ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 25 Ιουλίου 2013
  • Views186

“Σπάει” και ιδιωτικοποιείται σε τρεις πράξεις η ΔΕΗ

Με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Η ΔΕΗ “σπάει” σε τρία κομμάτια. Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας , σύμφωνα με το σχέδιο, θα πουληθεί το 2014.
Το 2015 θα έχει ιδιωτικοποιηθεί η “μικρή ΔΕΗ” και το 2016 θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής για τη μητρική εταιρεία ενώ Το Δημόσιο θα πουλήσει τις μετοχές του, που αντιπροσωπεύουν το 17% της εταιρείας.
Για τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Ενέργειας προβλέπεται ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, δια της εισόδου επενδυτή που θα αναλάβει σε πρώτη φάση την απόκτηση ποσοστού έως και 49% της εταιρείας, αλλά και το μάνατζμεντ.
Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ολοκλήρωση της πρώτης φάσης εντός του 2013 και της δεύτερης εντός του δευτέρου τριμήνου του 2014, όταν και θα προχωρήσει η πώληση ποσοστού έως και 51% του Διαχειριστή από την ΔΕΗ.
Η Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών με τον επενδυτή που θα επιλεγεί στη πρώτη φάση προβλέπει την διαδικασία, τους όρους και τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων η ΔΕΗ θα πουλήσει το επιπλέον ποσοστό και για τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό.
Στόχος είναι το Δημόσιο να συμμετέχει στην εταιρεία με ποσοστό που θα εξασφαλίζει καταστατική μειοψηφία υπό την προϋπόθεση ότι οι μετοχές του ΑΔΜΗΕ θα τύχουν ξεχωριστής διαχείρισης από εκείνες της ΔΕΗ, οι τρέχοντες στόχοι εσόδων από τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης που αναλογούν στη γενική κυβέρνηση δεν θα αποκλίνουν και η διαδικασία απόκτησης των μετοχών δεν θα έχει φορολογικές ή οικονομικές επιπτώσεις για την κυβέρνηση.

Νέο “Χαράτσι” για νησιώτες και επιβάτες

Νέα αύξηση, τη δεύτερη μέσα σε ένα χρόνο, στα ναύλα σε τοπικές ακτοπλοϊκές γραμμές αποφάσισε η κυβέρνηση.
Η υπουργική απόφαση, η οποία υπογράφεται από τον υπουργό Ναυτιλίας Μιχάλη Βαρβιτσιώτη, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ισχύει από την ημέρα της δημοσίευσης, δηλαδή ήδη εφαρμόζεται, επιβαρύνοντας εκ νέου τις τσέπες των νησιωτών και των επισκεπτών.
Όπως δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών, οι αυξήσεις δεν αφορούν τις ”μεγάλες γραμμές” της ακτοπλοΐας, στις οποίες οι ναύλοι διαμορφώνονται ελεύθερα, αλλά την οικονομική θέση επιβατών, οχήματα και εμπορεύματα, πλην ταχυδρομικών αποστολών σε συγκεκριμένες γραμμές.
Κάποιες από αυτές είναι ενδονησιωτικές, όπως Αίγινα-Σπέτσες, Αλόννησος-Βόλος, Ανάφη-Ίος, Ανάφη-Κουφονήσια και κάποιες συνδέσεις του Αργοσαρωνικού, όπως τα Κύθηρα και γραμμές του Β. Αιγαίου. Επιβάλλονται επί του καθαρού ναύλου και στη συνέχεια οι τιμές διαμορφώνονται, αφού προστεθούν και τα τέλη υπέρ τρίτων.
Για τη νέα αύξηση, η απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας επικαλείται την άνοδο 0,8% που σημείωσε ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή κατά την περίοδο Ιανουάριος 2012-Δεκέμβριος 2012

Βρεθήκαν 480 κιλά κοκαΐνης μέσα σε μπανάνες από την Κολομβία

Η δίωξη ναρκωτικών σε συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες ασφάλειας σε πολλές περιφέρειες διεξάγει μεγάλη επιχείρηση για την εξάρθρωση κυκλώματος το οποίο φέρεται να εισαγάγει και να διακινεί μεγάλες ποσότητες κόκαϊνης στην χώρα μας, μέσα σε οπωροκηπευτικά.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η εξέλιξη περιλαμβάνει δεκάδες νομούς ενώ ως τώρα έχουν βρεθεί 240 κιλά της ναρκωτικής ουσίας μέσα σε μπανάνες σε αποθήκη στην περιοχή του Ρέντη και άλλα 240 κιλά στη Ρόδο.
Όπως λένε τα στοιχεία, τα κιβώτια είχαν εισαχθεί από την Ιταλία, ενώ ως χώρα προέλευσης φαίνεται η Κολομβία.
Ο συναγερμός στην ΕΛΑΣ σήμανε όταν παραλήπτης δέματος με μπανάνες στην Ρόδο ανακάλυψε μέσα στο πακέτο του κοκαϊνη και ειδοποίησε την Αστυνομία. Αμέσως βρέθηκε ποια εταιρεία είχε κάνει τη μεταφορά και ξεκίνησαν έλεγχοι και έρευνες. Έτσι βρέθηκαν τα 240 κιλά στην Ρόδο και τα άλλα 240 στου Ρέντη.
Τα φορτία έρχονταν από Ιταλία (σταθμός μεταφόρτωσης) και η εταιρεία στην Ελλάδα έκανε τη διανομή.
Ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο πως η εταιρεία διανομής γνώριζε πράγματι τι υπήρχε μέσα στο φορτίο από την Ιταλία – Κολομβία.
Προς το παρόν υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση, καθώς υπήρχαν διανομές για Λάρισα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Γύθειο και αλλού.

Print Friendly

Share

About Author

Θόδωρος

(0) Readers Comments