ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 25 Ιουνίου 2013
  • Views192

Λίγες ώρες μόνο έχουν περάσει από την ανακοίνωση των ονομάτων της νέας κυβέρνησης και ο χρόνος ήδη πιέζει νέους και παλιούς, καθώς καλούνται εντός των 15 επόμενων ημερών να υλοποιήσουν σειρά δεσμεύσεων με στόχο τη δόση των 8,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αυτά που ουσιαστικά περιμένουν οι εταίροι είναι να οριστούν οι 12.500 εργαζόμενοι που θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας, να καλυφθεί η προβλεπόμενη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού, να αναθεωρηθεί το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και να οριστικοποιηθεί το σχέδιο για τον νέο φόρο ακινήτων.

Η τρόικα είναι σαφής: Παρότι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξακολουθεί να υπάρχει καλή διάθεση εκ μέρους της να στηριχθεί το έργο της κυβέρνησης και η χώρα, υποστηρίζει ότι «τα συμφωνημένα πρέπει να γίνουν».

Ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ και ο Ολι Ρεν επανέλαβαν την Πέμπτη, μετά το Eurogroup, ότι όλα πρέπει να τελειώσουν στις αρχές Ιουλίου για να προλάβει η τρόικα να βγάλει την έκθεσή της έως το τέλος Ιουλίου.

Το ΔΝΤ, με βάση τον κανονισμό του, δεν επιτρέπεται να χρηματοδοτεί χώρα που δεν έχει εξασφαλίσει την κάλυψη των αναγκών της για τουλάχιστον 12 μήνες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, μετά τον Αύγουστο του 2014 η Ελλάδα θα εμφανίζει χρηματοδοτικό κενό. Επομένως, η τελευταία εκταμίευση που μπορεί να κάνει για την Ελλάδα είναι φέτος στις 31 Ιουλίου.

Η Ευρωζώνη πάλι πάει διακοπές τον Αύγουστο. Προηγουμένως, η απόφαση εκταμίευσης πρέπει να περάσει από κάποια κοινοβούλια, και βεβαίως από το Eurogroup. Η Ελλάδα πρέπει να εξοφλήσει ένα ομόλογο που λήγει τον Αύγουστο, ύψους 2,17 δισεκατομμυρίων ευρώ. Επομένως, χρειάζεται τη δόση με κάθε τρόπο.

Από εκεί και πέρα, το επόμενο ομόλογο ύψους 986 εκατομμυρίων ευρώ πληρώνεται τον Δεκέμβριο, επομένως έχει καιρό να ρυθμίσει πώς θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό ώστε να επαναληφθεί η χρηματοδότηση του ΔΝΤ (η ευρωζώνη θα έχει “εξοφλήσει” το 2013 με τη δόση των 8,1 δισεκατομμυρίων ευρώ). Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν στην κυβέρνηση.

Στην πραγματικότητα, όπως φάνηκε και από ό,τι έχει διαρρεύσει στον Τύπο, το ΔΝΤ επαναλαμβάνει και σε αυτή τη φάση το παιχνίδι των πιέσεων προς την Ευρώπη και ζητά να βάλει το χέρι στην τσέπη.

Είναι βέβαιο ότι θα επανέλθει στο θέμα τον Σεπτέμβριο, στην επόμενη αξιολόγηση, αν η παρούσα λήξει ομαλά. Η Γερμανία, όμως, με εκλογές ενόψει, προτιμά να σπρώξει τη δύσκολη απόφαση για περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας και κούρεμα του χρέους της το 2014.

Η Ελλάδα, από την πλευρά της, κρατά χαμηλούς τόνους στο θέμα αυτό. Πηγές του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν ότι αν περάσουμε τον κάβο του Ιουλίου και πάρουμε τη δόση των 8,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, μπορούμε να οργανώσουμε την τακτική μας και να βγούμε στις αγορές για τις επόμενες ανάγκες.

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments