ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 25 Ιανουαρίου 2013
  • Views144

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=UjJfc4od63Q[/tube]

«Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω». Με τη φράση αυτή περιέγραφε στο Real.gr κυβερνητικό στέλεχος που είχε άμεση εμπλοκή στην απόφαση της πολιτικής επιστράτευσης των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς, το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση έπειτα και από την προσωπική σφραγίδα που έβαλε ο Πρωθυπουργός στην απόφαση αυτή κάνοντας δηλώσεις έξω από το Μαξίμου… υπό βροχή σε μία προσπάθεια να κόψει τις ορέξεις των συνδικαλιστών του κλάδου αλλά και άλλων ειδικών ομάδων του πληθυσμού (ΠΝΟ, Αγρότες) που ετοιμάζονται για απεργιακές κινητοποιήσεις. Ο κ. Σαμαράς πήρε και αυτήν την απόφαση επάνω του παρά τις ενστάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς και του Φώτη Κουβέλη τον οποίο ενημέρωσε κατά τη διάρκεια της πεντάωρης συνάντησης που είχε με τον Κωστή Χατζηδάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αντιθέτως το ΠΑΣΟΚ στήριξε απόλυτα την απόφαση της κυβέρνησης αφήνοντας μάλιστα με διαρροές σαφείς αιχμές για τη στάση του κ. Κουβέλη ο οποίος τις δύσκολες ώρες, όπως εκτιμούν στην Ιπποκράτους, φροντίζει πάντα να μένει εκτός «κάδρου» διεκδικώντας ωστόσο μερίδιο στα όποια θετικά της κυβέρνησης στο μέτωπο της οικονομίας. Ο τελευταίος υπουργός που είδε χθες το βράδυ τον Αντώνη Σαμαρά ήταν ο Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος στις δηλώσεις του φρόντισε να… απαντήσει στις ενστάσεις της ΔΗΜ.ΑΡ. ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχουν περιθώρια εξαιρέσεων από το ενιαίο μισθολόγιο.

“Χρέος της κυβέρνησης είναι να εφαρμόζεται ο νόμος και να μην ταλαιπωρείται η κοινωνία”, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΜΕΓΚΑ.
Ο κ. Κεδίκογλου εξέφρασε την εκτίμηση ότι “μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχουν ρυθμιστεί τα ζητήματα και θα λειτουργεί το μετρό”, ενώ σχολιάζοντας τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για “άκρατο αυταρχισμό”, σημείωσε: “άκρατος αυταρχισμός είναι να γράφεις στα παλαιότερα των υποδημάτων σου τις δικαστικές αποφάσεις, να αδιαφορείς για το νόμο, να αδιαφορείς για το κοινωνικό σύνολο. Αυτός είναι ο άκρατος αυταρχισμός, εμείς εφαρμόσαμε το νόμο. Ο νόμος θα εφαρμόζεται προς όλες τις κατευθύνσεις με τον ίδιο τρόπο χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις. Ότι προσφέρει πολιτικές ευκαιρίες ένα τέτοιο σκηνικό είναι κατανοητό. Από εκεί και πέρα χρέος της κυβέρνησης είναι να εφαρμόζεται ο νόμος, χρέος της κυβέρνησης είναι να λειτουργεί η οικονομία, χρέος της κυβέρνησης είναι να μην ταλαιπωρείται η κοινωνία”.

Τις δύο πρώτες δόσεις του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) θα καταβάλουν οι φορολογούμενοι στο τέλος Ιανουαρίου.
Η παράταση είχε δοθεί λόγω καθυστερήσεων που υπήρξαν στην αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων με αποτέλεσμα να μην μπορούν όλοι οι φορολογούμενοι να καταβάλουν την πρώτη δόση στο τέλος Δεκεμβρίου.
Οι υπόχρεοι στο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010 υπολογίζονται σε 300.000 και είναι όσοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του 2010 πάσης φύσεως κτίσματα, εντός ή εκτός σχεδίου, καθώς επίσης και οικόπεδα εντός σχεδίου, με συνολική αντικειμενική αξία μεγαλύτερη των 400.000 ευρώ.
Τις αλλαγές που επήλθαν μετά τον τελευταίο φορολογικό νόμο και αφορούν την απόσυρση οχημάτων, την απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης των πολύτεκνων οικογενειών και αναπήρων καθώς και την επιβολή φόρου πολυτελείας στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, καταγράφει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως προκύπτει από την εγκύκλιο αίρεται η παραπομπή στον ορισμό της φορολογικής κατοικίας και δικαιούχοι της απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης αυτοκινήτων ορίζονται οι ανάπηροι Έλληνες πολίτες και πολίτες των άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κατοικία στην Ελλάδα.

Από 1.1.2013 το ποσοστό αναπηρίας για την παραλαβή αυτοκινήτου με απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης καθορίζεται με βάση τη γνωμάτευση των οικείων υγειονομικών επιτροπών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ότι δεν γίνονται δεκτές από τις τελωνειακές αρχές Γνωματεύσεις άλλων επιτροπών.

Μέτρα για την ταχύτερη απονομή συντάξεων στο Δημόσιο προωθεί η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των μεγάλων καθυστερήσεων στον τομέα αυτόν.

Οι ρυθμίσεις αυτές θα προβλέπονται, μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και λοιπών διατάξεων του Υπουργείου Οικονομικών», το οποίο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, πρόκειται να θέσει σε δημόσια διαβούλευση την προσεχή Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα προβλέπει ότι ο δημόσιος υπάλληλος που θα βγαίνει στη σύνταξη θα λαμβάνει κάθε μήνα το 50% του βασικού μισθού και των επιδομάτων του έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για να πάρει την πλήρη σύνταξή επιπλέον των ποσών που δικαιούνται από την ημέρα συνταξιοδότησης.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments