ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 09 Ιουλίου 2013
  • Views247

Το Eurogroup ενέκρινε την καταβολή τμηματικά της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γιερούν Ντάισελμπλουμ.

Όπως δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, τον Ιούλιο θα καταβληθούν στην Ελλάδα 4 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 δισεκ. θα προέλθουν από τον EFSF και 1,5 δισεκ. ευρώ από τις επιστροφές των κερδών από τα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης (πρόγραμμα SMP). Επιπλέον, τον Οκτώβριο αναμένεται η εκταμίευση 1 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 0,5 δισεκ. ευρώ θα προέλθουν από τον EFSF και τα υπόλοιπα 0,5 δισεκ. ευρώ από το πρόγραμμα SMP.

Επίσης, ύμφωνα με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρτ, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να συνεδριάσει στις 24 Ιουλίου για την έγκριση των 1,8 δισεκ. ευρώ προς την Ελλάδα, τα οποία αναμένεται να εκταμιευθούν τον Αύγουστο.

Από το σύνολο της δόσης απομένουν 1,3 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να περάσουν από τη γερμανική Βουλή.

Το Eurogroup επισημαίνει με ικανοποίηση ότι το πρόγραμμα είναι σε γενικές γραμμές εντός τροχιάς, ενώ η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει περαιτέρω πρόοδο στην εφαρμογή των δημοσιονομικών και δομικών μεταρρυθμίσεων, παρόλο που σε ορισμένους τομείς σημειώνεται με αργούς ρυθμούς.

Το Eurogroup αναφέρει επίσης ότι είναι ενθαρρυντική η παρουσία πρώιμων ενδείξεων για σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014.

Ακόμη, αναγνωρίζει τις προσπάθειες που έχουν κάνει οι έλληνες πολίτες, ενώ τονίζει την ανάγκη για περαιτέρω προσπάθεια πλήρους εφαρμογής όλων των προϋποθέσεων για την επόμενη δόση, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη δημόσια διοίκηση και την είσπραξη φορολογικών εσόδων.

Ντάισελμπλουμ- Ρεν

Tη διαβεβαίωση ότι με τη σημερινή απόφαση του Eurogroup δεν θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι οι ελληνικές αρχές θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, έδωσαν ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επίτροπος οικονομίας Ολι Ρεν.

Ο επικεφαλής της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, επεσήμανε ότι οι εταίροι περιμένουν από την Ελλάδα να τηρήσει τα προαπαιτούμενα τις επόμενες μέρες, υιοθετώντας το πολυνομοσχέδιο και τις νομοθετικές πράξεις για την κινητικότητα στο δημόσιο τομέα και τις μεταρρυθμίσεις. Διαβεβαίωσε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα επιστρέψουν στην Ελλάδα τα κέρδη τους από τα ελληνικά ομόλογα, ενώ ερωτηθείς γιατί το συνολικό ποσό είναι 6,8 δισ. ευρώ, ενώ γίνονταν λόγος για 8,1 δισ. ευρώ, απάντησε ότι “εμείς βαδίσαμε σε σχέση με τα συμφωνηθέντα και αυτά που προβλέπει το πρόγραμμα”.

Υποστήριξε ακόμη ότι δεν διαφαίνεται χρηματοδοτικό κενό στο ορατό μέλλον για την Ελλάδα και πως σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάτι τέτοιο στα τέλη του 2014, θα βρεθούν τρόποι αντιμετώπισής του.

Σχετικά με την εκκρεμότητα που υπάρχει με το χαρτοφυλάκιο ομολόγων ελληνικού δημοσίου που κατέχουν κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης είπε ότι η διαδικασία συνεχίζεται και πως είναι πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα.

Σε δηλώσεις του, ο Ολι Ρεν υπογράμμισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στο δημοσιονομικό τομέα και τόνισε ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε σωστή τροχιά. Εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία που σημειώθηκε με την Τρόικα μετά την πρόσφατη πολιτική αναταραχή. Ωστόσο, είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από την κυβέρνηση σε πολλούς τομείς, γιατί μόνο έτσι, όπως είπε, θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και θα δημιουργηθεί απασχόληση. «Πρέπει να επισπευσθεί η φορολογική μεταρρύθμιση όχι μόνο για την αύξηση των εσόδων, αλλά και για λόγους δικαιοσύνης, είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει επίσης να γίνει η μεταρρύθμιση στο δημόσιο όχι μόνο για οικονομίες αλλά για να υπάρξει ένας πραγματικός δημόσιος τομέας που θα προσφέρει στους πολίτες υπηρεσίες. «Οι τιμές δεν μειώνονται στην Ελλάδα εξαιτίας των εμποδίων που υπάρχουν στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων και οι πολίτες πληρώνουν το κόστος».

Για το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων σημείωσε ότι έχει υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση ενώ ζήτησε να υπάρξει μια δυναμική το επόμενο διάστημα.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ διαβεβαίωσε ότι το Ταμείο δεν έχει κανένα λόγο να διακόψει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας «γιατί είμαστε εταίροι στο πλαίσιο της τρόικας» και είπε ότι στις 24 Ιουλίου το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει προκειμένου να εγκρίνει δόση 1,8 δισ. ευρώ.

Σε ερώτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είπε ότι «η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο δημοσιονομικό τομέα, φέτος θα εμφανίσει μικρό πλεόνασμα και όλα δείχνουν ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος». Παράλληλα επεσήμανε ότι υπάρχει δέσμευση των εταίρων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, την οποία το ΔΝΤ θα συζητήσει με τους Ευρωπαίους στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2014.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ αφού αναφέρθηκε στα 3 δισ. ευρώ που θα δοθούν στην Ελλάδα από τον Μηχανισμό και τα 2 δισ. ευρώ σε επιστροφές κερδών, σημείωσε ότι με τη δόση του Ιουνίου 3,3 δισ. ευρώ έχουν χορηγηθεί στη χώρα μας τα 131 από τα συνολικά 145 δισ. ευρώ.

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments