ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ — 23 Δεκεμβρίου 2012
  • Views945

Επιτέλους, ένας ομοιογενής θίασος σε ένα σφιχτοδεμένο έργο με ρυθμούς καταιγιστικούς , γεμάτο έξοχα ευρήματα, που επιτρέπει στο θεατή να «διαβάσει» ένα δύσκολο κείμενο, να γίνει κοινωνός των καταστάσεων, να συμμετέχει, να ασφυκτιά σε καίρια σημεία, να λύνεται και να «αδειάζει» στην πλατεία  το γέλιο αβίαστα, να απογειώνεται και να προσγειώνεται  στα σωστά σημεία του κειμένου, να συμπάσχει και να οδοιπορεί με τους ήρωες στο ίδιο δωμάτιο, που μεταμορφώνεται σε πεδίο αναζήτησης της λύτρωσης , της λύσης γόρδιων δεσμών, να γεύεται με λαιμαργία τις ποιητικές εικόνες που χαρίζει η σκηνοθεσία, να ταξιδεύει πότε στον κόσμο του βωβού κινηματογράφου με την παντομίμα, πότε στο  γκροτέσκο σύμπαν τού Τιμ Μπάρτον και πότε σε ταμπλό-βιβάν εμπνευσμένα από Τσαρούχη έως Μποτιτσέλι.

Στο νέο θεατράκι «studio ορα», της οδού Αντωνίου Καμάρα στη Θεσσαλονίκη, τα βράδια ξετυλίγεται με μαγικό τρόπο ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του Αύγουστου Στρίντμπεργκ.

Η ομάδα «Angeluς Novus» υπό την καθοδήγηση τού Δαμιανού Κωνσταντινίδη, συνθέτει, χτίζει αν θέλετε, τεχνηέντως, με ταλέντο και πειθαρχία, το περίφημο «θέατρο δωματίου» του Στρίντμπεργκ, που το χαρακτηριστικό του εντοπίζεται στο ότι πραγματεύεται ένα θέμα σε βάθος που, ενώ κινείται στο χώρο της φαντασίας, στηρίζεται τόσο στην ανθρώπινη παρατήρηση όσο και στην ανθρώπινη εμπειρία.

Η «Σονάτα των φαντασμάτων» είναι ένα ονειρόδραμα όπου, σύμφωνα με τον ίδιο τον Στρίντμπεργκ, «όλα είναι πιθανά, όλα είναι δυνατά». Η υπόθεση διαδραματίζεται σε έναν τόπο «περίεργο», όπου τα όρια ανάμεσα στη φαντασία και στην πραγματικότητα είναι, εν πολλοίς, δυσδιάκριτα.

Ένας νεαρός φοιτητής βρίσκεται σε κάποιο μυστηριώδες σπίτι όπου, πέρα από το πρόσωπο τού γέρου Χούμελ και τη γοητευτική κοπέλα που συναντά και τον θέλγει, έλκεται και από το ίδιο το περιβάλλον του σπιτιού με την ομορφιά και την πολυτέλειά του. Στην πορεία, ωστόσο, ο φοιτητής θα καταλάβει την πολλαπλή και αενάως μεταβαλλόμενη υφή προσώπων και πραγμάτων. Στο έργο κυριαρχεί η προβολή του υποσυνείδητου ως η κατ’ εξοχήν δύναμη που μορφώνει τη ζωή και την ύπαρξη. Τα πρόσωπα είναι αιχμαλωτισμένα μέσα σε μάσκες( εξαιρετικό μακιγιάζ ), που τις συντηρούν με πυρετώδη ένταση, ως τη στιγμή που ο εγκλωβισμένος εαυτός ξεχύνεται με δαιμονική δύναμη, για να καταστρέψει και να καταστραφεί. Ο κόσμος της τρέλας, της οδύνης, του εφιάλτη ή του ονείρου αποκαλύπτεται σε όλο του το μεγαλείο. Η ισορροπία ανάμεσα στο τραγικό και στο κωμικό είναι μεταιχμιακή. Η ζωή προβάλλεται εδώ ως όνειρο, ως πλασματική εικόνα, αλλά και το όνειρο ως ζωή.

Από το 1907 στο 2012 με τρόπο θεατρικό, σύγχρονο, μοντέρνο μεν αλλά όχι ακατάληπτο, με εκμετάλλευση του ζεστού, ιδανικού χώρου τού «studio ορα» για έργα που θέλουν την ανάσα του θεατή στο πρόσωπο τού ερμηνευτή και το αντίστροφο, με εύστοχα σκηνοθετικά ευρήματα που δημιουργούν εικαστική πανδαισία, πανέξυπνο τρόπο ανάγνωσης κειμένου από θεατές,  και με θαυμάσιες ερμηνείες από την ομάδα των νεαρών ηθοποιών  η «Σονάτα των φαντασμάτων» ψυχαγωγεί, διδάσκει, τέρπει αισθήσεις, «ξοδεύει» χρόνο εποικοδομητικά.

Βρείτε τρόπο να δείτε οπωσδήποτε αυτήν την παράσταση. Είναι ξεχωριστή εμπειρία και θεατρική κατήχηση.

Η ταυτότητά της:

Απόδοση στα ελληνικά – Σκηνοθεσία: Δαμιανός Κωνσταντινίδης
Σκηνικά – Κοστούμια – Φωτισμοί: Απόστολος Αποστολίδης
Μουσική: Κωστής Βοζίκης
Μακιγιάζ: Μελίνα Γλαντζή
Βοηθός σκηνοθέτη: Αντιγόνη Μπάρμπα
Βοηθός ενδυματολόγου: Διδώ Γκόγκου
Παίζουν:
Δέσποινα Κολτσιδοπούλου, Αντιγόνη Μπάρμπα, Αναστασία Μιροσνιτσένκο, Πέτρος Παπαζήσης, Νίκος Πολοζιάνης, Κωστής Ραμπαβίλας, Αναστάσης-Δημήτρης Ροϊλός, Γιώργος Σοφικίτης, Στεργιάνα Τζέγκα.

ΠΑΥΛΟΣ ΛΕΜΟΝΤΖΗΣ

Print Friendly

ΦΕΞ | 6ο Micro μ Festival

ΦΕΞ | 6ο Micro μ Festival

Σεπτέμβριος 28, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments