ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΣΜΟΣ — 18 Απριλίου 2013
  • Views141

Εκεί νίκησε ο Κυριακίδης κι έφερε από την Αμερική 650.000 δολλάρια, δύο πλοία με βοήθεια και αργότερα το σχέδιο Μάρσαλ

Την καρδιά του κλασσικού αθλητισμού κτύπησαν οι τρομοκράτες, δεδομένης της υψηλής συμβολικής σημασίας που έχει ο Μαραθώνιος δρόμος, αλλά και του ιστορικού βάρους που φέρει ο Μαραθώνιος της Βοστώνης, ο οποίος είναι ο σημαντικότερος Μαραθώνιος δρόμος μετά τον κλασσικό Μαραθώνιο της Αθήνας.

Να θυμίσουμε την ιστορική νίκη του Έλληνα μαραθωνοδρόμου Στέλιου Κυριακίδη το 1946 στον 50ο Μαραθώνιο της Βοστώνης, όπου κατάφερε να αγωνιστεί και να νικήσει, ευαισθητοποιώντας Αμερικανούς και Έλληνες ομογενείς, οι οποίοι άρχισαν  έτσι να στέλνουν οικονομική βοήθεια και είδη πρώτης ανάγκης στην Ελλάδα, που μαστιζόταν τότε από φτώχεια κι ανέχεια.

Η ευαισθητοποίηση του κοινού της Αμερικής που μέσω του Κυριακίδη έμαθε για την κατάσταση στην Ελλάδα, αργότερα δημιούργησε τις συνθήκες που οδήγησαν στο Σχέδιο Μάρσαλ.

Ο Στέλιος Κυριακίδης, κέρδισε με πανευρωπαϊκό ρεκόρ κάνοντας όλη την Αμερική να παραμιλάει και να τρίβει τα μάτια της.

Στην Αμερική, οι γιατροί πίστευαν πως θα πέθαινε από εξάντληση κατά την διαδρομή, καθώς ήταν εξαιρετικά αδύναμος και καχεκτικός αλλά οι αντιρρήσεις τους ξεπεράστηκαν από την αθλητική ομοσπονδία.

Προπολεμικά ο Κυριακίδης είχε συμμετάσχει στον Μαραθώνιο της Βοστώνης του 1930, εγκαταλείποντας λόγω των καινούργιων αθλητικών υποδημάτων που του είχαν χαρίσει Έλληνες ομογενείς και τα οποία τον πλήγωσαν. Κατά την παραμονή του στην Αμερική υποσχέθηκε πως δεν θα εγκατέλειπε ξανά λέγοντας: «Ήρθα να τρέξω για επτά εκατομμύρια πεινασμένους Έλληνες.».

Ο μάγειρας του ξενοδοχείου όπου διέμενε ήταν Έλληνας ομογενής και τον βοήθησε να πάρει πέντε κιλά μέσα σε λίγες ημέρες. Την ημέρα του αγώνα, όμως, οι γιατροί είχαν και πάλι τις ενστάσεις τους, σχετικά με την υγεία του Κυριακίδη. Έτσι υπέγραψε υπεύθυνη δήλωση, σύμφωνα με την οποία ήταν ενήμερος για τους κινδύνους, αναλαμβάνοντας όλη την ευθύνη (κάποιες εφημερίδες τον αποκαλούσαν «ο κοκκαλιάρης ‘Ελληνας»).

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τρούμαν καλεί τον Κυριακίδη στον Λευκό Οίκο, μαζί με τον δεύτερο, τον Αμερικάνο Τζόνι Κέλι.

Ο Τρούμαν χαμογελάει και γυρνάει προς τον Κυριακίδη. «Εσύ, παιδί μου, είσαι άξιος συγχαρητηρίων. Για πες μου. Τι θες να κάνω για σένα; Θες ρούχα; Τρόφιμα να δυναμώσεις; Χρήματα; Ό,τι θες από μένα». Η απάντηση Κυριακίδη αποστομωτική: «Σας ευχαριστώ, πρόεδρε. Δεν θέλω τίποτα για εμένα. Το μόνο που ζητώ, κύριε Τρούμαν, είναι να στείλετε ρούχα και τρόφιμα στα 7 εκατομμύρια Έλληνες που λιμοκτονούν. Αυτό ζητάω. Να βοηθήσετε τον λαό μου που υποφέρει».

Ο Στέλιος Κυριακίδης, μετά τον αγώνα έμεινε για περίπου ένα μήνα στην Αμερική, αποσκοπώντας στην συγκέντρωση βοήθειας για την Ελλάδα, καθώς η νίκη του είχε προκαλέσει την συμπάθεια σε Αμερικανούς και κυρίως σε Έλληνες ομογενείς. Τελικά το ποσό που κατάφερε να συγκεντρώσει έφθασε τα 250.000 δολάρια, ενώ η οικογένεια Λιβανού έστειλε δύο πλοία με είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, ρούχα και φάρμακα).

Η βοήθεια αυτή ονομάστηκε «Πακέτο Κυριακίδη». Τον Μάιο του 1947, ως απόρροια της δημοσιότητας που είχε δοθεί στην κατάσταση της Ελλάδας, λόγω του Μαραθωνίου της Βοστώνης, τέθηκε σε εφαρμογή εσπευσμένη οικονομική βοήθεια από την Αμερική (400.000 δολάρια) πριν το σχέδιο Μάρσαλ.

Οι Αμερικανοί τον αποκάλεσαν “ο απόγονος του Φειδιπίδη” και σε ερώτηση που του τέθηκε: «Τι θα ήθελες να κάνουμε για σένα;», -ενώ του προσφέρθηκαν χρήματα για να γίνει επαγγελματίας αθλητής και είχε προτάσεις από το Χόλιγουντ για να γίνει ηθοποιός- απάντησε: «Για μένα τίποτα. Μόνο για την Ελλάδα…», επιμένοντας: «Σας παρακαλώ, μην ξεχάσετε τη χώρα μου».

Στις 23 Μαΐου 1946, ο Κυριακίδης επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου περίπου ένα εκατομμύριο Έλληνες τον υποδέχθηκαν με τιμές ήρωα. Έπειτα, πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, όπου ο λόγος του δακρυσμένου Κυριακίδη (δήλωνε: «Είμαι υπερήφανος που είμαι Έλλην») συγκίνησε το πλήθος. Η επιστροφή στο σπίτι του στην Φιλοθέη κράτησε 8 ώρες.

Στον χθεσινό Μαραθώνιο της Βοστώνης, παρών ήταν και ο γυιός του Στέλιου Κυριακίδη, όπως και πολλοί άλλοι Έλληνες διοικητικοί παράγοντες του στίβου, προπονητές, αθλητές και λάτρεις του Μαραθωνίου δρόμου.

Στο Αθλητικό Μουσείο της Μασαχουσέτης υπάρχει μόνιμη έκθεση προς τιμήν του Στέλιου Κυριακίδη, με ονομασία “Στυλιανός Κυριακίδης – Τρέχοντας για την ανθρωπότητα”. Το 2004, – ύστερα από ανάθεση της Αθλητικής Ομοσπονδίας του Χόπκιντον – ο δήμος του Χόπκιντον (Μασαχουσέτη) αποκάλυψε ένα άγαλμα με την ονομασία “Το Πνεύμα του Μαραθωνίου”, στην διαδρομή του Μαραθωνίου της Βοστώνης, ένα μίλι από το σημείο εκκίνησης.

Το γλυπτό παρουσιάζει τον Στέλιο Κυριακίδη να τρέχει και δίπλα του τον Σπύρο Λούη να του δείχνει τον δρόμο προς την νίκη. Το 2006 το άγαλμα αφιερώθηκε στα 60 χρόνια από την νίκη του Κυριακίδη. Ένα αντίγραφο του ίδιου γλυπτού έχει τοποθετηθεί και στον Δήμο Μαραθώνα.

Ο γιος του, απλόχερα και χωρίς να ζητήσει ποτέ καμία αμοιβή, προσέφερε χρόνια μετά, όλα τα κειμήλια του Στέλιου Κυριακίδη στο Μουσείο του Μαραθωνίου δρόμου στον Μαραθώνα.

Μέχρι το τέλος της ζωής του, αφιερώθηκε στον αθλητισμό ως προπονητής και ως διοικητικός παράγοντας, σε φιλανθρωπικά έργα, στον προσκοπισμό ενώ προέτρεπε τα παιδιά να στραφούν στον αθλητισμό, δημιουργώντας το γυμναστήριο “Αθλητικός Όμιλος Φιλοθέης”. Ο Στέλιος Κυριακίδης πέθανε στις 10 Δεκεμβρίου του 1987, στη Αθήνα.

Ο αείμνηστος Φρέντυ Γερμανός είχε κάνει μια εξαιρετική εκπομπή για τον Κυριακίδη το 1982, απόσπασμα της οποίας μπορείτε να παρακολουθήσετε από το ακόλουθο βίντεο.

Print Friendly

Share

About Author

websys

(0) Readers Comments