• Views139

Σαμαράς : φαίνεται φως στο βάθος το τούνελ

Φαίνεται ήδη φως στο βάθος του τούνελ και ότι η χώρα θα βγει από την κρίση είπε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει μείωση της φορολογίας σε όλα τα επίπεδα. Ο κ. Σαμαράς ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στα γεγονότα της Βοστώνης, λέγοντας: “Ο νους μου στρέφεται στα λυπηρά και απάνθρωπα της Βοστώνης. Εύχομαι τέτοια γενονότα να μη επαναληφθούν ποτέ”. “Ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη σιγουριά” είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: “Λένε ότι το πιο βαθύ σκοτάδι είναι λίγο πριν το ξημέρωμα. Δεν ξεπεράσαμε την κρίση, όμως τώρα έχει αρχίσει να χαράζει, η επιτυχία της Ελλάδας θα είναι μήνυμα μέσα στην Ευρώπη” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Οριακά μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Α. Σαμαράς – Προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης. Ντέρμπι μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για τον Alpha. Τα δύο κόμματα δίνουν μάχη ψήφο με ψήφο και όλα δείχνουν πως όποτε και αν γίνουν οι εκλογές η μάχη θα κριθεί στο νήμα. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «αν γίνονταν σήμερα εκλογές τι θα ψηφίζατε» ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ απαντά το 22,3% των ερωτηθέντων (σε σχέση με 23,4% τον Μάρτιο) και ΝΔ το 22,1% (22,6%).

Ποιοι εξαιρούνται από τις 48 δόσεις

Οι συνεπείς οφειλέτες, οι οποίοι έχουν ήδη ενταχθεί σε ρύθμιση και καταβάλλουν εμπρόθεσμα τα χρέη τους, δεν έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στη νέα ευνοϊκή ρύθμιση της «τελευταίας ευκαιρίας» των 48 δόσεων, ενώ όσοι έχουν χάσει μια ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν στο νέο καθεστώς που θα ισχύσει για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δίνει μάλιστα «μάχη», ακόμη με την τρόικα, ώστε να μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση όσοι έχουν εκπέσει από προηγούμενες έως και τις 31 Μαρτίου 2013, καθώς είναι δεδομένο ότι η δυνατότητα αυτή υπάρχει για όσους «έχασαν» ρύθμιση έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2012. Οσον αφορά δε τους συνεπείς οφειλέτες που πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους και δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση των ευνοϊκότερων διατάξεων της νέας ρύθμισης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αν και παραδέχεται εμμέσως την «αδικία», υπογραμμίζει ότι ενδεχόμενη αλλαγή και μετάβαση στη νέα ρύθμιση, δηλαδή περισσότερες δόσεις σε αυτούς που εξοφλούν κανονικά τα χρέη τους, ενέχει τον κίνδυνο δημιουργίας μεγάλου δημοσιονομικού «κενού» φέτος, το οποίο αναγκαστικά θα πρέπει να καλυφθεί με νέα εισπρακτικά μέτρα.

Ποιοι μπαίνουν στη ρύθμιση

Ρύθμιση-ομπρέλα για τα ενήμερα ενυπόθηκα δάνεια ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Με το πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερους οφειλέτες δημιουργείται ένας μηχανισμός αποπληρωμής δανειακών υποχρεώσεων που βασίζεται αποκλειστικά στην τρέχουσα οικονομική δυνατότητα του κάθε δανειολήπτη και όχι σε αυτήν που βρισκόταν κατά τη σύναψη της δανειακής σύμβασης με το πιστωτικό ίδρυμα. Η μηνιαία καταβολή για δάνεια από πιστωτικά ιδρύματα μόνο, με εμπράγματη εξασφάλιση (εγγραφή προσημείωσης – υποθήκης) πάνω στην κύρια κατοικία του δανειολήπτη, μειώνεται στο 30% του καθαρού οικογενειακού εισοδήματος.

 

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments