• Views757

Παραιτείται το σημερινό Δ.Σ. της Kavala oil και αποπληρώνουμε όλα τα χρέη μας την επόμενη μέρα. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο διευθυντής της Ενεργιακής Ματθαίος Ρήγας στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας σε ξενοδοχείο της πόλης για την σημερινή κατάσταση στην Καβάλα όιλ και το πως έφτασε εδώ. Ασχολούμαστε με όλα τα άλλα εκτός της εξόρυξης πετρελαίου που θα πρεπε να είναι ο βασικό μας στόχος εξήγησε μιλώντας για την προσπάθεια δυόμιση ετών για την ανανέωση της άδειας που τελικά αντί για ανάπτυξη έφερε την ολική ρήξη των σχέσεων ανάμεσα σε Ενεργειακή και Kavala oil. Ο κ. Ρήγας υποστήριξε ότι μέχρι τις 2 Φλεβάρη ήταν όλα καλά στις εταιρίες υπογραμμίζοντας πως μέχρι τότε είχαν επενδυθεί στην Καβάλα Όιλ 150 εκατ. ευρώ για επενδύσεις από το 2007 όταν η εταιρία ζήτησε την συνδρομή και τα κεφάλαια της Ενεργειακής για να προχωρήσει σε εξόρυξη.

Ως ημερομήνία που άρχισαν οι απειλές όρισε την 5η Φλεβάρη και το περίφημο Δ.Σ. της εταιρίας διαψεύδοντας όσοους μίλησαν για εκπτώσεις στην ασφάλεια της λειτουργίας της Καβάλα Όιλ. Αναφερόμενος στον κ. παπακωνσταντίνου τόνισε ότι επί 5 χρόνια υπέγραφε τις συμβάσεις για εξορύξεις και τώρα θυμήθηκε να διαμαρτυρηθεί αναρωτόμενος αν αυτή ήταν υπεύθυνη στάση. Εν συνεχεία αναφέρθηκε σε μία σειρά ενεργειών της Kavala oil για να μπλοκάρει την εξόρυξη πετρελαίου που περιμέναν τόσο καιρό, λέγοντας πως έστειλαν επιστολές στην τράπεζα που χρηματοδοτούσε την Ενεργειακή βγάζοντας μόνοι τους τα μάτια τους όπως είπε. Επιστολές εστάλησαν και στην αρμόδια επιτροπή για τις αδειοδοτήσεις, αλλά και στα κόμματα της Βουλής για να σταματήσουν την συμφωνία. Υπεραμύνθηκε της απόφασης των βουλευτών να ψηφίσουν την τροπολογία και τόνισε πως και αυτοί έχουν δεχθεί απειλές για την ζωή τους ενώ οι ιθύνοντες της Καβάλα Όιλ εκ των υστέρων επιτέθηκαν και στο ΥΠΕΚΑ για «δήθεν» όπως είπε διαπλοκή στην διαδικασία. Τον θλίβει όπως τόνισε να χαρακτηρίζονται οι εργαζόμενοι ως πρόβατα και να γίνονται περίγελος στα ΜΜΕ των Αθηνών μιλώντας για μεγάλη ζημιά στην εικόνα της εταιρίας και του προσωπικού της. Ο ίδιος τόνισε πολλές φορές ότι έχει γίνει αποδέκτης απειλών για ξυλοδαρμό και ότι του απαγορεύτηκε η είσοδος στο εργοστάσιο που ο ίδιος διοικεί. Κατηγόρησε την διοίκηση της Καβάλα Όιλ ότι μπλόκαρε την φόρτωση πετρελαίου ένα φορτίο το οποίο ήταν απαραίτητο να πουληθεί για να πληρωθούν εργαζόμενοι και προμηθευτές. Έφτασαν όπως είπε και στο να προσπαθούν να αλλοιώσουν τα λογιστικά στοιχεία της εταιρίας ενώ οι ίδιοι δεν δέχονται να μπει καν ορκωτός λογιστής στην εταιρία για να ελέγξει τα στοιχεία της εταιρίας ενώ στέλνανε ανακοινώσεις ακόμη και σε διεθνή ΜΜΕ καταστρέφοντας την εικόνα της εταιρίας. Μίλησε για άρνηση του Δ.Σ. να παραιτηθεί λέγοντας πως παραμένουν γαντζωμένοι στις θέσεις τους και καθυστερώντας την πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης που θα άλλαζε την διοίκηση και θα έδινε άμεση λύση κατηγορώντας τους πως ακόμη και τώρα έκαναν προσλήψεις 17 ατόμων για να δημιουργήσουν τον στρατό που τους είναι αναγκαίος.

Για το Δ.Σ. της 5ης Φεβρουαρίου είπε πως η διοίκηση της Ενεργειακής προσπαθούσε να μειώσει τα λειτουργικά κόστη καταφέρνοντας από τα συμβόλαια με τρίτους να εξοικονομήσει 40% και άλλα 15% από τα καύσιμα ενώ προσπαθούσαν να δουν από πού αλλού θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν χρήματα.

Εξήγησε πως με εμαιλ του στον Παππά ζήτησε την απευθείας πρόσληψη των 80 εργολαβικά εργαζομένων ώστε να πληρώνονται απευθείας από την Ενεργειακή κάτι που η Καβάλα Όιλ το αρνήθηκε απαιτώντας να συνεχίσουμε να πληρώνουμε εργολαβικά όπως είπε χαρακτηριστικά. Υποστήριξε πως το δημόσιο έφτασε να χρωστά στην Ενεργειακή ως και 15 εκατομμύρια ευρώ αό επιστροφή ΦΠΑ ενώ μίλησε για καταγγελίες εργαζομένων για παράνομο πλουτισμό του κ. Παππά. Εξήγησε πως ανέθεσε στην εταιρία Grand Thornton να καθαρίσει το όνομα της εταιρίας αλλά ο έλεγχος στη Καβάλα Όιλ διήρκησε μόλις μία ημέρα.

Κάπου εκεί υποστήριξε ο κ. Ρήγας έφερε ο κ. Παππάς την περίφημη πρόταση των επενδυτών φαντάσματα από το Ισραήλ απειλώντας ότι αν δεν την υπέγραφαν θα χυνόταν αίμα. Ανέλυσε στον κ. Παππά ότι η πρόταση στερούνταν σοβαρότητας καθώς μεταξύ άλλων προέβλεπε η Ενεργειακή να πουλήσει για 250 εκατ. ευρώ και να υπογράψει μία επιταγή προς κάποιον τρίτο ύψους 50 εκατομμυρίων για το deal που θα έκανε. Πίσω από την πρόταση υποτίθεται ότι βρισκόντουσαν Αμερικάνοι οι οποίοι όμως έστειλαν στην Ενεργειακή εμαιλ ότι δε θα προχωρήσουν την επένδυση. Ωστόσο όπως είπε ο κ. Παππάς επέμεινε να πουλήσει η Ενεργειακή και κλιμάκιο της Ενεργειακής πήγε μέχρι το Τελ Αβίβ για να διαπιστώσει αν ευσταθεί η πρόταση των 250 εκατ. ευρώ για το 67% συν 50 εκατ. για τον άνθρωπο που θα έκανε την συμφωνία. Για την υπόθεση είπε ότι τα στοιχεία πλέον βρίσκονται στα χέρια του εισαγγελέα.

 

Νέα κοιτάσματα, νέες επενδύσεις;

Στο δεύτερο μέρος της εισήγησης του ο κ. Ρήγας αναφέρθηκε εκτεταμένα στην ανάγκη άυξησης της παραγωγής πετρελαίου ώστε να μπορέσει να είναι βιώσιμη η εταιρία με παράλληλη ανάπτυξη επενδυτικών και ερευνητικών στόχων αφού όπως υποστήριξε τα σεισμικά που έχει στα χέρια της η Ενεργειακή σε συνδυασμό με μελέτες που έχει διέξαγει δείχνουν και νέα πιθανά κοιτάσματα πέριξ της Θάσου. Μίλησε για σχεδιασμό 4 γεωτρήσεων ενώ εξήγησε πως η αρνητική στάση της Καβάλα Όιλ τον ανάγκασε να ακυρώσει συμφωνία για γεωτρύπανο το οποίο θα ξεκινούσε εργασίες τον Μάιο. Μίλησε για νέες επενδύσεις 44 εκατ. ευρώ και για συνολικά 19 εκατ. βαρέλια πετρελαίου αν αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα. Στην επωδό της Καβάλα Όιλ ότι παίρνουν τα χρήματα και τα πάνε αλλού τόνισε ότι από την Καβάλα όιλ πέρασαν 184 εκατ. ευρώ επιβεβαιώνοντας ωστόσο ότι γίνονται επενδύσεις και στην Αίγυπτο. Για τα υποτιθέμενα όπως είπε χρέη της εταιρίας παρέθεσε σειρά εισπρακτέων ποσών κυρίως από το Δημόσιο αλλά και από τα αποθέματα που παραμένουν στις αποθήκες, ποσά ικανά να υπερκαλύψουν το άνοιγμα της εταιρίας λέγοντας χαρακτηριστικά «δε μπορούμε να πληρώνουμε όταν δεν μας επιτρέπουν να πουλάμε το προιόν μας». Ξεκαθάρισε δε, ότι δε θα υπάρξει καμία ανοχή σε ενέργειες όπως αυτή στο Ωκεανίς επεσήμανε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις ή μειώσεις μισθών και απαίτησε την αλλαγή διοίκησης άμεσα για να πληρωθούν όλοι όσοι έχουν λαμβάνειν.  «Πρώτα θα παραιτηθούν και μετά θα πληρώσουμε την επόμενη μέρα» είπε. Εγγυάται δε την αποπληρωμή δεδουλευμένων, τις υποχρεώσεις προς το δημόσιο και την εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας λέγοντας πως οι εκβιασμοί και η βία τελείωσε. Παράλληλα υποσχέθηκε πως θα συνεχίσει το πρόγραμμα εταιρικής ευθύνης προς την τοπική κοινωνία και προανήγγειλε έλεγχο της σε όλα τα στάδια λειτουργίας της.

 

 

Print Friendly

Share

About Author

Θόδωρος

(0) Readers Comments