ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 04 Ιανουαρίου 2013
  • Views124

Αγκάθι η προτεινόμενη παραπομπή Βενιζέλου για τη λίστα Λαγκάρντ, δημιουργεί εικόνα νέας μορφής δικομματισμού

Ενώ στη Βουλή επίκεινται πολλές και κρίσιμες “μάχες” για την ψήφιση ρυθμίσεων που αποτελούν προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων του δανείου, η συνοχή της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας τίθεται σε δοκιμασία, με αφορμή τη λίστα Λαγκάρντ. Καταλύτης η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να παραπεμφθεί σε προανακρική και ο Ευ. Βενιζέλος, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες του για την αλλοίωση της λίστας. Η πρόταση προκαλεί σφοδρότατες αντιδράσεις από πλευράς κομματικών ηγεσιών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αλλά στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων της συγκυβέρνησης οι απόψεις δεν είναι τόσο ξεκάθαρες – ούτε αρνητικές…

Μπροστά στον κίνδυνο “πολυγλωσσίας” και διαρροών κατά τις κρίσιμες ψηφοφορίες,  οι δύο κομματικές ηγεσίες αναγκάζονται να συσπειρωθούν σε μέτωπο με ενιαία σαφή γραμμή.

Αυτό όμως μπορεί να έχει τελικά μεγαλύτερο πολιτικό κόστος, καθώς δημιουργείται στην κοινή γνώμη η εντύπωση ότι ο δικομματισμός αναβιώνει υπό νέα μορφή και ότι οι ηγεσίες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αλληλοϋποστηρίζονται ως αλληλοεξαρτώμενες συνιστώσες του συστήματος.

Υπ’ αυτή τη λογική, φαίνονται βάσιμα και τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μιλά για “ομερτά”  μεταξύ των δυο κομμάτων που κυβέρνησαν τις τελευταίες δεκαετίες τη χώρα και έχουν την κύρια ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας.

Στη ΝΔ πολλοί βουλευτές θα επιθυμούσαν να δουν τον κ. Βενιζέλο ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής, Θα χρειασθεί μεγάλη προσπάθεια από την ηγεσία του κόμματος και του επιτελείς του κ. Σαμαρά για να πεισθούν τελικά να ευθυγραμμισθούν με την επίσημη κομματική γραμμή και να “απαλλάξουν” προκαταβολικά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ από τυχόν ευθύνες.

Ακόμη πιο δύσκολο θα είναι στον κ. Κουβέλη να επιβάλει ενιαία γραμμή στους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ. Ακόμη κι αν υπερψηφίσουν την πρόταση για παραπομπή μόνον του Γ. Παπακωνσταντίνου, οι δημόσιες τοποθετήσεις τους  θα δημιουργούν την εντύπωση ότι η επιλογή αυτή υπαγορεύεται από πολιτικές-κομματικές σκοπιμότητες και δεν εκφράζει τις πραγματικές απόψεις τους.

Ανάλογες τοποθετήσεις αναμένονται βέβαια και από βουλευτές της ΝΔ, που φροντίζουν ήδη να κρατήσουν αποστάσεις από την επίσημη κομματική γραμμή.

Ανεξάρτητα λοιπόν από την έκβαση των ψηφοφοριών στη Βουλή – όπου αναμένεται ότι με τις ψήφους των βουλευτών της συμπολίτευσης θα εγκριθεί η πρόσταση παραπομπής μόνον του Γ. Παπακωνσταντίνου –  τα γεγονότα που θα προηγηθούν θα  δηλητηριάσουν το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, φέρνοντας σε δύσκολη σχέση τις ηγεσίες των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Πηγή: sofokleousin.gr

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments