ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 26 Μαΐου 2013
  • Views418

Στην υιοθέτηση ορίου 250 ευρώ προκειμένου να περαστούν στην δήλωση τα έσοδα από τους τόκους των καταθέσεων προσανατολίζεται το ΥΠΟΙΚ…

Στην υιοθέτηση ορίου 250 ευρώ προκειμένου να περαστούν στην δήλωση τα έσοδα από τους τόκους των καταθέσεων προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να αποφευχθεί μεγάλη ταλαιπωρία για τους φορολογούμενους.

Φέτος οι φορολογούμενοι υποχρεωτικά θα δηλώσουν τα έσοδα από τους τόκους, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, η οποία αναμένεται να εκδοθεί ίσως και σήμερα, θα ορίζεται ως όριο για να ισχύσει η υποχρέωση τα 250 ευρώ. Στην ίδια εγκύκλιο θα διευκρινίζεται τι συμβαίνει όταν ένας τραπεζικός λογαριασμός έχει συνδικαιούχους και θα αποσαφηνίζεται αν αναγράφεται στη δήλωση το προ φόρων ή το καθαρό μετά φόρους ποσό των τόκων.

Το πρόβλημα για τους πολίτες είναι ότι καλούνται να υποστούν μια ακόμα ταλαιπωρία καθώς θα πρέπει να μεταβούν στις τράπεζες, προκειμένου να λάβουν βεβαιώσεις για τους τόκους που έχουν λάβει από τις καταθέσεις τους.

Οι τράπεζες δεν δέχθηκαν να στείλουν τα στοιχεία με τους τόκους του προηγούμενου έτους στη ΓΓΠΣ λόγω πίεσης χρόνου, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να πρέπει να απευθυνθούν στα τραπεζικά υποκαταστήματα για να παραλάβουν τις σχετικές βεβαιώσεις.

Την ίδια ώρα, τα εισοδήματα από τόκους καταθέσεων και χρεογράφων, όπως ομόλογα, repos, αμοιβαία κεφάλαια, κέρδη από μερίσματα καθώς και αμοιβές μελών των διοικητικών συμβουλίων εταιρειών που αποκτήθηκαν το 2012 θα αναγραφούν σε χωριστό κωδικό (659-660) της φορολογικής δήλωσης. Ο κωδικός αυτός υπήρχε και στο περυσινό έντυπο αλλά φέτος η συμπλήρωση του γίνεται υποχρεωτική.

Στα φετινά εισοδήματα θα μπει και ειδική εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές θα ξεκινούν από το 1% και θα φθάνει κλιμακωτά κλιμακωτά έως και 4%. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει και άλλες πηγές εισοδήματος, όπως μισθοί, συντάξεις ή ενοίκια, τα ποσά θα αθροίζονται και επί του συνόλου θα υπολογισθεί η εδική εισφορά αλληλεγγύης.

Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος που εισέπραξε το 2012 τόκους 12.000 ευρώ θα πληρώσει Εισφορά Αλληλεγγύης 1% (120 ευρώ). Αν παράλληλα είχε εισόδημα από ενοίκια 10.000 ευρώ η Εισφορά Αλληλεγγύης θα μπει στις 22.000 ευρώ και ο ίδιος θα κληθεί να πληρώσει με συντελεστή 2% (440 ευρώ).

Ο συμψηφισμός της εισφοράς αλληλεγγύης που παρακρατήθηκε από μισθούς και συντάξεις το 2012 με το ποσό της εισφοράς επί του συνολικού εισοδήματος που θα υπολογίσει η εφορία θα γίνει μέσω του νέου κωδικού 333-334 στον οποίο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν το ποσό της παρακρατούμενης εισφοράς επί των αποδοχών τους. Ο νέος αυτός κωδικός έχει νευραλγική σημασία για να αποφευχθούν “αναπάντεχες” επιβαρύνσεις για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments