ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 19 Ιουνίου 2013
  • Views154

Σε τεταμένο κλίμα η σημερινή συνάντηση των τριών

Για σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματιστεί η νέα συνάντηση των τριών αρχηγών της συγκυβέρνησης, με φόντο τις διαφορετικές ερμηνείες της απόφασης του ΣτΕ για το άνοιγμα της ΕΡΤ και το σχέδιο για τη μεταβατική δημόσια τηλεόραση. Αν και όλες οι πλευρές τηρούν στάση αναμονής και εμφανίζονται να μη μετακινούνται από τις διαφορετικές ερμηνείες η εκτίμηση που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι ότι θα πρυτανεύσουν η λογική και το συμφέρον της χώρας. Το νέο σχήμα θα υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών και θα δημιουργηθεί προς τούτο αρμόδια διεύθυνση. Θα λειτουργεί με προσωρινή διοικούσα επιτροπή στην οποία ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αν επιθυμούν, θα τοποθετήσουν δικά τους στελέχη, όπως δεσμεύτηκε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός στους κυβερνητικούς εταίρους. Ακόμη προβλέπονται προσλήψεις με συμβάσεις δίμηνης διάρκειας και περίπου 30 άτομα προσωπικό που θα βγάζουν στοιχειώδες πρόγραμμα.

Προβληματισμός για τη «μαύρη τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ

Παράταση λαμβάνουν οι συζητήσεις με την τρόικα, καθώς παραμένουν ανοιχτά όλα τα «καυτά» μέτωπα. Κατά τις χθεσινές συναντήσεις που είχαν οι επικεφαλής της τρόικας με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών εμφανίστηκαν έντονα προβληματισμένοι με την «μαύρη τρύπα» που εμφανίζεται στον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Ειδικότερα ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας έχει πέσει έξω κατά 2,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ δημιουργήθηκε φέτος. Ειδική επιτροπής των ελεγκτών ανέλαβε να καταγράψει το έλλειμμα στον ΕΟΠΥΥ. Τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας επιμένουν ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα εδώ και τώρα για τη μείωση της «τρύπας», χωρίς να αποκλείουν άμεσο «λουκέτο» σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας που βρίσκονται κυρίως στο νομό Αττικής. Η κυβέρνηση που εμφανίζεται δυσαρεστημένη με την εξέλιξη φέρεται να έχει αποφασίσει την απομάκρυνση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, Λευτέρη Παπαγεωργόπουλο. Ωστόσο, η ενέργεια αυτή δεν μπορεί να δώσει απάντηση στη μεγάλη απόκλιση που έχει προκύψει.

Οι κάλπες επικρέμονται πάνω από το Μαξίμου

Τελευταίο βήμα πριν από τις πρόωρες εκλογές απόψε στο Μαξίμου. Εάν οι Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης απορρίψουν τα σχέδια Σαμαρά για το νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, η χώρα οδηγείται σε κάλπες. Η αποψινή συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου θα ξεκινήσει με τις χειρότερες δυνατές συνθήκες: Μαξίμου, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ «διαβάζουν» ανάποδα την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με αποτέλεσμα να ξεκινούν από εντελώς διαφορετικές αφετηρίες για την ΕΡΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr ο κ. Σαμαράς θα παρουσιάσει εναλλακτικές προτάσεις στους δύο κυβερνητικούς του εταίρους για το νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα υπό τη βάση ότι η «παλιά ΕΡΤ» έχει ήδη καταργηθεί –κάτι που ωστόσο δεν αποδέχεται πρωτίστως η πλευρά Κουβέλη και δευτερευόντως η Ιπποκράτους.

Παράταση ως τα τέλη Σεπτέμβρη για τις φορολογικές;

Όσο και αν ακούγεται απίστευτο το επικρατέστερο σενάριο είναι η παράταση που θα δοθεί για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων να είναι… για μήνες! Είναι περισσότεροι από 600.000 οι φορολογούμενοι που πρέπει να περιμένουν την ενημέρωση μέσω taxis για τους φόρους που έλαβαν από τις καταθέσεις τους και μόνο αυτοί αρκούν για να μπλοκάρουν το σύστημα. Προς το παρόν δεν υπάρχει τίποτα επίσημο. Καμία ανακοίνωση. Η “πιάτσα” όμως βοά. Οι επαγγελματίες του χώρου, οι λογιστές δηλαδή, ήδη δίνουν ραντεβού για αργότερα με τους πελάτες τους, λέγοντας ότι η παράταση θα είναι ως τέλη Αυγούστου ή ακόμη και μέσα Σεπτεμβρίου!Αυτό ίσως ακούγεται υπερβολικό, ωστόσο θεωρείται δεδομένο από πολλούς ότι η παράταση που θα δοθεί θα ξεπερνάει τον ένα μήνα. Δεν είναι όμως μόνο όσοι περιμένουν τη βεβαίωση για τους τόκους καταθέσεων, αλλά και χιλιάδες ακόμη φορολογούμενοι που επιλέγουν να καθυστερήσουν όσο περισσότερο μπορούν την κατάθεση της φορολογικής δήλωσης για να καθυστερήσουν και την πληρωμή των φόρων που θα προκύψουν.

 

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments