ΚΟΣΜΟΣ — 28 Φεβρουαρίου 2013
  • Views348

Με ανταποκρίσεις, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές αναφορές, τα Αμερικανικά ΜΜΕ δίνουν εκτενή προβολή στην καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη του πρώην δημάρχου της Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μια “αυστηρή και σπάνια” απόφαση για τα ελληνικά δεδομένα.

“Από τότε που ξέσπασε η ελληνική κρίση, πρώτη φορά «κρίνεται ένοχος» για διαφθορά ένας «επιφανής πολιτικός», εν μέσω της λαϊκής οργής για τη διαφθορά στον δημόσιο τομέα και στην πολιτική ζωή της χώρας”, αναφέρει η Wall Street Journal.

«Σπάνιες» είναι οι διώξεις κατά δημόσιων αξιωματούχων στην Ελλάδα”, τονίζεται χαρακτηριστικά και σημειώνεται ότι “ακόμη δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι δίκες για τον πρώην υπουργό Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο, και διάφορους Έλληνες επιχειρηματίες, που κατηγορούνται για «ξέπλυμα» χρήματος, ενώ Έλληνες βουλευτές αποφάσισαν τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για «ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος» του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, σχετικά με τη «λίστα Λαγκάρντ»”.

Για «σπάνια καταδίκη» με θέμα την πολιτική διαφθορά κάνει λόγο και η New York Times. Στην ανταπόκριση συμπεριλαμβάνονται, επίσης, οι δηλώσεις των καταδικασθέντων, που αρνήθηκαν την ενοχή τους, ενώ επισημαίνεται η εκτενής κάλυψη που είχε από τα ελληνικά ΜΜΕ λόγω και της “πρωτοφανούς σκληρότητας της απόφασης”.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι στην Ελλάδα είναι σπάνια η άσκηση δίωξης κατά πολιτικών για διαφθορά, υπογραμμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που ηγείται της κυβερνητικής συμμαχίας, έχει δηλώσει, ωστόσο, ότι θα πατάξει τη “βαθιά ριζωμένη διαφθορά” μεταξύ της πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ, που προκαλεί την αγανάκτηση της κοινής γνώμης, όπως σημειώνεται.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments