ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 22 Φεβρουαρίου 2013
  • Views237

Σήμερα εγκρίνεται από το EuroWorkingGroup η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου, από το μηχανισμό στήριξης προς την Ελλάδα.

Η συνεδρίαση του EWG, που ήταν προγραμματισμένη για χθες, θα πραγματοποιηθεί τελικά σήμερα και, σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, δεν υπάρχει καμία εμπλοκή. Θα πρόκειται για μια τυπική διαδικασία έγκρισης της εκταμίευσης της δόσης, καθώς έχουν υλοποιηθεί όλα τα προαπαιτούμενα.

Το βασικό προαπαιτούμενο είναι η επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής, το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή και, εκτός των άλλων, καθιερώνει τριετή ανώτατα όρια δαπανών για όλους τους φορείς του Δημοσίου.

Η επικαιροποίηση έγινε κάτω από τις ίδιες μακροοικονομικές προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και χωρίς να ληφθεί υπόψη το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2012. Για την επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου ελήφθη υπόψη η επανεκτίμηση της απόδοσης κάποιων συγκεκριμένων μέτρων της περιόδου 2013-2016 και κάποιες προσαρμογές ως προς τα μέτρα του ψηφισθέντος φορολογικού νόμου. Επίσης, επαναϋπολογίστηκαν οι δαπάνες για τόκους μετά την επαναγορά ομολόγων και τις αποφάσεις για τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού από το Eurogroup. Επαναϋπολογίστηκε, επίσης, το ύψος του δημοσίου χρέους μετά των επαναγορά ομολόγων 31,9 δισ. ευρώ.

Επίσης, σήμερα, συνεδριάζει και το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (έχει την ίδια σύνθεση με το EWG), για να εγκρίνει και επισήμως την εκταμίευση, η οποία αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments