ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 27 Ιουνίου 2013
  • Views186

Η ανεργία έχει εκτοξευτεί μεταξύ των νέων σε χώρες όπως η Ελλάδα και αυτό έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην κοινωνική συνοχή,  τόνισε ο πρωθυπουργός στέλνοντας SOS

Στην ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα ο κ. Σαμαράς είπε: «Η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι η ανεργία και κυρίως η ανεργία μεταξύ των νέων και σε χώρες όπως η Ελλάδα αυτό έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην κοινωνική συνοχή, η ανεργία σε χώρες όπως η δική μου έχει εκτοξευθεί.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να σκεφτούμε έξω από το κουτί και να βρούμε λύσεις και αυτές οι λύσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν  δραστικά μέτρα τα οποία θα έχουν άμεση εφαρμογή».

Η ανεργία των νέων στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Η Σύνοδος Κορυφής που ξεκίνησε σήμερα στις Βρυξέλλες είναι από τις πιο κρίσιμες. Οι αρχηγοί των κρατών συναντώνται και συζητούν για μια πλήρη ατζέντα, που περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- το μείζον θέμα της νεανικής ανεργίας στην Ευρώπη, την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Εξάμηνου και τέλος, την εμβάθυνση της συζήτησης της οικονομικής και νομισματικής Ένωσης, ιδιαίτερα στο κρίσιμο θέμα της Τραπεζικής Ένωσης.

Καλπάζει η ανεργία στους νέους

Ευρέως γνωστό το πρόβλημα, ιδιαίτερα στον τομέα της νεανικής ανεργίας, όπου παρά τις προσπάθειες της ΕΕ, ως τώρα, η νεανική ανεργία καλπάζει.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, σε γραπτή του δήλωση ανακοίνωσε πως «τον Ιούνιο η μάχη με την ανεργία θα είναι προτεραιότητα στην ατζέντα. Ο αριθμός των ανέργων στην Ένωση, ιδιαίτερα στο νεανικό πληθυσμό, είναι σε επίπεδα ρεκόρ. Έχει γίνει ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα και στα περισσότερα, αν όχι όλα τα Κράτη Μέλη».  Επίσης τόνισε πως «Η συνεδρίαση του Ιουνίου θα είναι μια ευκαιρία για κινητοποίηση σε όλα τα επίπεδα πάνω σε ένα κοινό στόχο: την επανένταξη των νέων σε εργασία ή εκπαίδευση».

Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου

Το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο είναι μια κυκλική διαδικασία της ΕΕ, με διάρκεια έξη μηνών, με στόχο τον συντονισμό των οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών των κρατών μελών. Οι κανόνες συμφωνούνται από κοινού από τα κράτη μέλη και κυρίως στοχεύουν στο να υπάρχουν υγιή δημόσια χρηματοοικονομικά, να επιστρέψει η ΕΕ στην ανάπτυξη, και να αποφευχθούν σημαντικές μακροοικονομικές αποκλείσεις στην ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ερευνητικό και τεχνοκρατικό «χέρι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρχικά αναλαμβάνει τον Νοέμβριο να εξετάσει τα οικονομικά της κάθε χώρας και να εντοπίσει τυχόν αποκλίσεις, καθώς και να προτείνει τρόπους για καλύτερο συντονισμό. Στη συνέχεια, τον Ιανουάριο το Συμβούλιο της ΕΕ συνεδριάζει βάσει των προτάσεων της Επιτροπής και της Ετήσιας Έρευνας Ανάπτυξης της, και μαζί με την γνώμη της Ευρωπαϊκής Βουλής, δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές στην Επιτροπή, που συντάσσει ένα πρόγραμμα και στόχους για κάθε κράτος μέλος μέχρι τον Μάιο. Τον Ιούνιο, οι αρχηγοί κρατών συναντιόνται για να συμφωνήσουν στο τελικό πρόγραμμα για κάθε χώρα, λαμβάνοντας υπ’΄όψη και τη θέση της Ευρωπαϊκής Βουλής.

Η Τραπεζική Ένωση και η αντιμετώπιση των χρηματοοικονομικών κρίσεων

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Μπαρόζο «βλέπει» δύο μεγάλα βήματα που πρέπει να γίνουν:
Αρχικά η επίσπευση της υιοθέτησης των προτάσεων που υπάρχουν είδη στο τραπέζι των αρχηγών, όπως κοινοί κανονισμοί και νέα κοινά μέτρα αντιμετώπισης χρηματοοικονομικών κρίσεων και στη συνέχεια, πρέπει να συμφωνηθούν οι προτάσεις που ετοίμασε η Επιτροπή το φθινόπωρο με έμφαση στην μεγαλύτερη τραπεζική εποπτεία.

Κατά τον πρόεδρο της Επιτροπής, αυτό θα βοηθήσει στο να είναι ασφαλή τα χρήματα των φορολογούμενων και να υπάρχει ίση εποπτεία στις Ευρωπαϊκές τράπεζες. Σε συνάρτηση με τις προσπάθειες για ισχυρότερη πειθαρχία στους Ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς μέσω μιας δημοσιονομικής Ένωσης, η ΕΕ ελπίζει να αναζωπυρώσει την εμπιστοσύνη και να δημιουργήσει μια εκμοντερνισμένη Ευρωπαϊκή και Νομισματική Ένωση.

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments