ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 27 Ιουνίου 2013
  • Views233

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προωθήσει την περαιτέρω ανάπτυξη και σύσφιξη των σχέσεων με την Κίνα τόσο στον λιμενικό τομέα όσο και σε άλλους τομείς υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στον χαιρετισμό του στα εγκαίνια του νέου προβλήτα της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά. Τόνισε δε, ότι «όποια και αν είναι η ένταση και η μορφή της κρίσης, η απάντηση είναι να επενδύουμε σε πεδία ανταγωνιστικά».

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι υπάρχει περιθώριο για μεγαλύτερη συμμετοχή της Κίνας στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα μπορεί- εγώ λέω ότι θα γίνει- η πύλη εμπορίου Κίνας-Ευρώπης! Από το λιμάνι του Πειραιά που ξεκινήσαμε την πρώτη μας συνεργασία, σας προσκαλούμε, λοιπόν, και σε άλλες επιτυχημένες συνεργασίες στις μεταφορές, στα τραίνα, στα λιμάνια, στη ναυπηγο- επισκευή. Είμαι βέβαιος ότι η Κίνα θα στηρίξει τη μεγάλη μεταρρύθμιση της χώρας μας. Κι αυτό θα είναι για το κοινό συμφέρον όλων: Της Ελλάδας, της Κίνας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης».

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι η κατασκευή του προβλήτα είναι μέρος των συμβατικών υποχρεώσεων της πρώτης σύμβασης παραχώρησης, που υπέγραψε ο ΟΛΠ με την Κινεζική εταιρεία COSCO. Σήμερα ολοκληρώνονται επενδύσεις άνω των 340 εκ. ευρώ από την COSCO, χωρίς να έχουν ακόμη- όπως σωστά είπε και ο captain Wei- εξαντληθεί όλες οι δυνατότητες του λιμανιού μας.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «βρισκόμαστε στο μέσο των διαπραγματεύσεων μιας νέας συμφωνίας, η οποία- αν ολοκληρωθεί και εγκριθεί κι από τις αρμόδιες Κοινοτικές αρχές στην Ευρώπη- θα αφορά σε επένδυση επί πλέον 224 εκ. ευρώ από την COSCO στη δυτική πλευρά του λιμανιού. Κι αυτή θα οδηγήσει πράγματι σε 500 νέες θέσεις εργασίας μόνιμες κι άλλες 200 θέσεις εργασίας, για τα τρία χρόνια που θα διαρκέσει η κατασκευή. Έτσι, το λιμάνι του Πειραιά μπορεί, στην πλήρη του ανάπτυξη- και μαζί με την νέα επένδυση που τώρα διαπραγματευόμαστε- να αποκτήσει δυναμικότητα 7,0 εκ. τόνων (ΤΕUS), επενδύσεις 580 εκ. ευρώ, θέσεις εργασίας που τελικά θα ξεπεράσουν τις 3.000 ώστε ο Πειραιάς να συμπεριληφθεί, κ. Δήμαρχε του Πειραιά, στα 5 πρώτα λιμάνια της Ευρώπης από άποψη δυναμικότητας πηγαίνοντας προς το να γίνει το πρώτο».

Γενικεύοντας ο κ. Σαμαράς είπε ότι όποια κι αν είναι η μορφή της οικονομικής κρίσης η απάντηση είναι οι επενδύσεις: «Επενδύουμε σε πεδία ανταγωνιστικά και σε συμφωνία με τις μεγάλες παραγωγικές και οικονομικές ροές της εποχής μας, αλλά και του μέλλοντος. Αυτό ακριβώς έγινε στον Πειραιά από την COSCO και το ελληνικό δημόσιο. Κι αυτή η συνεργασία πρέπει να συνεχιστεί».

Μίλησε όμως και για τις δυνατότητες που ανοίγονται με την διασύνδεση του λιμανιού του Πειραιά με τον σιδηρόδρομο: «Ξαναβάζουμε τον Πειραιά – και ολόκληρη τη χώρα – στους νέους διεθνείς εμπορικούς δρόμους, στις νέες διαδρομές των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων, από και προς την Ασία, από και προς τις μεγάλες Ευρωπαϊκές και Μεσογειακές αγορές. Σε λίγες μέρες θα ανακοινωθεί και η επίσημη έναρξη αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ».

Έκλεισε λέγοντας ότι «οι Κινέζοι εταίροι μας, τόσο στην επίσκεψή μου στην Κίνα όσο και με συνεχείς αδιάλειπτες επαφές στην Ελλάδα, έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους, όπως ακούσατε και πριν από τον Captain Wei, και για άλλες επενδύσεις στη χώρα μας πέρα από το λιμάνι του Πειραιά».

Ο πρόεδρος της COSCO, captain Wei Jiafu μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τον πρωθυπουργό χαρακτηρίζοντας τον πολύ καλό φίλο και σε αυτό το σημείο πρόσθεσε ότι η COSCO έκανε ότι είχε συμφωνήσει και προβλεπόταν στη σύμβαση παραχώρησης.

Είπε ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από πολλές εταιρείες για επενδύσεις στη χώρα μας και αποκάλυψε επίσης ότι ο κινεζικός τηλεπικοινωνιακός γίγαντας που ακούει στο όνομα Huawei σύντομα θα χρησιμοποιήσει το λιμάνι του Πειραιά για τη μεταφορά των προϊόντων της στα ίδιο πλαίσιο συμφωνίας που έχει γίνει και με τη Hewlett-Packard.

Ο captain Wei Jiafu τόνισε ότι τη σημερινή παράδοση της προβλήτας ΙΙΙ αλλά και των καινούργιων γερανογεφυρών είχε συζητηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα.

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments