ΥΓΕΙΑ — 12 Οκτωβρίου 2012
  • Views455

Λόγος γίνεται τις τελευταίες μέρες για τα ληγμένα, μη ευαλλοίωτα τρόφιμα, σε τιμή προσφοράς, που θα μπορούν σύντομα να πωλούνται παντού, σύμφωνα με νέα αγορανομική νομοθεσία που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2010.

Υπάρχουν 2 ειδών ημερομηνίες ανάλωσης στα προϊόντα.

Η πρώτη ημερομηνία αναγράφει την φράση «Ημερομηνία λήξεως» και αναφέρεται σε τρόφιμα ιδιαίτερα ευαίσθητα, από μικροβιολογικής άποψης. Σε αυτή την περίπτωση τα προϊόντα δεν πρέπει να καταναλώνονται μετά από αυτή την ημερομηνία διότι υπάρχει κίνδυνος για την υγεία.

Η δεύτερη περίπτωση αναφέρεται σε τρόφιμα που αναγράφεται η φράση «ανάλωση κατά προτίμηση» και σε αυτή αναφέρεται η νέα αγορανομική νομοθεσία. Μόλις περάσει η αναγραφόμενη ημερομηνία, αυτά τα προϊόντα έχουν μια μικρή παράταση ζωής.

Πιο συγκεκριμένα:

Τρόφιμα που αναγράφουν ημέρα/μήνα/χρονιά ( π.χ. 8/Οκτωβρίου/2012) μπορούν να καταναλωθούν μέχρι και μία εβδομάδα μετά από αυτή την ημερομηνία.
Τρόφιμα που αναγράφουν μήνα/χρονιά (π.χ. Οκτώβριος 2012) μπορούν να καταναλωθούν μέχρι και ένα μήνα μετά από αυτή την ημερομηνία.
Τρόφιμα που αναγράφουν μόνο χρονιά (π.χ. 2012) μπορούν να καταναλωθούν μέχρι και τρείς μήνες μετά.
Παρόλα αυτά ο καταναλωτής πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στην αγορά αυτών των προϊόντων και πριν βάλει το τρόφιμο στο καρότσι να το ελέγξει καλά στην εμφάνιση, στο χρώμα και αν τηρούνται οι σωστές συνθήκες αποθήκευσης σύμφωνα με τις οδηγίες από τον παρασκευαστή όπου αναγράφονται στη συσκευασία.

από την Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Ειρήνη Μοδέστου

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments