ΚΟΣΜΟΣ — 16 Φεβρουαρίου 2013
  • Views182

Ξημερώματα χθές στα Ουράλια και μία πύρινη λάμψη σκίζει τον ουρανό αφήνοντας το ίχνος από τον μετεωρίτη.
Η εικόνα από την κάμερα διαχείρισης της κυκλοφορίας έγινε σχεδόν άσπρη από το πέρασμά του.

«Στον ουρανό πάνω από την πόλη Τσελιαμπίνσκ εντοπίστηκε αντικείμενο με τεράστια ταχύτητα να αφήνει το ίχνος του. Δύο λεπτά αργότερα ακούστηκαν τρεις διαδοχικές εκρήξεις. Το αποτέλεσμα ήταν να σπάσουν παράθυρα τόσο στην Τσελιαμπίνσκ, όσο και σε γειτονικές της πόλεις», σύμφωνα με τον Γιούρι Μπουρένκο, επικεφαλής των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης στο Τσελιαμπίνσκ.

Μετά τον αρχικό τρόμο και πανικό οι αρχές εντόπισαν έναν κρατήρα έξι μέτρων από τμήμα του μετεωρίτη. Οι μονάδες ραδιοβιοχημικής προστασίας μέτρησαν φυσιολογικά επίπεδα ραδιενέργειας. Σύμφωνα με τις αρχές το αρχικό βάρος του ξεπερνούσε τους 10 τόνους. Σημειώθηκαν τουλάχιστον 9 εκρήξεις από υψόμετρο 55 χιλιομέτρων.

«Είδα ένα ιπτάμενο αντικείμενο. Αστραπιαία εμφανίστηκε μία λάμψη. Στην αρχή νομίζαμε ότι ήταν πυροτεχνήματα αλλά αργότερα από το ίχνος πιστέψαμε ότι ήταν πύραυλος, ακολουθούμενος από δύο εκρήξεις. Το τζάμι έσπασε. Όλα τ’ αντικείμενα έπεσαν στο πάτωμα» ανέφερε ο σερβιτόρες ενός εστιατορίου.
«Τα τζάμια διαλύθηκαν, όλα τα φαγητά ακόμη και τα λουλούδια βρέθηκαν ξαφνικά κάτω όπως βλέπετε», πρόσθεσε ένας συνάδελφός του.

Την ώρα που μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί ζημιές σε περισσότερα από 300 σπίτια, ήδη οι επιτήδειοι έκαναν την εμφάνισή τους με αναρτήσεις στο διαδίκτυο και σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης πουλώντας φωτογραφίες, βίντεο, ακόμη και κομμάτια του μετεωρίτη !

Print Friendly

Share

About Author

websys

(0) Readers Comments