ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 25 Ιουλίου 2013
  • Views208

Ο Στέφανος Τζουμάκας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ, ιδρύει το «Σοσιαλιστικό Κόμμα», δίνοντας σήμερα στη δημοσιότητα το κείμενο της ιδρυτικής διακήρυξης.

Στη διακήρυξη, μεταξύ άλλων, στρέφει τα βέλη του στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, υποστηρίζοντας πως η χώρα χρειάζεται πολιτικές δυνάμεις που « θα λειτουργούν συλλογικά και δεν θα επιτρέπουν την λειτουργία κανενός μονοπρόσωπου θεσμού».

Η ιδρυτική διακήρυξη του «Σοσιαλιστικού κόμματος»:

«Η χώρα χρειάζεται μια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία. Χρειάζεται μια δημοκρατική, προοδευτική διακυβέρνηση που θα δώσει αγώνες ενάντια στη νεοφιλελεύθερη στρατηγική και στο κυρίαρχο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο, που θα ανακτήσει την πολιτική ισοτιμία της χώρας, που θα απαλλάξει τον τόπο και την ΕΕ από το ΔΝΤ και θα συμβάλει στη θεσμοθέτηση ενός Ευρωπαϊκού νομισματικού μηχανισμού, μιας κοινής τραπεζικής αρχής και μιας κοινά αποδεκτής δημοσιονομικής πολιτικής με βάση τις πραγματικές δυνατότητες των χωρών-μελών της Ε.Ε.

Χρειάζονται πολιτικές δυνάμεις με αρχές και αξίες που θα τις ασκούν έμπρακτα, που δεν θα αυθαιρετούν απέναντι στα πραγματικά δεδομένα της χώρας, που θα λειτουργούν συλλογικά και δεν θα επιτρέπουν την λειτουργία κανενός μονοπρόσωπου θεσμού, που αποτέλεσε διαχρονικά στη χώρα μας σημαντικό παράγοντα εκτροπής και αυθαιρεσιών. Τα βοναπαρτικά πολιτικά συστήματα με συνταγματικό μανδύα που προωθούν ορισμένοι μνημονιακοί κύκλοι, θα πέσουν στο κενό.

Προς αυτή την κατεύθυνση και ύστερα από τη συμμετοχή μας, καθ’ όλη αυτή την περίοδο σε κάθε δημοκρατική και προοδευτική δράση, θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα και οφείλουμε να συμβάλλουμε στην αναγέννηση του σοσιαλιστικού κινήματος, στην ανασύνταξη των σοσιαλιστικών και προοδευτικών δυνάμεων και στην ίδρυση ενός σοσιαλιστικού κόμματος, δημοκρατικού και προοδευτικού».

Ποιος είναι ο Στέφανος Τζουμάκας

Πρόκειται για ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ. Ήταν γραμματέας της Νεολαίας και βουλευτής από το 1981. Το 2007 ήταν η πρώτη φορά που η Β’ Αθηνών δεν τον τίμησε με την ψήφο της.

Πέρασε από αρκετά υπουργεία: Μεταφορών (1986-1988) Υφυπουργός Παιδείας (1988), Υπουργός Εργασίας (1995-1996) και Γεωργίας (1996-1998).

Είναι ο «πατέρας» του όρου «ρετιρέ», που χρησιμοποιείται πλέον στην πολιτική αρένα, όταν κάποιος έρχεται σε σύγκρουση με κάποιες προνομιούχες ομάδες. Εκείνος είχε έρθει σε σύγκρουση,  ως υφυπουργός Μεταφορών, με ορισμένες συνδικαλιστικές ομάδες της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments