ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΑΒΑΛΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ — 18 Σεπτεμβρίου 2012
  • Views548

Ένα από τα σημαντικότερα κατορθώματα της νεότερης ελληνικής ναυτικής ιστορίας, η καταβύθιση της ναυαρχίδας του τουρκικού στόλου “Φετχί Μπουλέντ” (ή, όπως λανθασμένα έχει αποδοθεί σε πολλά συγγράμματα, “Φετίχ Μπουλέντ”, καθώς η τουρκική του ονομασία είναι Feth-i Bülend) κατά την διάρκεια του 1ου Βαλκανικού Πολέμου από το “Τορπιλοβόλο 11”, με διοικητή τον υποπλοίαρχο Νικόλαο Βότση, αποτελεί το κεντρικό θέμα της έκθεσης φωτογραφίας που εγκαινιάστηκε σήμερα το βράδυ στην Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας. Στην έκθεση, η οποία αποτελεί μια πρωτοβουλία του Πολεμικού Μουσείου, παρουσιάζονται φωτογραφίες και σχέδια που μεταφέρουν τον επισκέπτη σε μια άλλη εποχή και τον φέρνουν σε επαφή με την ίδια την ιστορία.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=U8mbFBSxp_w[/tube]

[EasyGallery id=’ΦετχίΜπουλέντ’]
Κάντε κλικ στην εικόνα για να δείτε φωτογραφίες από τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας για τον Νικόλαο Βότση

Ποιος ήταν, όμως, ο Νικόλαος Βότσης;

Ο Νικόλαος Βότσης γεννήθηκε στην Ύδρα το 1877 και ήταν γιος του Ιωάννη Βότση και της Μαρίας Κουντουριώτη. Καταγόταν από παλιές οικογένειες και ήταν ανιψιός του Παύλου και του Ιωάννη Κουντουριώτη καθώς και δισέγγονος του Γεωργίου Κουντουριώτη. Αποφοιτώντας από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων τοποθετήθηκε στο Θ/Κ ΥΔΡΑ όπου και έλαβε μέρος στον θαλάσσιο αποκλεισμό της Κρήτης στις αρχές 1897.

Στη διάρκεια του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου πέτυχε κάτι που θεωρούνταν ακατόρθωτο. Με τις πρώτες ναυτικές συμπλοκές στις 18 Οκτωβρίου του 1912, κυβερνώντας το τορπιλοβόλο 11 εισήλθε στο οχυρωμένο λιμάνι της Θεσσαλονίκης χωρίς να γίνει αντιληπτός, όπου και εκτόξευσε τρεις τορπίλες κατά της τουρκικής ναυαρχίδας “Φετίχ Μπουλέντ” 3.000 τόνων, με αποτέλεσμα οι δύο τορπίλες να ευστοχήσουν το τουρκικό πολεμικό πλοίο, να βυθιστεί και ο Ν. Βότσης να αποχωρήσει χωρίς καμία απώλεια. Η πρωτοβουλία αυτή που ανέλαβε ο Ν. Βότσης πέτυχε χάρη στην ψύχραιμη εκτίμηση και τη γενναιότητα του καθώς δεν κινδύνευε μόνο να αναγνωρισθεί από τον εχθρό αλλά και από το ναρκοπέδιο το οποίο προσπέρασε. Την επομένη της επιτυχίας αυτής του Ν. Βότση, στις 19 Οκτωβρίου εκδίδεται από το Υπουργείο Ναυτικών το ακόλουθο τηλεγράφημα προς όλες τις ναυτικές μονάδες:

“Τορπιλοβόλο 11” υπό Κυβερνήτην Υποπλοίαρχον Ν. Βότσην εισελθόν εσπέρας χθες εις λιμένα Θεσσαλονίκης ετορπίλισεν επιτυχώς τουρκικόν πολεμικόν “ΦΕΤΙΧ ΜΠΟΥΛΕΝ” αφήσαν βυθισμένο. Κατέπλευσεν Αικατερίνη αβλαβές. Συγχαίρω από καρδίας Ελληνικόν Στόλον, πεποιθώς ότι η δράση του, μέχρι τέλους νικηφόρου αγώνος είναι ανταξία ενδόξων παραδόσεων Ελλήνων ναυμάχων”

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ

Μετά από την επιτυχία του αυτή κυβέρνησε τα θωρηκτά Κιλκίς και Λήμνος και διετέλεσε Ύπατος Αρμοστής στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1921 – 1922. Προάχθηκε σε υποναύαρχο και αποστρατεύθηκε κατόπιν αιτήσεώς του το 1922. Απεβίωσε το 1934.

Print Friendly

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments