι με ακίνητη περιουσία αξίας έως 150.000 ευρώ και οι έγγαμοι με περιουσιακή αξία ως 200.000 ευρώ.

Όσο για το πως θα γίνεται η επιστροφή του φόρου, γίνεται γνωστό πως ο φορολογούμενος θα πρέπει να υποβάλλει τη σχετική αίτηση σε ηλεκτρονική φόρμα (μέσω ίντερνετ) της γενικής Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων όπου θα καταχωρεί τα στοιχεία του τιμολογίου από την αγορά του πετρελαίου και ο φόρος θα πιστώνεται κατόπιν σε τραπεζικό του λογαριασμό.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments