• Views134

Δεν τις γλυτώσαμε, τελικά, τις εκλογές…Η αποτυχία των πολιτικών αρχηγών να συνεννοηθούν, έστω και την τελευταία στιγμή, οδηγεί ξανά στις κάλπες τον ελληνικό λαό, στις 17 Ιουνίου. Τώρα το αν υπάρχουν τα περιθώρια, είτε από πολιτικής είτε από οικονομικής άποψης (καθώς τα ταμεία είναι άδεια), για την διενέργεια εκλογών αυτό είναι μια άλλη ιστορία, για την οποία θα κριθούν οι πολιτικοί ηγέτες από τους ιστορικούς του μέλλοντος.

Προς το παρόν, ωστόσο, προέχει να γνωρίζουμε το πώς θα διεξαχθούν οι νέες αυτές εκλογές, όποτε και αν γίνουν.

Η Βουλή θα ανοίξει την Πέμπτη 17 Μαΐου με την ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την Παρασκευή θα γίνει η εκλογή του Προεδρείου και θα διαλυθεί το Σάββατο 19 Μαΐου (το αν θα αποζημιωθούν οι βουλευτές με μισθό ενός μήνα είναι κάτι που δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως, αν και πληθαίνουν οι φήμες ότι θα λάβουν κανονικά τον μισθό τους).

Από εκεί και πέρα, το Σύνταγμα προβλέπει ότι το νωρίτερο που μπορούν να διεξαχθούν εκλογές είναι μετά από 21 εργάσιμες ημέρες από την διάλυση της Βουλής.

Στη νέα εκλογική διαδικασία δεν χρειάζεται σταυρός προτίμησης στους υποψηφίους καθώς θα διεξαχθούν με λίστα (και αυτό διότι, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, εφόσον επαναπροκηρυχτούν εκλογές μέσα σε 18 μήνες από τις προηγούμενες, τότε αυτές θα γίνουν με δεσμευμένη λίστα υποψηφίων όπως έγιναν οι εκλογές του 1985.). Οι ψηφοφόροι δηλαδή θα ψηφίσουν μόνο το κόμμα χωρίς να επιλέξουν κάποιο υποψήφιο από αυτό (όπως ακριβώς γίνεται με τις ευρωεκλογές, στις οποίες απλά επιλέγουμε το κόμμα που θέλουμε).

Ανάλογα με τα αποτελέσματα, θα προκύψουν και οι νέοι βουλευτές (όπως, ακριβώς, προκύπτουν και οι βουλευτές επικρατείας). Ο αρχηγός του κάθε κόμματος έχει το δικαίωμα να καταρτίσει τις λίστες των ψηφοδελτίων με τους υποψηφίους που επιθυμεί ακόμα και αν εκείνοι δεν εξελέγησαν στις εκλογές της 6ης Μαΐου και να θέσει εκτός ψηφοδελτίων βουλευτές οι οποίοι εξελέγησαν στην πρόσφατη εκλογική διαδικασία.

Τι γίνεται με τις έδρες και την απογραφή του 2011;

Το απόλυτο χάος, ωστόσο, επικρατεί με την απογραφή του 2011 και το αν τα στοιχεία της θα χρησιμοποιηθούν για τους εκλογικούς καταλόγους. Κανονικά, σύμφωνα και με το Σύνταγμα, οι εκλογικοί κατάλογοι που θα ισχύσουν για κάθε εκλογικό τμήμα θα πρέπει να ενημερωθούν με τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής (ήτοι του 2011).

Τα αποτελέσματα αυτά, όμως, δεν έχουν ακόμα εκδοθεί, μετά από 1 χρόνο! Φταίει η ολιγωρία των εργαζομένων στην ΕΛ.ΣΤΑΤ.; Φταίνε οι υποθέσεις του περασμένου φθινοπώρου με τα φουσκωμένα ελλείμματα, οι οποίες ενδεχομένως να καθυστέρησαν την έκδοση των αποτελεσμάτων; Το ποιος φταίει δεν έχει και τόση σημασία…

Σημασία έχει ότι, όπως όλα δείχνουν, οι εκλογές θα διεξαχθούν εκ νέου με τα αποτελέσματα της απογραφής του 2001 (όπως έγινε και με τις εκλογές της 6ης Μαΐου, παρόλο που πολλοί είχανε επισημάνει το πρόβλημα). Κάτι τέτοιο, όμως, είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει τριγμούς στο εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς οι προσφυγές υποψηφίων στο εκλογοδικείο αναμένεται να αυξηθούν δραματικά.

Ο λόγος; Απλός…Το άρθρο 54 του Συντάγματος, το οποίο αναφέρει ότι Τα αποτελέσματα της απογραφής θεωρείται ότι έχουν δημοσιευθεί με βάση τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας μετά την πάροδο ενός έτους από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της

Από την στιγμή που το ένα έτος ολοκληρώνεται στις 24 Μαΐου, τα αποτελέσματα της απογραφής του 2011 θεωρούνται δημοσιευμένα (ασχέτως αν δεν έχουν εκδοθεί) και οι εκλογικοί κατάλογοι στη νέα εκλογική αναμέτρηση θα πρέπει να ενημερωθούν με τα στοιχεία της απογραφής αυτής (διότι, σε αντίθετη περίπτωση, θα παραβιαστεί το Σύνταγμα).

Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που δεν υπάρξουν προσφυγές (το απίθανο σενάριο), ουδείς γνωρίζει το πόσες έδρες θα έχει, πλέον, ο κάθε νομός.

Και αυτό διότι, σε άλλο σημείο του άρθρου 54 του Συντάγματος αναφέρεται ρητά ότι Ο αριθμός των βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται με προεδρικό διάταγμα με βάση τον νόμιμο πληθυσμό της περιφέρειας που προκύπτει σύμφωνα με την τελευταία απογραφή.

Τα τελευταία 10 χρόνια, όμως, υπήρξαν σημαντικές ανακατατάξεις στον πληθυσμό των νομών σε όλη την Ελλάδα (λόγω της μετακίνησης πολλών ανθρώπων στα μεγάλα αστικά κέντρα), κάτι που επηρεάζει άμεσα τον αριθμό των βουλευτών που θα εκπροσωπήσουν τον κάθε νομό. Μέχρι τώρα δεν φαίνεται να μειώνεται ή να αυξάνεται ο αριθμός των εδρών σε κανένα από τους νομούς της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ωστόσο το ενδεχόμενο να υπάρξουν ανακατατάξεις στους αριθμούς αυτούς δεν θα πρέπει να αποκλειστεί (ήδη ακούγεται, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί, ότι οι βουλευτές του νομού Καβάλας θα είναι, τελικά, 3 και όχι 4).

Επίσης, πολύ μεγάλο πρόβλημα αναμένεται να έχει η Singular Logic (η εταιρεία που έχει αναλάβει την έκδοση των αποτελεσμάτων των εκλογών), αφού  θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να ενημερώσει την βάση δεδομένων της καθώς θα έχουν αλλάξει τα εκλογικά τμήματα.

Πάντως, δεν λείπουν και οι απόψεις νομικών που υποστηρίζουν ότι αν οι εκλογές προκηρυχθούν πριν από τις 24 Μαΐου μπορεί να εφαρμοστεί η ισχύουσα κατανομή εδρών, καθώς -σύμφωνα με την δική τους ερμηνεία- δεν απορρέει υποχρέωση να ληφθούν υπόψη τα στοιχεία της απογραφής του 2011. Για τον σκοπό αυτό επισπεύδονται οι διαδικασίες τόσο για την συγκρότηση όσο και για την διάλυση της Βουλής εντός αυτής της εβδομάδας.

Δείτε τι δήλωσε ο δικηγόρος Καβάλας και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Βασίλειος Καγκαίδης για το θέμα αυτό στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ENA CHANNEL με την Βίκυ Μουντζούρη

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=B9MQgGXQ4BA[/tube]

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments