ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 19 Ιουλίου 2013
  • Views137

«Η Ελλάδα πρέπει να κάνει ακόμα περισσότερες προσπάθειες»
«Ραντεβού σε 18 μήνες» ήταν το μήνυμα που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ερωτηθείς στη κοινή συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών με τον Γ. Στουρνάρα για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε πως οι αποφάσεις για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας θα ληφθούν στα τέλη του 2014 όταν και η τρόϊκα προχωρήσει στις σχετικές εισηγήσεις για την ελληνική οικονομία και υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα και θα έχει προχωρήσει με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ανάγκη πρόσθετων μέτρων ο κ. Σόιμπλε είπε πως δεν θέλει να υποκαταστήσει την τρόικα ή να εμφανισθεί ως καθηγητής που θα κάνει μάθημα από άμβωνος στην Ελλάδα. Σημείωσε ωστόσο πως το εάν θα πρέπει να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα θα αποφασισθεί στο τέταρτο τρίμηνο 2013 όταν η τρόϊκα επανέλθει και ολοκληρώσει την αποστολή της.

Ο Γερμανός υπουργός αναγνώρισε πως η Ελλάς σημείωσε σημαντική πρόοδο αλλά πρέπει να καταβληθούν ακόμα περισσότερες προσπάθειες. Ερωτηθείς ο κ. Σόιμπλε για το θέμα του υποχρεωτικού κατοχικού δανείου, μίλησε για συνεχιζόμενη ευθύνη για τη μεγαλύτερη κρίση στην ευρωπαϊκή ιστορία, ωστόσο σημείωσε πως το θέμα των επανορθώσεων έχει ρυθμιστεί με τη συνθήκη του Λονδίνου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε ότι «για την Ελλάδα σήμερα, αλλά και για τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε κρίση, η μεγάλη πρόκληση είναι ο συνδυασμός περαιτέρω δημοσιονομικής προσαρμογής και οικονομικής ανάπτυξης. Όλα μας τα εργαλεία πρέπει να αποβλέπουν στην επίτευξη αυτού του συνδυασμού. Εάν αυτό δεν το πετύχουμε, κινδυνεύουμε να περιθωριοποιήσουμε μεγάλες κοινωνικές ομάδες και έτσι να οδηγήσουμε όλη αυτή την προσπάθεια, που έχουμε καταβάλει μέχρι σήμερα, σε αποτυχία».

Ερωτηθείς ο κ. Σόιμπλε για το θέμα του υποχρεωτικού κατοχικού δανείου, μίλησε μεν «για συνεχιζόμενη ευθύνη για τη μεγαλύτερη κρίση στην ευρωπαϊκή ιστορία με τη δικτατορία των ναζί του Χίτλερ», όμως, έσπευσε να προσθέσει ότι «πρέπει να δούμε τι ακριβώς έγινε στην Ελλάδα. Αλλά, αυτό είναι τελείως διαφορετικό με το θέμα των επανορθώσεων που έχει ρυθμιστεί με τη συνθήκη του Λονδίνου. Με αυτό συμφώνησε και η Ελλάδα μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου».

Σε νέα ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου για τη συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, με αντικείμενο το θέμα των κατοχικών αποζημιώσεων, ο κ. Σόιμπλε απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι «δεν ρώτησα το τι συζήτησαν γιατί σέβομαι τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας». Ο Γερμανός υπουργός απέφυγε και να αποκαλέσει τον κ. Τσίπρα με τον θεσμικό τίτλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας για «κάποιον από την αντιπολίτευση» και για τον «αρχηγό μιας πολιτικής ομάδας».

Στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ της ηγεσίας των ελληνικών υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης και των Γερμανών αξιωματούχων, συζητήθηκαν το πρόγραμμα δημοσιονομικών προσαρμογής της χώρας μας, η δημιουργία γερμανικού τραπεζικού ιδρύματος στην Ελλάδα και το Μνημόνιο για τη δημιουργία Επενδυτικού Ταμείου. Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, η γερμανική πλευρά θα στηρίξει το Επενδυτικό Ταμείο και με την παροχή τεχνογνωσίας από τη γερμανική τράπεζα KfW.

Ειδικά για την ίδρυση γερμανικής τράπεζας στην Ελλάδα, αυτό ενδέχεται να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τις γερμανικές περιφερειακές τράπεζες (ένα είδος συνεταιριστικών τραπεζών) και θα χορηγούνται δάνεια στην ελληνική περιφέρεια, ισόποσα με το ύψος των καταθέσεων ανά περιφέρεια. Ήδη, ο πρόεδρος των γερμανικών περιφερειακών τραπεζών, ο οποίος συνόδευε τον κ. Σόιμπλε, είχε εξαγγείλει, σε προηγούμενο ταξίδι του στην Ελλάδα, να ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία με 5-7 καταστήματα στην Πελοπόννησο και τη Βόρεια Ελλάδα.

Πηγή: newsbeast.gr

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments