ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 24 Αυγούστου 2012
  • Views182

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=X99M0p4L1Hs[/tube]

Υπό τον τίτλο «Υπόσχομαι ότι θα αποπληρώσουμε τα χρέη μας» δημοσιεύεται, σήμερα, στην εφημερίδα “Bild” το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ενόψει της συνάντησής του, αύριο, με την Γερμανίδα καγκελάριο ‘Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Ο κ. Σαμαράς αναφέρεται στις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή και την παραοικονομία, εξηγεί ότι οι τοποθετήσεις Γερμανών πολιτικών υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν βοηθούν και σημειώνει ότι μια επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ στην Ελλάδα θα βοηθούσε πολύ. Προειδοποιεί δε, ότι εάν μια χώρα εξαναγκαζόταν σε έξοδο από το ευρώ, πιθανότατα δεν θα ήταν η τελευταία.

Την ίδια στιγμή, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να πουν στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στις συναντήσεις τους αυτή την εβδομάδα, ότι μπορεί να του δώσουν λίγο περιθώριο για χαλάρωση των όρων της συμφωνίας διάσωσης της χώρας του. Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας συναντώνται για να οριστικοποιήσουν το κοινό μήνυμά τους προς τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επιζητά περισσότερο χρόνο για να εφαρμόσει η Αθήνα τις δεσμεύσεις της. Ανώτεροι Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα να δοθεί περιθώριο χαλάρωσης, ενώ και η ίδια η Μέρκελ πάγωσε τις προσδοκίες για εκτεταμένες παραχωρήσεις.

[dailymotion xt0jkz]

[dailymotion xt0jl2]

Οι αντιδράσεις, πάντως, για το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του ελληνικού δημοσιονομικού προγράμματος συνεχίζονται. «Περισσότερος χρόνος δεν θα αποτελούσε λύση στα προβλήματα και ίσως συνεπάγεται περισσότερα χρήματα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος στις πληροφορίες που θέλουν την Αθήνα να επιθυμεί επιμήκυνση του προγράμματος λιτότητας κατά δύο έτη. Μιλώντας στην Νοτιοδυτική Ραδιοφωνία (SWR), ο κ. Σόιμπλε τόνισε ακόμη ότι κατά το τελευταίο έτος, σε ό,τι αφορά το πακέτο βοήθειας που συμφωνήθηκε με την Αθήνα, η Ευρωζώνη έφθασε στο όριο αυτού που θεωρείται κάπως οικονομικά λογικό. Ούτε όμως ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ συμφωνεί να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Αθήνα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Την ίδια ώρα, πάντως, Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα ξεπληρώσει τα χρέη της εμφανίστηκε, σε συνέντευξή του στην σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter, ο Φινλανδός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος κατήγγειλε τις απόπειρες κάποιων να υψώσουν «τείχος του Βερολίνου» στην ευρωζώνη, χωρίζοντάς την σε Βορρά και Νότο. Δήλωσε πεπεισμένος πως η Ελλάδα θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ και πως η Φινλανδία δεν θα χάσει τα χρήματα που δάνεισε στην Αθήνα.

Πηγή: in.gr

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments