ΕΠΙΚΑΙΡΑ — 29 Ιουνίου 2013
  • Views199

Σαμαράς στο συνέδριο της ΝΔ:«η Ελλάδα γίνεται πόλος επενδύσεων»

Παρά το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς διέκοψε προσωρινά – λόγω αδιαθεσίας – την ομιλία του, επανέκαμψε στο βήμα του 9ου συνεδρίου της ΝΔ, υπερασπιζόμενος το έργο της κυβέρνησής του: «Η επιλογή του αγωγού ΤΑΡ αποτελεί ”ψήφο εμπιστοσύνης” για τη χώρα μας, η οποία καθίσταται πόλος επενδύσεων» είπε.

Ο Πρωθυπουργός αναγκάστηκε να διακόψει την ομιλία του, για περίπου 10 λεπτά, λόγω ξαφνικής αδιαθεσίας. «Θα ζητήσω συγγνώμη. Πρέπει να κάτσω για δύο λεπτά» είπε, κατεβαίνοντας από το βήμα.

Ο κ. Σαμαράς, ιδιαίτερα καταβεβλημένος από το βαρύ πρόγραμμα των τελευταίων ημερών (μόλις είχε επιστρέψει από τις Βρυξέλλες, όπου μετέβη την Πέμπτη για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ) αισθάνθηκε αδιαθεσία λίγα λεπτά μετά την έναρξη της ομιλίας του.

Οπως ανακοίνωσε αργότερα το Γραφείου Τύπου του «ο Πρωθυπουργός την τελευταία εβδομάδα ταλαιπωρείται από ιογενή γαστρεντερίτιδα».

Δέκα λεπτά αργότερα, ο κ. Σαμαράς επέστρεψε στο βήμα και συνέχισε την ομιλία του. «Στους αγώνες μένουμε πάντοτε όρθιοι» είπε μετά τη μικρή διακοπή.
«Η επιλογή του αγωγού ΤΑΡ αποτελεί ”ψήφο εμπιστοσύνης” για τη χώρα μας, η οποία καθίσταται πόλος επενδύσεων, αποστομώνοντας τους προφήτες της καταστροφής» είπε νωρίτερα ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στο συνέδριο της ΝΔ, που διοργανώνεται στο κλειστό του Ταε Κβον Ντο στο Παλαιό Φάληρο.

Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι σύντομα θα υπάρξουν και άλλες καλές ειδήσεις για την Ελλάδα. «Βάζουμε τη χώρα μας για τα καλά στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη», τόνισε, αναφέροντας ότι με την εξέλιξη αυτή ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας.Νωρίτερα είχε επιμείνει στην απόφασή του να κλείσει την «αμαρτωλή ΕΡΤ». Επίσης είχε αναφερθεί στον έναν χρόνο της τρικομματικής κυβέρνησης, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Ξεκινά την άνοιξη του 2014 ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ

Η αζερική Σαχ Ντενίζ ανακοίνωσε και επίσημα την επιλογή του ΤΑΡ για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Όπως δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής της BP για Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Τουρκία, Γκόρντον Μπάιρελ, η κοινοπραξία επέλεξε τον αγωγό που περνά από την Ελλάδα.
Ο αγωγός ΤΑP έχει σχεδιαστεί να ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, θα διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα, θα περνά από την Αλβανία και θα καταλήγει στην Ιταλία μέσω Αδριατικής.
Τα οφέλη της ελληνικής πλευράς σε περίπτωση επιλογής του TAP -όπως όλα δείχνουν- είναι καταρχάς οικονομικά, καθώς θα δημιουργηθούν άμεσα πάνω από 2.000 θέσεις εργασίας και ο αγωγός θα αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας.
Συνολικά 550 χιλιόμετρα του αγωγού έχει σχεδιαστεί να κατασκευαστούν στην Ελλάδα, 210 χιλιόμετρα στην Αλβανία, 105 χιλιόμετρα στο υποθαλάσσιο τμήμα στην Αδριατική Θάλασσα και 5 χιλιόμετρα στην Ιταλία. Αρχικά, ο αγωγός θα έχει μεταφορική ικανότητα 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως, ενώ στο μέλλον θα μπορεί να αναβαθμίσει τη μεταφορική του ικανότητα στο διπλάσιο με τη χρήση κατάλληλων συμπιεστών.

Κίνδυνος να μείνουν έκτος παιδικών σταθμών 60.000 παιδιά

Έντονη ανησυχία για χιλιάδες οικογένειες, καθώς είναι πολύ πιθανό να μην μπορέσουν να βάλουν τα παιδιά τους σε παιδικό σταθμό. Αυστηροποιούνται γα κριτήρια για την φιλοξενία παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, με πολλές οικογένειες να ανησυχούν ότι τελικά δεν θα βρουν θέση.Σύμφωνα με την “Καθημερινή” το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, προβλέπει τη φιλοξενία συνολικά 60.000 παιδιών, με προϋπολογισμό 150.000.000 ευρώ.
Φέτος όμως και παρότι τα εισοδήματα μειώνονται, προβλέπονται αυστηρότερα οικονομικά κριτήρια σε σχέση με πέρυσι, καθώς δυνατότητα υποβολής δήλωσης έχουν όσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ, έναντι 40.000 ευρώ που ήταν πέρυσι.
Για μητέρες με μέχρι τέσσερα παιδιά το πλαφόν ανεβαίνει στις 35.000 ευρώ, ενώ για μητέρες με πέντε παιδιά και άνω, το όριο φτάνει στα 40.000 ευρώ. Οι δηλώσεις θα γίνουν με βάση τα εισοδήματα του 2011, γεγονός που αναμένεται να αφήσει ακάλυπτες πολλές μητέρες, οι οποίες είχαν εντός του 2012 αρνητικές εξελίξεις όσον αφορά την εργασία τους.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ήδη πέρυσι είχαν μείνει εκτός σταθμών περίπου 35.000 παιδιά, ενώ εκτιμήσεις ανεβάζουν τις φετινές αιτήσεις έως 120.000, με αποτέλεσμα 60.000 παιδιά να απειλούνται να αποκλειστούν.

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ασφάλεια των καταθέσεων

Ανοικτή παραμένει η συζήτηση σχετικά με την ασφάλεια των καταθέσεων, σε περίπτωση εκκαθάρισης τράπεζας στην Ευρώπη, με το παράδειγμα της Κύπρου να συνεχίζει να τρομάζει τους καταθέτες.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Έθνος”, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος, διαβεβαιώνουν ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων, είναι εγγυημένες, η πρόσφατη απόφαση του Ecofin εντείνει το κλίμα ανησυχίας.
Σύμφωνα με αυτήν σε περίπτωση εκκαθάρισης μιας τράπεζας, προβλέπεται “κούρεμα” για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, ωστόσο μένει ανοικτό το “παράθυρο” να συμβάλλουν και καταθέτες με ποσά κάτω των 100.000 ευρώ, ως λύση έκτακτης ανάγκης.
Σύμφωνα με το “Έθνος” σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ ισχύει η εγγύηση των καταθέσεων μέχρι τα 100.000 ευρώ (ανά καταθέτη και ανά τράπεζα) έως το 2015. Στην Ελλάδα την εγγύηση των 100.000 ευρώ παρέχει το ΤΕΚΕ (Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων).

Print Friendly

Share

About Author

Θόδωρος

(0) Readers Comments