ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 18 Μαΐου 2013
  • Views336
Το κόμπλεξ ανωτερότητας είναι αυτό που μας βασανίζει περισσότερο!

Τα κόμπλεξ συνήθως δημιουργούνται νωρίς στην ζωή του ανθρώπου , όταν λαμβάνει αρνητικά μηνύματα από τους οικείους του ή έχει άσχημα βιώματα . Σύμφωνα με τον Άντλερ, κάθε άνθρωπος γεννιέται με κάποιες αδυναμίες, δυσχέρειες – είτε σωματικές είτε κοινωνικές.

Της Κατερίνας Μαλλιωτάκη

Στα πρώτα χρόνια της ζωής του ο άνθρωπος σαν κοινωνικό ον , προκαθορίζεται και δημιουργεί , ανάλογα τις εμπειρίες του . Αντιλαμβάνεται τις δυνάμεις του , αλλά και τις αδυναμίες του , σύμφωνα με τις πεποιθήσεις που έχει διαμορφώσει για τον εαυτό του , υπό την επίδραση των μηνυμάτων που έχει δεχθεί από τους σημαντικούς άλλους της ζωής του , στα παιδικά του χρόνια .
Η λέξη κόμπλεξ , σημαίνει σύμπλεγμα και είναι συνώνυμη της έννοιας , « αίσθηση κατωτερότητας ». Τα κόμπλεξ συνήθως δημιουργούνται νωρίς στην ζωή του ανθρώπου , όταν λαμβάνει αρνητικά μηνύματα από τους οικείους του ή έχει άσχημα βιώματα . Σύμφωνα με τον Άντλερ, κάθε άνθρωπος γεννιέται με κάποιες αδυναμίες, δυσχέρειες – είτε σωματικές είτε κοινωνικές. Για να μπορέσει να τις ξεπεράσει, χρειάζεται να αναπτύξει, μέσω της προσοχής, της φροντίδας και της αγάπης των δικών του, αισθήματα αυτοεκτίμησης, εμπιστοσύνης στον εαυτό του, καθώς και αισθήματα κοινωνικότητας, και ικανότητας συνύπαρξης με το περιβάλλον του. Στην αντίθετη περίπτωση, εγκλωβίζεται στο αίσθημα μειονεκτικότητας και ανεπάρκειας και αποκτά μία εγωιστική, επιθετική στάση, η οποία -όχι σπάνια- στρέφεται ενάντια στις ανάγκες και τις επιθυμίες του ίδιου του εαυτού.
Κι ενώ υπάρχουν πολλά αισθήματα κατωτερότητας , διαπιστώνεται ότι τα πιο συνηθισμένα είναι :

Κόμπλεξ ανωτερότητας : Πολλοί άνθρωποι δίνουν στους γύρω τους , την εικόνα της ατομικής τους ανωτερότητας και προσπαθούν μέσα από συνεχόμενες συγκρίσεις να αποδείξουν ότι είναι “οι καλύτεροι, δυνατότεροι, πλουσιότεροι, πιο πονηροί, κοινωνικοί..κτλ.” , και με κραυγαλέο μάλιστα τρόπο. Στην πραγματικότητα, αυτοί οι άνθρωποι αισθάνονται ακριβώς αντίθετα από αυτό που δείχνουν. Διακατέχονται από ένα απύθμενο αίσθημα μειονεξίας και κατωτερότητας και προσπαθούν με κάθε τρόπο να μην το φανερώσουν, φτάνοντας φυσικά στο άλλο άκρο.

Κόμπλεξ κατωτερότητας: Είναι η έντονη αίσθηση προσωπικής ανεπάρκειας ή η τάση να μειώνει κανείς τον εαυτό του. Η αίσθηση ανεπάρκειας προκαλείται από τη σύγκρουση ανάμεσα στο να θέλει να είναι κανείς αρεστός και να τον προσέχουν οι άλλοι , και στο φόβο του μήπως , τον απορρίψουν και τον ταπεινώσουν. Άτομα αξιόλογα και με προτερήματα βλέπουν τον εαυτό τους σαν ανίκανο και κατώτερο από τους υπόλοιπους.

Κόμπλεξ σχετικά με την εξωτερική εμφάνιση και ιδιαίτερα με το βάρος: Πολλά άτομα βασανίζονται από μια αίσθηση κατωτερότητας και μειονεξίας που σχετίζεται με την εξωτερική τους εμφάνιση, και κυρίως με τα κιλά τους. Τα άτομα με κόμπλεξ εξωτερικής εμφάνισης δεν είναι αποκλειστικά υπέρβαρα ή έχουν κάτι άσχημο στην εμφάνισή τους: Ο κοινός παρονομαστής είναι ο φόβος ότι η εξωτερική εμφάνιση δεν είναι αρκετά καλή, κι έτσι το άτομο αυτό δε συμφιλιώνεται με τον εαυτό του.

Κόμπλεξ για την ηλικία. Mία ακόμη πηγή δυσαρέσκειας και εσωτερικών συγκρούσεων είναι η ηλικία. Παρόλο που ο πληθυσμός των ανεπτυγμένων κοινωνιών αποτελείται όλο και περισσότερο από ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, αυτές οι κοινωνίες μοιάζουν να λατρεύουν όλο και πιο πολύ τη νεότητα και να απεχθάνονται το γήρας και τα σημάδια του. Tο «σύμπλεγμα του Πίτερ Παν», δηλαδή του «αιώνιου παιδιού» απασχολεί άντρες και γυναίκες, που βλέπουν στα γηρατειά μια εποχή αναγκαστικής παραίτησης, απομόνωσης, και αχρηστίας .

Κόμπλεξ για σεξουαλική ικανότητα. Για τους άντρες η σεξουαλική ικανότητα αποτελεί συνηθισμένο αντικείμενο κόμπλεξ και αισθήματος κατωτερότητας. H αυτοπεποίθησή τους, η ψυχική τους ισορροπία εξαρτάται από αυτήν.. Έτσι, η παραμικρή δυσκολία σε αυτό τον τομέα μπορεί να τους δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση.

Κόμπλεξ για μόρφωσή. Αυτό που επίσης κάνει πολλούς ανθρώπους να αμφιβάλλουν γα τον εαυτό τους και να νιώθουν ανεπαρκείς είναι οι διανοητικές τους ικανότητες, η εξυπνάδα και η μόρφωσή τους.

Κόμπλεξ σε «σχέσεις υποταγής». Όλο και πιο συχνά κάνει την εμφάνισή του τα τελευταία χρόνια ένα καινούργιο πρόβλημα. Πολλοί νέοι άνθρωποι αντιδρούν με ένταση, με πανικό σχεδόν, όταν βρεθούν σε μια επαγγελματική ή σε μια προσωπική σχέση εξάρτησης. Οι σχέσεις αγάπης κάνουν δυστυχώς τους ανθρώπους να φοβούνται , ότι τους ζητείται να υποταχθούν και να θα γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης.
Παρόλο που τα κόμπλεξ αποτελούν βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις στο μυαλό του ανθρώπου, ωστόσο υπάρχει λύση και μπορούν να ξεπεραστούν. Τα άτομα που διακατέχονται από κάποιο κόμπλεξ δεν έχουν μάθει ένα βασικό μάθημα ζωής: κανείς δεν είναι τέλειος, αλλά αυτό δεν είναι ανάγκη να σταθεί εμπόδιο στην ευτυχία, την ικανοποίηση και την προκοπή του . Έτσι θα μπορεί να αντικρίσει κατάματα τον εαυτό του, να αντιληφθεί και να αξιολογήσει τα προτερήματα και τα ελαττώματά του και να “χτίσει” τη ζωή του μεγιστοποιώντας τα πρώτα και βελτιώνοντας τα δεύτερα.

Print Friendly

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

websys

(0) Readers Comments