ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 26 Οκτωβρίου 2012
  • Views140

Σοκ και δέος προκαλεί δημοσίευα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Τα Νέα όπου αναφέρεται ότι η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης η απόφαση θα ληφθεί σε έκτακτο Eurogroup στις 19 Νοεμβρίου και όχι στις 12 όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μείνει ουσιαστικά και τυπικά χωρίς… σάλιο για τρεις τουλάχιστον μέρες, καθώς ο πρωθυπουργός έχει δηλώσεις πως τα διαθέσιμα αρκούν έως τις 16 Νοεμβρίου.

Στην πραγματικότητα παίζεται άγριο παιχνίδι διαρροών και παρασκηνιακών διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, της Φρανφούρτη και την Ουάσινγκτον με αντικείμενο το μέλλον της Ελλάδας.

Στην Αθήνα το Μαξίμου επιμένει στο επικοινωνιακό παιχνίδι διαρροών. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα” «Κλείδωσε» το  χρονοδιάγραμμα για τα μέτρα και την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ, καθώς εξαντλήθηκαν τα περιθώρια που είχε στη διάθεσή της η κυβέρνηση.

Πληροφορίες του Sofokleousin.gr αναφέρουν ότι στο Μαξίμου επεξεργάζονται σενάριο για κατάθεση των μέτρων στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντως, κίνηση που θα προκαλούσε θυελώδεις αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και θα έθετε σε νέα δοκιμασία την ήδη ταλανισμένη κυβερνητική συνοχή.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφέρουν ότι η διαρροή δεν αποτελεί πρόθεση του πρωθυπουργού αλλά μοχλό πίεσης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό για την επίσπευση των διαδικασιών και των αποφάσεων ώστε να υπάρχει ο ανάλογος χρόνος για τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα έως τη Δευτέρα ώστε να μπορέσει το Euro working group θα τεκμηριώσει τη συμφωνία και να οριστικοποοιηθούν τα σενάρια, ενώ παράλληλα θα τρέξει και η διαδικασία εκπόνησης της έκθεσης από την τρόικα.

Επί του θέματος πάντως ήδη σημειώνονται διαφωνίες μεταξύ του ΔΝΤ και του ελληνικού ΚΕΠΕ, με την ελληνική πλευρά να κάνει πολύ πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις από το Ταμείο.

Σε κάθε πρίπτωση όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν ότι θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό που ενδεχομένως θα ξεπερνά τα €30 δισ. από τα μέσα του 2014 έως τις αρχές του 2016. Για το λόγο αυτά θα πρέπει να βρεθεί λύση πακέτο ή να προετοιμαστούν σχετικοί ευρωπαϊκοί μηχανισμοί για την κάλυψή του καθώς το ΔΝΤ αρνείται να συμμετάσχει υπό αυτές τις συνθήκες σε νέα χρηματοδότηση.

Όπως αναφέτουν Τα Νέα τη Δευτέρα θα προωθηθεί στη Βουλή, ως ένα άρθρο και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, το νομοθετικό «πακέτο» των 13,5 δισ. ευρώ, τα διαρθρωτικά και τα εργασιακά, ώστε να ψηφιστεί από την Ολομέλεια έως την Τετάρτη.

– Αμέσως μετά θα κατατεθεί και ο προϋπολογισμός με όλες τις δημοσιονομικές επιπτώσεις από τα δημοσιονομικά μέτρα που θα έχουν ήδη εγκριθεί για το 2013 (σ.σ.: το πακέτο που συμφωνήθηκε με την τρόικα προβλέπει περικοπές και

για το 2014).

– Στις 12 Νοεμβρίου, με το πακέτο των μέτρων ψηφισμένο, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup, το οποίο θα ανάψει πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments