ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 20 Νοεμβρίου 2012
  • Views151

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=G-9aSTOo8xU[/tube]

Η έρευνα της GPO διεξήχθη το διάστημα από την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου ως το Σάββατο 17 Νοεμβρίου σε πανελλαδικό δείγμα 1.200 ατόμων.
Στην πρόθεση ψήφου η έρευνα δίνει στα κόμματα τα εξής ποσοστά (σε παρένθεση τα αντίστοιχα της προηγούμενης έρευνας, της 29ης Μαΐου)
• ΣΥΡΙΖΑ 22,3% (22,1%)
• Νέα Δημοκρατία 20,1% (23,4%)
• Χρυσή Αυγή 10,3% (4,2%)
• ΠΑΣΟΚ 7,5% (13,5%)
• Ανεξάρτητοι Ελληνες 6,5% (7,4%)
• Δημοκρατική Αριστερά 5% (5,1%)
• ΚΚΕ 4,6% (5,9%)
• Αλλο κόμμα 4,4% (6,4%)
• Αδιευκρίνιστη ψήφος 10,2% (9,4%)
• Λευκό/Ακυρο/Αποχή 9,1% (2,6%)
Καταλληλότερος ο Σαμαράς
Στην ερώτηση ποι;on θεωρούν καταλληλότερο πρωθυπουργό, τα ποσοστά που λαμβάνουν οι πολιτικοί αρχηγοί από τους πολίτες έχουν ως εξής:
Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία μεταξύ όλων των ηγετών, οι πολίτες δίνουν:
• Αντ.Σαμαράς 27,8% (22,7%)
• Κανένας 25,2% (21,2%)
• Αλ.Τσίπρας 18,6% (19,1%)
• Ευάγγ.Βενιζέλος 8% (19,1%)
• Φ.Κουβέλης 6,7% (8,1%)
• Παν.Καμμένος 5,7% (4,4%)
• Ν.Μιχαλολιάκος 3,8% (1,7%)
• Αλ.Παπαρήγα 1,7% (2,1%)
Οταν η ερώτηση περιορίζεται μεταξύ του πρωθυπουργού και του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταλληλότερος πρωθυπουργός αναδεικνύεται ο Αντ.Σαμαράς με 44,5% έναντι 33% του Αλ.Τσίπρα.
Από την πρώτη Δεκεμβρίου αρχίζει η θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), για το έτος 2013.

Σύμφωνα με την υπ’. αρ. 50/1.11.2012 εγκύκλιό του Οργανισμού, για τη θεώρηση απαιτούνται οι εξής προϋποθέσεις:

1. Η εξόφληση των πάσης φύσεως απαιτητών μηνιαίων εισφορών της τελευταίας εν ασφαλίσει τριετίας μέχρι και τον Αύγουστο του 2012.

2. Καταβολή όλων των απαιτητών υποχρεώσεων της τελευταίας εν ασφαλίσει τριετίας, προ της υποβολής της αίτησης για χορήγηση βιβλιαρίου ασθενείας.

3. Θεώρηση με την αυτοκόλλητη ετικέτα. 4. Για τους ασφαλισμένους που έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις των οφειλομένων εισφορών, θεωρείται το βιβλιάριο για το προβλεπόμενο διάστημα από τη ρύθμιση, με την απαραίτητη προϋπόθεση να τηρούνται οι όροι αυτής.

Μόλις 20 δήμοι απ’ όλη τη χώρα έχουν στείλει, σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, λίστες με ονόματα υπαλλήλων τους στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου της διαθεσιμότητας.

Μάλιστα, από τους 20 δήμους, οι 15 δεν διαθέτουν υπαλλήλους που εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του μέτρου.

Σύμφωνα με Τα Νέα, το υπουργείο από την πλευρά του υποστηρίζει ότι ο αριθμός των δήμων που έχουν ανταποκριθεί στο αίτημα είναι μεγαλύτερος, αλλά δεν ανακοινώνει τον επίσημο αριθμό.

Την επαναγορά από την Ελλάδα, του 50% των ομολόγων της που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών, στο 25% της αξίας τους, θα προτείνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο αποψινό Eurogroup, ως μέθοδο μείωσης του χρέους κατά 11 μονάδες, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η γερμανική υπηρεσία του πρακτορείου Reuters.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι ιδιώτες πιστωτές εξακολουθούν να κατέχουν ελληνικά ομόλογα αξίας 60 δισεκατομμυρίων ευρώ. Με τη γερμανική πρόταση εκτιμάται ότι η επαναγορά θα στοιχίσει περί τα 7,5 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων τα μισά θα καταβάλει η Αθήνα και τα υπόλοιπα θα εξοικονομηθούν από τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με την πώληση ελληνικών ομολόγων.
Σε…υπερυπουργό αναδεικνύεται ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά τις ρυθμίσεις που επιβάλλονται από τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, αφού, μεταξύ άλλων, θα είναι και το πρόσωπο που θα ορίζει τους Επιτρόπους στα υπουργεία, θα ορίζει και θα παύει τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ, θα πραγματοποιεί τον έλεγχο στους ΟΤΑ.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, αργά αλλά σταθερά, εξελίσσεται στον «αντ’ αυτού» του Αντώνη Σαμαρά και ουσιαστικά αποτελεί τον πρώτο τη τάξει υπουργό της κυβέρνησης, έστω και αν δεν διαθέτει τυπικά τον συγκεκριμένο τίτλο.

Επιπλέον είναι εκείνος που θα διαπραγματεύεται και θα έχει την εμπιστοσύνη της τρόικα, γεγονός που τον καθιστά πανίσχυρο στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, άλλωστε έχει πλέον ταυτίσει την τύχη του και το πολιτικό του μέλλον με αυτό του Αντώνη Σαμαρά, είναι δε χαρακτηριστικό πως κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ξέφυγε για πρώτη φορά από το ρόλο του «τεχνοκράτη», δείχνοντας πως το συγκεκριμένο «κοστούμι» έχει αρχίσει και τον στενεύει.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται πλέον και ως «στέλεχος» της ΝΔ -άλλωστε η πρόσκλησή του να μιλήσει στη «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα για τα μέτρα, μόνο τυχαία δεν ήταν. Σαν «βόμβα» έσκασε το απόγευμα της Δευτέρας στα υπουργεία οικονομικών και διοικητικής μεταρρύθμισης το mail της τρόικας το οποίο μεταξύ άλλων ζητούσε 22.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2014.

«Ήταν ένα συνοδευτικό έγγραφο σε ηλεκτρονική μορφή το οποίο κατέγραφε ορισμένα συμπεράσματα σε πίνακες και κατέληγε στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να γίνουν 22.000 απολύσεις» τόνισε στο Real.gr υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος και πρόσθεσε «αυτό δεν μας το είχε ζητήσει ποτέ η τρόικα καθ’ όλη την διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Ούτε τον αριθμό, ούτε τον χρονικό ορίζοντα».

Οι απολύσεις ήταν ένα αίτημα και πάλι από την πλευρά του ΔΝΤ και του Π. Τόμσεν χωρίς να τις συμμερίζονται απόλυτα οι άλλοι δύο εκπρόσωποι των δανειστών μας. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε η διχογνωμία που υπάρχει μεταξύ των στελεχών της τρόικας κάτι που φάνηκε και στο διάστημα που συζητούσαν με τους υπουργούς το νέο μνημόνιο.

Ο Γιάννης Στουρνάρας επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ – άλλωστε οι δύο άντρες θα τα πουν και σήμερα κατά την συνεδρίαση του Eurogroup – και του μετέφερε την αρνητική απάντηση της κυβέρνησης. Ο Π. Τόμσεν φαίνεται πως κατανόησε τα όσα του είπε ο υπουργός Οικονομικών και πήρε πίσω το νέο αίτημα του.

Προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως απεστάλη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό καθεστώς των υπαλλήλων της Βουλής.
Συγκεκριμένα, για τους υπαλλήλους της Βουλής ορίζεται ότι για τον υπολογισμό της σύνταξης, τα όρια ηλικίας και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους, εφαρμόζονται οι διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, κατά περίπτωση, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά για τους τακτικούς υπαλλήλους των υπουργείων.
Ως μισθός για τον υπολογισμό της σύνταξης των ανωτέρω προσώπων λογίζεται ο συντάξιμος μισθός τακτικού υπαλλήλου υπουργείου αντίστοιχης κατηγορίας, με τα ίδια έτη υπηρεσίας, όπως αυτός ισχύει κάθε φορά σύμφωνα με τις οικείες συνταξιοδοτικές διατάξεις.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments