ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 05 Απριλίου 2013
  • Views171

Διαφορετικές απόψεις για την μεταλλευτική δραστηριότητα στη Χαλκιδική, διατυπώθηκαν στη σημερινή ενημερωτική για το θέμα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας. Κύριο χαρακτηριστικό της ήταν η παρουσία κατοίκων της περιοχής που διαμαρτύρονται για την επένδυση στις Σκουριές και εργαζομένων στα μεταλλεία που την υποστηρίζουν.

Οι παραπάνω βρέθηκαν τόσο εντός της αίθουσας, όπου επιτράπηκε η είσοδος σε εκπροσώπους της, όσο και έξω από το κτίριο της Περιφέρειας, όπου διαδήλωναν, φωνάζοντας συνθήματα, κρατώντας πανό και κλείνοντας κατά διαστήματα τους δρόμους. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι τόνοι ανέβηκαν αρκετές φορές, με αφορμή συγκεκριμένες τοποθετήσεις των ομιλητών.

Για επιχειρούμενη εξόρυξη ποσοτήτων χρυσού της τάξης του 1 γραμμαρίου ανά τόνο, με τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και μέθοδο την εκχύλιση με κυανιούχα διαλύματα, έκανε λόγο ο επίκουρος καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Γιώργος Τριανταφυλλίδης.

Στις επιπτώσεις που εκτιμά ότι θα προκύψουν για την υγεία κατοίκων και εργαζομένων στα μεταλλεία λόγω της σκόνης με βαρέα μέταλλα από την εξόρυξη αναφέρθηκε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Αλέξης Μπένος.

Για τα απόβλητα της μεταλλευτικής δραστηριότητας, μίλησε ο καθηγητής, Μιλτιάδης Παναγιωτόπουλος και σχολίασε ότι τουλάχιστον 100 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων, που θα προκύψουν θα αποτελούν «τοξική βόμβα, που μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή, από ενδεχόμενο σεισμό ή πλημμύρα».

Από την άλλη πλευρά, ο καθηγητής Γεωλογίας Μιχάλης Βαβελίδης, τόνισε ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που εκπονήθηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η καλύτερη που έχει περάσει ποτέ στην Ελλάδα.

Εξέφρασε, δε, την άποψη ότι σήμερα υπάρχει η τεχνολογία για την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων στην εξόρυξη, αν αυτή γίνεται ελεγχόμενα.

Επαναφορά της στάθμης των υπόγειων υδάτων, τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση της εξόρυξης σε 30 χρόνια, προέβλεψε ο γεωλόγος του ΙΓΜΕ, Νίκος Βεράνης, ενώ ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι στις Σκουριές δεν θα χρησιμοποιηθεί κυάνιο.

Τέλος, ο καθηγητής και συντονιστής του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Κώστας Κατσιφαράκης είπε πως υπάρχει μέση λύση και αυτή είναι να παραμείνει η εκμετάλλευση στην περιοχή της Ολυμπιάδας με παράλληλη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων. «Αν η εκμετάλλευση επεκταθεί δεν θα είναι αρκετή οποιοιδήποτε περιβαλλοντικοί όροι. Η περιοχή δεν θα το αντέξει», πρόσθεσε.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις βουλευτών, εκπροσώπων φορέων, εκπροσώπων των κατοίκων της Χαλκιδικής και των εργαζομένων στα μεταλλεία.

Μετά τις τοποθετήσεις των περιφερειακών συμβούλων δεν ελήφθη απόφαση.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments