ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 03 Οκτωβρίου 2012
  • Views165

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=6YFsxMQh7pQ[/tube]

Στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, από τον γγ του ΣΔΟΕ Στέλιο Στασινόπουλο, έχει περάσει η λεγόμενη “λίστα Λαγκάρντ” με τα περίπου 2.000 ονόματα Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στο εξωτερικό και ειδικότερα σε ελβετικές τράπεζες.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος παρέδωσε στην κυβέρνηση τη λίστα, την οποία είχε παραλάβει ως αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών από τον τότε υφιστάμενό του, ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη.

Σε σχετική σημερινή δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος ανέφερε τα εξής: “Τον Αύγουστο του 2011 ο κ. Διώτης, με αφορμή και πάλι δημοσιεύματα για την ύπαρξη λίστας με ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, με ενημέρωσε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου, του είχε παραδώσει ατύπως κάποια ηλεκτρονικά στοιχεία που δεν συνιστούσαν όμως σε καμία περίπτωση αρχείο που περιήλθε με  νόμιμη διαδικασία στην υπηρεσία του και άρα δυνάμενο να υπαχθεί σε νόμιμη επεξεργασία από αυτή και πολύ περισσότερο να δημοσιοποιηθεί.

Διαφορετικά, κατά τη νομική του εκτίμηση, τελείται σοβαρό ποινικό αδίκημα στο οποίο ο ίδιος, ως πρώην εισαγγελικός λειτουργός, δεν μπορούσε να συμπράξει”.

Ωστόσο, κι ενώ ο απόηχος της δήλωσης του Βενιζέλου για τη “λίστα Λαγκάρντ” δεν είχε σβήσει, στις 11 πμ ο προσωπάρχης του Μαξίμου, Δημήτρης Κανελλόπουλος, παρέδιδε στον προϊστάμενο του ΣΔΟΕ Στέλιο Στασινόπουλο έναν φάκελο.

Ο φάκελος αυτός περιείχε ένα φλασάκι (αποσπώμενη μνήμη) στο οποίο ήταν αποθηκευμένα τα ονόματα της λίστας.

Αμέσως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στασινόπουλος, χωρίς να ανοίξει το φλασάκι (όπως ο ίδιος ισχυρίζεται) συνέταξε σχετικό πρωτόκολλο και το παρέδωσε στον κ. Πεπόνη.

Το σημερινό ταξίδι της “Λίστας Λαγκάρντ” ήταν το πρώτο θέμα που ανέφερε ο κ. Στασινόπουλος στον οικονομικό αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νίκο Παντελή, κατά τη σημερινή συνάντησή τους.

Μάλιστα, ο κ. Στασινόπουλος, σύμφωνα πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, επισήμανε στον αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ότι χθες ρώτησε όλους τους διευθυντές των υπηρεσιών του ΣΔΟΕ (πανελλαδικά) εάν έχουν στα χέρια τους τη Λίστα Λαγκάρντ και η απάντηση ήταν αρνητική.

Δεύτερο θέμα που τέθηκε κατά τη συνάντηση Παντελή και Στασινόπουλου ήταν η δεύτερη γνωστή λίστα με τα ονόματα 36 πολιτικών προσώπων (νυν και τέως υπουργών και βουλευτών κ.λπ.) οι οποίοι φέρονται να έχουν παράνομο πλουτισμό.

Ο κ. Στασινόπουλος επισήμανε ότι οι οικονομικές αυτές υποθέσεις από τη φύση τους χρειάζονται χρόνο επειδή η διαδικασία ανοίγματος των τραπεζικών λογαριασμών είναι χρονοβόρα και πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού.

Ο κ. Παντελής ζήτησε από τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ να του στείλει μέσα στο επόμενο 48ωρο έγγραφη αναφορά για τη λίστα με τα ονόματα των 36 πολιτικών προσώπων.

Στην αναφορά αυτή θα περιλαμβάνονται τα ονόματα των πολιτικών προσώπων που βρίσκονται στη λίστα και ερευνούν οι υπεύθυνοι του ΣΔΟΕ, το πότε ξεκίνησε η έρευνα για κάθε μία υπόθεση και τι συγκεκριμένες ενέργειες έχουν γίνει για κάθε μία από αυτές, αλλά και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η έκαστη.

Κατά την έξοδό του από το δικαστικό Μέγαρο ο κ. Στασινόπουλος δήλωσε ότι κατά τη συνάντησή του με τον αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου του ζητήθηκε ενημέρωση σχετικά με τον χρόνο που ξεκίνησαν οι έρευνες για τα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία περιλαμβάνονται στη λίστα με τα ονόματα των 36 πολιτικών προσώπων.

Διώτης: “Καμία λίστα δεν καθίσταται νομίμως  αντικείμενο επεξεργασίας”

Νωρίτερα, ζήτημα νομιμότητας στην αξιοποίηση της λίστας έθεσε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης.

Μιλώντας στον Βήμα Fm, ο κ. Διώτης υπογράμμισε πως “δεν υπάρχει λίστα, η οποία να μπορεί να καταστεί νομίμως αντικείμενο επεξεργασίας μιας υπηρεσίας, η οποία λειτουργεί εντός των νόμων και του Συντάγματος. Κάθε διωκτική υπηρεσία, τις πληροφορίες που λαμβάνει, τις αξιοποιεί καθ’ ον τρόπο μπορεί”.

Την αποστολή της λίστας επιβεβαίωσε και η εκπρόσωπος Τύπου Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm:

“Όταν ο κ. Βενιζέλος αντιλήφθηκε ότι δεν έχει φτάσει η λίστα στα χέρια του σημερινού ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ, έστειλε αμέσως το υλικό που του είχε δώσει ατύπως ο (πρώην επικεφαλής του Σώματος) κ. Διώτης, στην κυβέρνηση. Η λίστα υπάρχει, δεν είναι κρυφή και δεν μπορεί να υπάρξει κανένα ζήτημα γύρω από αυτό”.

Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε πως η λίστα είναι προϊόν υποκλοπής, “επομένως δεν μπορούσε να είναι αντικείμενο νόμιμης επεξεργασίας, καθώς αυτό θα ήταν ποινικό αδίκημα”.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Την κλήση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου από την ελληνική Δικαιοσύνη ζητούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρήστος Ζώης επιτίθεται, με βαρείς χαρακτηρισμούς, στον πρώην υπουργό Οικονομικών, τον οποίο χαρακτηρίζει “κήνσορα, αποτυχημένο διαπραγματευτή, αναξιόπιστο και ψευδόμενο”, υποστηρίζοντας πως “οι πολίτες αρκετά ανέχτηκαν τον κ. Παπακωνσταντίνου”.

Η Χρυσή Αυγή σε ανακοίνωσή της τονίζει: “Να έρθουν τώρα στο φως όλα τα ονόματα των καταθετών που κρύβουν μαύρα εκατομμύρια στην Ελβετία. Να δημευθούν άμεσα οι περιουσίες όσων καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα και να πάνε στη φυλακή αυτοί, αλλά και όσοι παράγοντες τους καλύπτουν”.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει: “Όλοι αυτοί που λοιδορούσαν το ΚΚΕ όταν υποστήριζε ότι τα 600 δις. που έχουν οι μεγάλοι επιχειρηματίες και οι υπηρέτες τους, στην Ελβετία είναι μόνο ένα μικρό μέρος του πλούτου που έχουν αρπάξει από το λαό, τώρα παριστάνουν τους έκπληκτους ή τους τιμητές παίζοντας το κρυφτούλι γύρω από τη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ”.

Ο ΛΑΟΣ σχολίασε: “Αν βγει η λίστα Φαλτσιάνι, θα βγουν πολλά φάλτσα στον πολιτικό κόσμο… Όλοι την έχουν δει και κανείς δεν την έχει δει. Προφανώς είναι τόσο βαριά τα ονόματα που δεν τα σηκώνουν οι ώμοι εισαγγελέων και υπουργών Οικονομικών. Όλα στη φόρα”.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments