ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 22 Φεβρουαρίου 2013
  • Views131

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=UWo2gafw_ho[/tube]

Στα 305,5 δισ. ευρώ ή στο 157,5% του ΑΕΠ, διαμορφώθηκε το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης στο τέλος του 2012. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το χρέος ανήλθε σε 305,5 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου του 2012, με τα 200,88 δισ. να αντιστοιχούν στα δάνεια του επίσημου τομέα (ΔΝΤ-ΕΕ). Από τα 305,5 δισ. τα 104,6 δισ. ευρώ αφορούν σε ομόλογα και σε βραχυπρόθεσμους τίτλους.
Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους, 67,3%, είναι πλέον σε κυμαινόμενο επιτόκιο, ενώ μόνο το 34,3% είναι διαπραγματεύσιμο. Τα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου υποχώρησαν οριακά στα 19,4 δισ. στο τέλος του 2012 από 19,7 δισ. το Σεπτέμβριο.
Η μέση διάρκεια του χρέους διαμορφώνεται στα 16,5 έτη, από 2,36 χρόνια που ήταν πέρσι. Από τα στοιχεία προκύπτει πως στο διάστημα 2014 έως και το 2021 η Ελλάδα καλείται να πληρώσει 72,1 δισ. ευρώ για λήξεις ομολόγων.

Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το τοπίο γύρω από την μετακίνηση των δημοσίων υπαλλήλων και τις ενδεχόμενες απολύσεις λίγο πριν την νέα άφιξη της τρόικας στην Αθήνα.
Το πρόγραμμα κινητικότητας που έχει τεθεί σε εφαρμογή προχωρά με ρυθμούς… «χελώνας» και είναι αμφίβολο εάν θα επιτευχθεί ο στόχος του μνημονίου. Η μνημονιακή δέσμευση της χώρας είναι ότι μέχρι το τέλος του 2013 θα τοποθετηθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας 27.000 υπάλληλοι ανάμεσα τους και οι 2.000 που εντάχθηκαν σε καθεστώς εφεδρείας πέρσι. Μέχρι το 2015 θα πρέπει να αποχωρήσουν από το Δημόσιο 150.000 υπάλληλοι. Οι υπάλληλοι, που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας, θα πρέπει να καταθέσουν τα χαρτιά τους για μετακίνηση σε κάποια άλλη ελεύθερη θέση στο Δημόσιο και εάν δεν καταφέρουν να απορροφηθούν θα πρέπει να περάσουν στον ιδιωτικό τομέα.

Πλημμύρισε η Αθήνα. Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί από πολύ νωρίς το πρωί στους πιο κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας. Όπως βλέπετε στο βίντεο, το αριστερό πεζοδρόμιο της οδού Σταδίου είναι αδιάβατο για τους πολίτες. Η οδός Εμμανουήλ Μπενάκη, ανάμεσα σε Σταδίου και Πανεπιστημίου είναι… ποτάμι ενώ στην οδό Πεσματζόγλου, τα αυτοκίνητα βυθίζονται μέχρι τον προφυλακτήρα. Τα προβλήματα είναι τεράστια από πολύ νωρίς το πρωί καθώς έχουν πλημμυρίσει πολλές περιοχές της Αττικής ενώ η Πυροσβεστική δέχεται συνεχώς κλήσεις.

Νέα ρύθμιση ως το τέλος Μαρτίου πρότεινε η επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Λαγκάρντ, όσον αφορά τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ενώ κούρεμα στα χρέη των υπερχρεωμένων δανειοληπτών προτείνει σε έκθεσή του το ΔΝΤ για να ενισχυθούν η ανάπτυξη και η κατανάλωση στις χώρες που έχουν χτυπηθεί από την κρίση, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Το ΔΝΤ δημοσιοποίησε την έκθεσή του χθες τονίζοντας ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους είναι πιθανόν να εμποδίσουν την ανάπτυξη των αδύναμων ευρωπαϊκών χωρών. Το ΔΝΤ προτείνει τη θεσμοθέτηση αποτελεσματικών κανόνων που θα επιτρέπουν άμεσο κούρεμα του χρέους δανειοληπτών που βρίσκονται υπό πίεση, ενώ αναφέρεται και στην περίπτωση της Ελλάδας, τονίζοντας ότι ο νόμος Κατσέλη δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ξεπέρασαν τον Ιανουάριο τις 5.000 οι κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, ενοικίων και άλλων εισοδημάτων οφειλετών του Δημοσίου με ληξιπρόθεσμα χρέη, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταθούν οι διαδικασίες είσπραξης οφειλών. Σημειώνεται πως οι οφειλέτες του Δημοσίου ανέρχονται στους 2.500.000 περίπου. Ειδικότερα, οι κατασχέσεις μισθών και συντάξεων από τραπεζικούς λογαριασμούς σχεδόν διπλασιάστηκαν τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο 2012, ενώ κινητικότητα σημειώθηκε και στο σκέλος της ενημέρωσης των οφειλετών από τις Εφορίες με αποτέλεσμα να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία άνω των 250 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι το ίδιο διάστημα οι εισπράξεις έναντι παλιού ληξιπρόθεσμου χρέους ήταν 170 εκατ. ευρώ.

«Τα τελευταία τρία χρόνια του Μνημονίου, δεδομένης της έκτακτης και ειδικής νομοθεσίας που έχει επιβάλει το «μνημονιακό παρασύνταγμα», έχει καταπατηθεί σχεδόν κάθε έννομη τάξη», τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία που εκφώνησε για τη συγκρότηση επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις αλλαγές στο κράτος και το πολιτικό σύστημα. Όπως ανέφερε στόχος είναι να διατυπώσουμε, μαζί με την κοινωνία, ένα συνολικό σχέδιο για τη λειτουργία του Κράτους και του πολιτικού συστήματος.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments