ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΑΒΑΛΑ — 21 Μαρτίου 2012
  • Views190

Την ώρα που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΒΦΛ και ΔΕΠΑ για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των 2 επιχειρήσεων, πέπλο μυστηρίου καλύπτει την χθεσινή πολύωρη επίσκεψη Ρώσων επιχειρηματιών στις εγκαταστάσεις της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων. Οι Ρώσοι επισκέφτηκαν την διοίκηση της βιομηχανίας, η οποία και τους ξενάγησε στις εγκαταστάσεις της. Όπως όλα δείχνουν, η διοίκηση της βιομηχανίας αναζητεί στρατηγικούς επενδυτές προς πάσα κατεύθυνση και προς τα εκεί κινείται η επίσκεψη των Ρώσων επιχειρηματιών. Ωστόσο ουδείς γνωρίζει αν η επίσκεψη αυτή έχει σαν στόχο απλά την εξεύρεση επενδυτών ή αν η σημερινή διοίκηση επιθυμεί να πουλήσει την βιομηχανία. Έτσι, μετά από έκτακτη γενική συνέλευση το σωματείο των εργαζομένων της βιομηχανίας αποφάσισε να ζητήσει από την διοίκηση περισσότερες λεπτομέρειες για τους επισκέπτες από την Ρωσία.

Στο μεταξύ τα όσα διαδραματίζονται στο μέτωπο της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων άρχισαν να απασχολούν και εφημερίδες πανελλήνιας εμβέλειας, με μια από αυτές να αναφέρεται σε δημοσίευμά της στο πλήρες χρονικό των όσων έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες. Άξια λόγου, πάντως, είναι η αναφορά της εφημερίδας στην εμπλοκή του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη με την ελληνική δικαιοσύνη, μια εμπλοκή η οποία φαίνεται να επηρεάζει έμμεσα τις εξελίξεις στην βιομηχανία.

Σε θηλιά που πνίγουν τη ΒΦΛ και την οδηγούν σε παύση των δραστηριοτήτων της, εξελίσσεται το πρόβλημα ρευστότητας της εταιρείας και η αδυναμία της να καλύψει τις υποχρεώσεις της απέναντι στη ΔΕΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία δεν κατάφερε να συμμορφωθεί στη συμφωνία που είχε γίνει με τη ΔΕΠΑ για τα χρέη ύψους 60 εκατ. ευρώ, η οποία προέβλεπε την προσκόμιση εγγυητικής επιστολής ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Μετά την αδυναμία προσκόμισης της εγγυητικής, η ΔΕΠΑ δεν προχώρησε σε διακοπή της παροχής αερίου, αλλά έχει μειώσει τη ροή στα απολύτως απαραίτητα επίπεδα (5% της συνολικής κατανάλωσης) προκειμένου να μην παγώσουν οι μονάδες της βιομηχανίας. Παράλληλα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η έλλειψη ρευστότητας της βιομηχανίας, έχει οδηγήσει σε αδυναμία προμήθειας πρώτων υλών και ήδη η ΒΦΛ έχει ξεκινήσει να κλείνει μονάδες, καθώς έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα πρώτων υλών που διέθετε. Η πλευρά της ΒΦΛ πάντως υποστηρίζει ότι υπάρχουν τα απαραίτητα χρήματα για να καλυφθούν οι τρέχουσες υποχρεώσεις, ωστόσο αυτά είναι δεσμευμένα λόγω της γνωστής εμπλοκής με τη δικαιοσύνη.

Το θέμα της ΒΦΛ απασχόλησε και τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σάββα Εμινίδη κατά την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα το πρωί. Ο κ. Εμινίδης ζήτησε να μην αντιμετωπιστεί το θέμα ευκαιριακά ή εκλογικά, τονίζοντας ότι είναι μια ιδιωτική εταιρεία και ότι ο επενδυτής της ή θα ρίξει χρήμα ή θα πρέπει να πουλήσει.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=TMWJmG0Vnuc[/tube]

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments