ΚΟΣΜΟΣ — 12 Φεβρουαρίου 2013
  • Views111

Σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατεγράφη τα ξημερώματα της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) στη Β. Κορέα, με την Ουάσινγκτον και τη Σεούλ να εκφράζουν την ανησυχία τους για σύνδεση του συγκεκριμένου γεγονότος με ενδεχόμενη πυρηνική δοκιμή, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Σχεδόν τρεις ώρες μετά την εκδήλωση του σεισμού, η κρατική τηλεόραση της Β. Κορέας μετέδωσε ότι προχώρησε με επιτυχία στην τρίτη της πυρηνική δοκιμή, η οποία πραγματοποιήθηκε με «τέλειο και ασφαλές τρόπο» μέσα σε ειδική εγκατάσταση κάτω από την επιφάνεια της γης.

«Χρησιμοποιήθηκε μια μικρότερη πυρηνική συσκευή με μεγαλύτερη εκρηκτική δύναμη σε σχέση με το παρελθόν, η οποία δεν έχει καμία αρνητική συνέπεια στο περιβάλλον» μετέδωσε το KCNA. Να σημειωθεί ότι εκπρόσωπος του προέδρου της Νότιας Κορέας επιβεβαίωσε ότι η πυρηνική δοκιμή έγινε.

Η αντίδραση του Ο.Η.Ε. ήταν άμεση, με τον γενικό γραμματέα Ban Ki-moon να καταδικάζει τη δοκιμή, χαρακτηρίζοντάς τη «καθαρή και σοβαρή παραβίαση των ψηφισμάτων του Ο.Η.Ε.». Την ίδια στιγμή έγινε γνωστό πως το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει εσπευσμένα στις 16.00 (ώρα Ελλάδας) για το συγκεκριμένο θέμα.
Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), αναμένεται να περάσει ψήφισμα το οποίο θα προβλέπει νέο γύρο οικονομικών κυρώσεων που θα πλήξει ακόμα περισσότερο την καταβαραθρωμένη οικονομία της ασιατικής χώρας.

Τα σεισμικά κύματα «πρόδωσαν» την πυρηνική δοκιμή

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS) γνωστοποίησε πως το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε πολύ κοντά στην περιοχή του Πουνγκερί, στο βορειοανατολικό τμήμα της Β. Κορέας -όπου στο παρελθόν είχαν πραγματοποιηθεί δύο πυρηνικές δοκιμές- και είχε εστιακό βάθος 1 χλμ..

Ο προβληματισμός των σεισμολόγων ήταν έντονος, καθώς το ιστορικό της συγκεκριμένης χώρας σε σεισμικές δονήσεις είναι αρκετά «φτωχό», σε αντίθεση με τη γειτονική Ιαπωνία, η οποία βρίσκεται πάνω στο λεγόμενο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς», με αποτέλεσμα οι κάτοικοί της να είναι συνηθισμένοι στους μεγάλους σεισμούς.

Όπως μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, oι πυρηνικές εκρήξεις μπορούν να δημιουργήσουν γεωλογικές δονήσεις, αλλά διαφέρουν από αυτές που προκαλούνται από σεισμό.

Αξιωματούχος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. είχε τονίσει σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), υπό τον όρο να τηρηθεί η ανωνυμία του, πως, εφόσον υπήρχε επιβεβαίωση αυτών των πληροφοριών, η Πιονγκγιάνγκ θα βρισκόταν αντιμέτωπη με νέες σκληρές οικονομικές κυρώσεις, οι οποίες θα επιδείνωναν ακόμα περισσότερο το επισιτιστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.

 Τα Μ.Μ.Ε. στη Ν. Κορέα έκαναν λόγο για σεισμό στη γείτονα χώρα, ο οποίος οφείλεται σε ανθρώπινο παράγοντα, ενώ το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap ανέφερε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας βρίσκονται πλέον σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού».

Print Friendly

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments