ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 10 Ιανουαρίου 2013
  • Views506

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=RqCqMGvFvTc[/tube]

Ο απόλυτος μαρασμός. Αυτή είναι η μόνη λέξη που μπορεί να περιγράψει την κατάσταση στον κλάδο της αγοράς αυτοκινήτων, τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ, το 2012 οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων ανήλθαν σε 58.452, την ώρα που το 2011 ο αριθμός πλησίασε τις 100.000 (και το 2008 τις 270.000). Η μείωση, δηλαδή, αγγίζει το 40,2%. Ο νομός Καβάλας δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς τα καινούρια αυτοκίνητα που πουλήθηκαν στον νομό δεν ξεπερνούν τα 340, ενώ παλαιότερα άγγιζαν τα 2500.

Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει βαθύτατα έναν κλάδο ο οποίος, παλαιότερα, ζούσε εποχές παχιών αγελάδων, καθώς η αγορά ενός καλού αυτοκινήτου αποτελούσε must για χιλιάδες καταναλωτές. Πλέον όσοι επισκέπτονται τις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων προτιμούν την αγορά αυτοκινήτων μικρού κυβισμού και μικρής κατανάλωσης, ή ακόμα και μεταχειρισμένων οχημάτων.

Εξαιτίας της κατάστασης αυτής δεν είναι λίγες οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων που προχώρησαν σε απολύσεις προσωπικού, τόσο στον τομέα της πώλησης όσο και στον τομέα της επισκευής οχημάτων. Το φαινόμενο αυτό δεν αφορά όλες τις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται ότι έρχεται σταδιακά και η ώρα των επιχειρήσεων που κατάφεραν να κρατήσουν το προσωπικό τους.

Όσον αφορά το μέλλον; Η απόλυτη αβεβαιότητα. Το νομικό και φορολογικό καθεστώς στην αγορά και συντήρηση αυτοκινήτου, βλέπετε, μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την ήδη μαρασμένη αγορά αυτοκινήτου. Πολλοί είναι, μάλιστα, οι αντιπρόσωποι που θεωρούν ότι η νέα χρονιά θα είναι επιτυχημένη αν οι πωλήσεις κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρσι.

Η εξαγγελθείσα ρύθμιση για απόσυρση αυτοκινήτων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2013 (και μάλιστα για μοντέλα κατασκευής ως το 2000) είναι μια αχτίδα φωτός για τους αντιπροσώπους αυτοκινήτων, ωστόσο η εξαγγελία αυτή δεν έχει ακόμα ψηφιστεί από την ελληνική Βουλής

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments