• Views226

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=w53RZQnEl08[/tube]

Με τους Φώτη Κουβέλη και Ευάγγελο Βενιζέλο συναντάται εκ νέου το απόγευμα της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Στη νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα -η προηγούμενη είχε γίνει με φόντο τις απεργιακές κινητοποιήσεις- δεν αποκλείεται να τεθεί και ζήτημα αλλαγών εντός της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη σύσκεψη που είχε γίνει στις 6 Φεβρουαρίου ήταν παρόντες οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ.Τσαυτάρης.

Επί τάπητος σε εκείνη τη σύσκεψη είχε τεθεί το θέμα του φόρου στα ακίνητα, καθώς και του πακέτου για τους αγρότες.
Προσωπική δέσμευση ότι δεν θα μειωθεί ο κατώτατος μισθός αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. «Βεβαίως και δεσμεύομαι. Ακόμα και ο Όλι Ρεν το είπε» λέει ο κ. Σαμαράς.

Μιλώντας στην εφημερίδα Real News, αναφέρει πως το θέμα του λάθους του ΔΝΤ το έχει ήδη θέσει και έχει επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα. Ο πρωθυπουργός τονίζει χαρακτηριστικά ότι «εμείς τις διαπραγματεύσεις δεν τις κάνουμε δημόσια. Τις κάνουμε γνωστές από τα αποτελέσματά τους. Γιατί όταν τις εξαγγέλλεις, εκ των προτέρων, συνήθως τις καις…».

Επίσης ο κ. Σαμαράς επισημαίνει πως «αν η ύφεση που προκαλείται είναι μεγαλύτερη από τις προβλέψεις, τότε δεν θα υπάρχουν για το λόγο αυτό περισσότερα μέτρα και αντιθέτως όταν εμείς ξεπερνάμε τους στόχους, να μας επιτρέπεται να δίνουμε ανακούφιση στον κόσμο. Φτάνει εμείς να τηρούμε τις δεσμεύσεις μας».
Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αποκαλύπτουν με δραματικό τρόπο το γεγονός ότι η φορολογική πολιτική στο πλαίσιο της ασφυκτικής πίεσης του Μνημονίου σχεδιάστηκε και υλοποιείται με ξεκάθαρα εισπρακτική λογική, η οποία όμως δεν επέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Πολλοί φόροι, που αποφασίστηκαν στην «τούρλα του Σαββάτου» όπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη του οικονομικού επιτελείου, κρίνονται τώρα ως αναποτελεσματικοί καθώς όχι μόνο δεν απέφεραν έσοδα, αλλά επιπλέον έχουν δημιουργήσει παρενέργειες που τελικώς ναρκοθετούν τη λειτουργία της αγοράς δημιουργώντας, εν είδει φαύλου κύκλου, μεγαλύτερες δημοσιονομικές ανάγκες για να καλυφθούν οι υστερήσεις.

Μέτρα, όπως η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση ή η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση της ζήτησης και συρρίκνωση των εσόδων. Τόσο η υπέρμετρη φορολόγηση όσο και οι περικοπές στις αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων οδήγησαν την οικονομία σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προχωρεί τώρα σε επανεξέταση ορισμένων μέτρων που επιβλήθηκαν με τα μνημόνια της περιόδου 2010 – 2012 αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης όσων επιβεβαιωθεί με βάση συγκεκριμένα τεκμήρια ότι ήταν, πράγματι, αναποτελεσματικά και συνέβαλαν στο να χειροτερεύσουν αντί να καλυτερεύσουν τα πράγματα με τα οικονομικά του κράτους. Σε πρώτο πλάνο μπαίνει ο ΦΠΑ στην εστίαση με το οικονομικό επιτελείο να συζητάει τη μείωση του συντελεστή από 23% στο 19%.
Σε καθημερινή βάση συνεχίζεται ο «κλεφτοπόλεμος» μεταξύ των αγροτών και των αστυνομικών δυνάμεων. Οι πρώτοι προσπαθούν να κλείσουν το εθνικό οδικό δίκτυο και οι δεύτεροι τους αποτρέπουν.

Τα πνεύματα είναι οξυμένα καθώς οι αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας κλείνουν την τρίτη εβδομάδα κινητοποιήσεων και όπως δηλώνουν είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τουλάχιστον μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου ημέρα κατά την οποία είναι προγραμματισμένη η πανεργατική απεργία και το συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Πάγωμα της δόσης του στεγαστικού δανείου για δύο χρόνια και πληρωμή μόνο τόκων, με χαμηλό επιτόκιο 1,5%,προβλέπει η ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης για την ανκούφιση των δανειοληπτών, που έχουν οφειλές σε τράπεζες από δάνεια για την αγορά της κατοικίας.

Η ρύθμιση που έχει ανακοινωθεί εδώ και μερικούς μήνες, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, αφού προηγουμένως πάρει την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία θα πρέπει να υπολογίσει τις ακριβείς επιπτώσεις που θα έχει για τις τράπεζες στα κεφάλαιά της.

Οι όροι ένταξης στη ρύθμιση δεν είναι απλοί. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη σχετική διάταξη, προϋπόθεση είναι το εισόδημα όσων ενέχονται στο δάνειο, δηλαδή τόσο του οφειλέτη όσο και του εγγυητή να μην ξεπερνά τις 25.000 ευρώ ετησίως.

Αναγκαίος όρος είναι επίσης ο οφειλέτης να έχει υποστεί μείωση του εισοδήματός του την τελευταία διετία, δηλαδή από το 2010 έως και το 2012, τουλάχιστον 35%. Αντίστοιχα προϋπόθεση είναι το σπίτι για το οποίο έχει ληφθεί το δάνειο, να είναι πρώτη κατοικία και η αντικειμενική της αξία να μην ξεπερνά τα 180.000 ευρώ.
Τελεσίγραφο στην Αθήνα στέλνει η Κομισιόν για το θέμα της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων που βρίσκεται σε «νεκρό σημείο» και δηλώνει έτοιμη να απαιτήσει άμεσες απολύσεις.

Πηγές της Κομισιόν καθιστούν σαφές ότι η εφαρμογή του προγράμματος προκειμένου να τεθούν σε διαθεσιμότητα 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ και η πρόοδος θα συνυπολογίζεται στην ομαλή ροή της χρηματοδότησης στο πλαίσιο των επόμενων δόσεων.

Στις Βρυξέλλες εκφράζεται έντονη ανησυχία για την καθυστέρηση που σημειώνεται στο πρόγραμμα και διαμηνύεται ότι οι ελεγκτές αναμένουν άμεσα συγκεκριμένες λεπτομέρειες για την αποφασιστική προώθησή του. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι από το περιεχόμενο των απαντήσεων της Αθήνας θα εξαρτηθεί η ημερομηνία επιστροφής του κλιμακίου της τρόικας, αρχικά σε τεχνικό επίπεδο, η οποία τοποθετείται για τα τέλη Φεβρουαρίου.

Πηγές της Κομισιόν επισημαίνουν ότι πλέον βρίσκεται στον αέρα ο αρχικός σχεδιασμός που προέβλεπε ότι όσοι τεθούν σε διαθεσιμότητα θα καλύψουν στη συνέχεια κενές θέσεις που θα προκύψουν από τη συνταξιοδότηση συναδέλφων τους. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι τελικά είναι αναπόφευκτο υπάλληλοι από τη δεξαμενή των 25.000 να απολυθούν οριστικά μετά την παρέλευση της διαθεσιμότητας.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments